Actualitate

Chirurgul Paul Ichim trage un semnal de alarmă! Pacienții ajung tot mai târziu la spital, iar încrederea în sistemul de sănătate este minimă

Publicat: 07 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Chirurgul Paul Ichim trage un semnal de alarmă Pacienții ajung tot mai târziu la spital iar încrederea în sistemul de sănătate este minimă
Chirurgul Paul Ichim susține că pacienții ajung tot mai târziu în unitățile medicale din România

Medicul chirurg, Paul Ichim, a vorbit despre faptul că românii au o încredere minimă în sistemul sanitar, iar pacienții ajung tot mai târziu în unitățile medicale. Acesta consideră că în aceste momente practică o chirurgie a disperării.

De altfel, în ultima perioadă medicii au raportat faptul că tot mai mulţi români care sunt infectați cu COVID-19 ajung tot mai târziu în unităţile medicale. Acest lucru face imposibilă tratarea optimă a acestor.

 

Medicul chirurg, Paul Ichim, susţine că pacienţii ajung tot mai târziu la spital

Conform declaraţiilor făcute de Paul Ichim, medic chirurg, pacienţii ajung în stadii grave ale bolii de care suferă. De altfel, intervenţiile din spital sunt în disperare, iar personalul medical se miră că pacienţii mai sunt în viață în momentul în care îi consultă. Medicul a precizat că nu credea că va trăi aceste vremuri şi că lumea este neîncrezătoare în actul medical şi preferă să stea acasă:

„Nu credeam să apuc astfel de vremuri, de modul în care-mi fac meseria, de câtă suferință văd, de ce cazuri incredibile și disperate ajung pe mâna noastră. Atmosfera generalizată de neîncredere și de comentare a actului medical a ajuns la cote neimaginabile. Lumea de neîncredere, frică sau nu mai știu ce motiv, stă acasă și vine sau este adusă la spital, în situații biologice de neimaginat, de te întrebi cum de mai sunt în viață. Pur și simplu am ajuns să facem o chirurgie a disperării”, scrie în mesajul medicului gălățean, scrie Mediafax.

Încrederea românilor în sistemul medical este minimă

De altfel, medicul a precizat faptul că românii au o încredere din ce în ce mai scăzută în sistemul medical din România iar acest lucru este cauzat de pandemia de COVID-19 dar şi de comentariile sau postările de pe reţelele de socializare. Chirurgul consideră că trebuie găsite modalităţi prin care să fie restaurată încrederea în medici şi în actul medical:

„Reacțiile aparținătorilor sunt uneori de necomentat, de tipul celor care te demobilizează, de te întrebi ce mai cauți prin meseria asta. Numărul celor neinformați care au judecați de valoare și comentarii belicoase, pe rețelele de socializare, este în continuă creștere. Ceva se întâmplă de o vreme cu psihicul tuturor, așa că trebuie găsite și metode de destresare”, mai susține medicul Ichim.

Pacienţii cu COVID-19 se prezintă la spital tot mai târziu

O situaţie asemănătoare este povestită şi de medicii din Iași care au observat faptul că neîncrederea în sistemul medical duce la adevărate drame. Așadar, de exemplu, pacienţii cu COVID-19 preferă să stea acasă şi să se prezinte la spital tot mai târziu, în momentul în care boala se află într-un stadiu avansat:

Din nefericire, pacienţii ajung târziu în spital din cauză că nu semnalează la timp medicului de familie ca ceva s-a modificat în starea lor de sănătate. Am vrea o implicare mai activă a medicului de familie în ceea ce priveşte sfatul pacientulu să se adreseze medicului infecţionist sau medicului de familie imediat ce simt ceva în neregulă cu starea lor de sănătate.

Un alt motiv, din ce văd pe reţelele de socializare că circulă tot felul de propuneri de tratament cu sau fără indicaţie medicală. Eu aş sugera tuturor celor care au un test pozitiv, chiar de sunt asimptomatici, să aibă sfatul medicului în ceea ce priveşte administrarea unui tratament, pentru formele uşoare care stau la domiciliu”, a transmis în noiembrie 2021, dr. Carmen Dorobăț.

Un alt caz dramatic s-a produs tot la Iași unde o femeie în vârstă de doar 38 de ani a murit într-un supermarket după ce i s-a făcut rău. Femeia era infectată cu COVID-19 dar a crezut că este doar o răceală și a preferat să se trateze acasă.

Adauga un comentariu