Sanatate

Chisturi ovariene: Cât de mare este riscul să faci cancer

Publicat: 09 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Chisturi ovariene Cât de mare este riscul să faci cancer
Medicii ginecologi susțin că toate femeile au un chist ovarian în perioada fertilă, însă doar în unele cazuri acestea devin periculoase

Chisturile ovariane sunt niște săculeți plini cu lichid ce se formează la nivelul ovarelor, fiind o afecțiune foarte des întâlnită la femeile de toate vârstele, dar mai frecvent la cele aflate în perioada fertilă.

Un chist ovarian este orice colecție de lichid situată la nivelul ovarului. Aceste formațiuni pot varia foarte mult în dimensiune, dar de cele mai multe ori sunt de natură benignă. Sunt cazuri rare, când chisturile ovariene pot fi maligne.

Medicii ginecologi susțin că toate femeile au un chist ovarian în perioada fertilă, însă doar în unele cazuri acestea devin periculoase și necesită tratament. Potrivit experților, chisturile ovariene apar la aproximativ 30% din femeile cu menstruaţii regulate, la 50% din femeile cu tulburări menstruale şi la aproximativ 60% din femeile aflate în perioada de menopauză sau postmenopauză.

Chisturi ovariene: Cauze și simptome

Apariția chisturilor ovariene poate avea cauze multiple și acestea au legătură cu vârsta sau cu ciclul menstrual. Cei mai impotranți factori de risc care duc la apariția chisturilor ovariene sunt menstruația neregulată, menstruația precoce, dereglările hormonale, infertilitatea și legarea trompelor.

În cazul femeilor care au în istoric chisturi ovariene există riscul ca în viitor să le dezvolte din nou. În ceea ce privește fetele care încă nu au ajuns la pubertate și care au avut chisturi ovariene, acestea nu trebuie să aibă motive de îngrijorare deoarece acele chisturi ovariene au fost semn al pubertății precoce.

În situația fetelor aflate deja la pubertate, care au ciclu menstrual, apariția chisturilor ovariene nu reprezintă un pericol foarte mare deoarece sunt șanse foarte mari ca acestea să se resoarbă.

În cele mai multe cazuri de chisturi ovariene, acestea nu sunt periculoase și în multe situații chiar sunt lipsite de simptome, putând chiar să se reabsoarbă sau să fie eliminate fără a fi necesar să fie urmat vreun tratament.

Chistul ovarian devine periculos de-abia în momentul în care crește în volum și apar simptome precum urinări frecvente, dureri la defecație, disconfort abdominal însoțit de dureri bruște, dureri în timpul contactului sexual, modificări ale ciclului menstrual sau creșterea în greutate.

În cazuri foarte rare, în care chistul ovarian s-a rupt, există posibilitatea apariției sângerărilor vaginale, durerilor în zona pelvină, stare de greață, vărsături și stări de amețeală, uneori chiar leșin.

Tratarea chisturilor ovariene

Tratamentul chisturilor ovariene este determinat de vârsta pacientei, de aspectul și mărimea chistului și de posibilitatea de a fi natură benignă sau malignă.

În cazul chisturilor funcționale mici, de 2-5 cm, la femeile în premenopauză, se recomandă doar examenul ecografic periodic, multe chisturi ovariene dispărând spontan. Dacă ceste vorba despre un chist funcțional de mari dimensiuni, însoțit de simptomatologie, se poate prescrie un tratament anticoncepțional și medicație calmantă a simptomatologiei.

Tratamentul chirurgical se recomandă în cazul chisturilor ovariene de dimensiuni mari, dacă au drept simptome durerea, în situația în care chistul are caracter malign sau nu se micșorează dupp monitorizare.

Tratamentul chirurgical constă în îndepărtarea chistului sau a întregului ovar și chiar și a țesutului înconjurător. Intervenția chirurgicală se face laparoscopic sau clasic, prin laparotomie.

Intervenția chirurgicală este necesară și atunci când nu este posibil să se precizeze natura benignă sau malignă a chistului.

Adauga un comentariu