Culinar

Christstollen sau prăjitura lui Crăciun

Publicat: 25 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Christstollen sau prăjitura lui Crăciun

Este un desert tradiţional german care este asemănător cozonacului românesc şi care se prepară în perioada sărbătorilor de Crăciun cu fricte confiate, nuci sau migdale.

Ingrediente:

  • 350 ml lapte cald
    2 plicuri drojdie uscată
    800 g făină albă
    350 g unt
    150 g zahăr pudră
    3 ouă
    ½ linguriţă sare
    coaja rasă de la 1 lămâie
    220 g stafide
    220 g fulgi de migdale
    80 g fructe confiate
    45 g unt topit

Pentru decor:

  • zahăr pudră

Mod de preparare:

Torni într-un vas laptele cu drojdia pe care o laşi 5 minute la înmuiat. Adaugi 120 g de făină şi amesteci, după care acoperi vasul cu un prosop curat şi ţii maiaua la crescut aproximativ 1 oră.

În alt vas, mixezi untul la temperatura camerei cu zahărul pudră până capătă consistenţa unei creme. Adaugi ouăle, unul câte unul, coajă de lămâie şi sărea. După ce s-au omogenizat, pui compoziţia de lapte cu drojdie şi făina rămasă. Frămânţi până când aluatul devine elastic şi nu se mai ţine de degete. Îl acoperi, lăsându-l să crească până îşi dublează
volumul. Aşezi hârtie de copt în tăvi.

Adaugi în aluat stafidele, migdalele şi fructele confiate şi mai frămânţi puţin. Împarţi aluatul în două şi-i dai o formă ovală. Pui cozonacul în tăvi şi-l ungi cu untul topit. Îl laşi la crescut 30 de minute, după care-l coci la foc mediu 30-40 de minute, până se rumeneşte. Când s-a răcit, îl pudrezi cu zahăr.

Adauga un comentariu