Sanatate

Ciclu peste sarcină: Motiv de îngrijorare sau un fenomen normal?

Publicat: 22 nov. 2021
În perioada sarcinii există mai multe tipuri de sângerări ce pot fi confundate cu o menstruație

Medicii ginecologi susțin că ciclul peste sarcină nu este posibil. Totuși, există femei care prezintă unele sângerări sub forma unei menstruații în timpul sarcinii. În momentul în care un ovul a fost fecundat, menstruația se oprește pe toată perioada sarcinii. Acesta este primul semn care anunță o femeie că a rămas însărcinată.

Femeile care prezintă un fel de menstruație peste sarcină, în realitate suferă de o sângerare de nidație. Aceasta mai este numită în termeni populari sângerare de implantare. Nidația se produce în aceeași perioadă în care ar trebui să apară menstruația, din acest motiv multe femei confundă nidația cu menstruația.

femeie  culcata pe pat si sufera de dureri abdominale
Unele femei pot sângera după un examen Papanicolau sau orice alt examen vaginal

Ciclu peste sarcină sau urgență? Cauzele sângerărilor în timpul sarcinii

Specialiștii susțin că sângerările în timpul sarcinii apar din alte cauze. O menstruație nu se poate manifesta atunci când o femeie este însărcinată. Astfel, multe femei observă mici sângerări în prima lună de sarcină. Cauzele acestor sângerări sunt diferite, unele se produc din cauza fecundării altele semnalează o afecțiune gravă.

În cazul în care suferi de o sângerare de implantare nu este neapărat să urmezi un tratament, de cele mai multe ori aceasta este inofensivă și trece în maxim 2-3 zile. De asemenea, aceste sângerări sunt produse de modificările colului uterin produse de implantarea sarcinii.

test de sarcina pozitiv
Menstruația se manifestă doar atunci când nu ești însărcinată

În perioada sarcinii există mai multe tipuri de sângerări ce pot fi confundate cu o menstruație. Dacă în primul trimestru acestea se manifestă frecvent este nevoie de o monitorizare atentă a sarcinii. Uneori o femeie însărcinată poate sângera din cauza unei rupturi uterine sau un travaliu prematur. În cele mai grave cazuri, sângerarea poate apărea din cauza dezlipirii placentei.

Este bine să știi că menstruația se manifestă doar atunci când nu ești însărcinată. Astfel, o sângerare poate fi provocată de o afecțiune sau de implantare. În comparație cu ciclul obișnuit, sângerarea provocată de implantarea ovulului în peretele uterului durează mai puțin decât o menstruație. De asemenea, culoarea este diferită, în cazul implantării sângele eliminat este de o culoare mai deschisă, roz. Uneori, sângerările sunt însoțite de crampe abdominale, asemănătoare celor din timpul menstruației.

Unele femei pot sângera după un examen Papanicolau sau orice alt examen vaginal. În cele mai grave situații, sângerarea poate semnaliza avortul sau o sarcină ectopică, care îți poate pune viața în pericol.

femeie insarcinata si isi tine mainele pe burta
Specialiștii spun că orice sângerare care apare după primul trimestru de sarcină prezintă un motiv de îngrijorare

Sângerări în trimestrul II și III: Prezintă un motiv de îngrijorare

Specialiștii spun că orice sângerare care apare după primul trimestru de sarcină prezintă un motiv de îngrijorare și necesită îngrijiri medicale. Cele mai comune cauze care provoacă sângerările în aceste trimestre este travaliul prematur sau dilatațiile cervicale premature. Acestea sunt specifice unei nașteri care apare înainte de săptămâna 37 de sarcină. Înainte de travaliu, anumite femei pot avea simptome asemănătoare unei menstruații precum și eliminarea unei cantități mari de mucus.

De cele mai multe ori, sângerarea în această perioadă este favorizată de implantarea placentei în josul uterului, foarte aproape de cervix. De asemenea, ruptura uterină provoacă sângerări necontrolate. Acestea apar frecvent la femeile care au avut anterior o naștere prin cezariană.

Multe femei se confruntă cu sângerări în timpul sarcinii, dar care reușesc să nască un copil perfect sănătos. Acestea nu mereu semnalează o afecțiune gravă, însă este necesar să mergeți la o consultație pentru a primi tratamentul corect.

Trebuie să înțelegeți că sângerarea nu reprezintă ciclu peste sarcină. Astfel, este necesar să vă adresați medicului ginecolog de fiecare dată când apare o sângerare în sarcină.

femeie care sta asezata pe pat si sufera de dureri abdominale
Uneori o femeie însărcinată poate sângera din cauza unei rupturi uterine sau un travaliu prematur
Comentarii
  • Ba, TANTALAILOR, eu v-as interzice sa mai scrieți ceva!!! Cum poți sa spui ca multe femei sângera la începutul sarcinii, sau ca o sângerare la începutul sarcinii poate fi ceva normal și sa nu se îngrijoreze? Bă, NATARAILOR, dacă femeia este RH negativ musai trebuie sa facă Rophylac 200 sau 300, depinde de trimestrul de sarcina, pentru ca copilul poate s-o mierleasca(nu musai sa moara) dacă este RH pozitiv!!! Apare incompatibilitate între sângele matern și cel fetal, este ca și cum ai transfuzia pe cineva cu un grup de sânge care nu i se potrivește. Așa vorbeau doua femei de serviciu în stația de tramvai de la colțul străzii… Le cred, cică una dintre ele ar fi trecut prin asta… V-am mai spus, voi nici după dictare nu sunteți în stare sa scrieți.

Adauga un comentariu