Local

Cimitirul Eternitatea din Iași se extinde! Sute de locuri de morminte noi pe terenul din zona Tătărași

Publicat: 26 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cimitirul Eternitatea din Iași se extinde Sute de locuri de morminte noi pe terenul din zona Tătărași
Primăria va ceda către Servicii Publice SA un teren pentru ca Cimitirul Eternitatea din Iași, monument istoric, să poată fi extins

Cimitirul Eternitatea din municipiul Iași se va extinde. Societatea Servicii Publice SA Iași va prelua un teren de 1.281 metri pătrați din strada Ciric pentru a putea demara proiectul de extindere a cimitirului monument istoric

Cel mai mare cimitir din regiunea Moldovei se va extinde. Municipalitatea va trece la extinderea Cimitirului Eternitatea, din zona Tătărași, după ce a intrat în posesia unui teren de 1.281 metri pătrați din strada Ciric. Terenul este lipit de Cimitirul Eternitatea din Iași, astfel încât Municipalitatea vrea să-l folosească pentru a extinde zona respectivă. Plenul Consiliului Local va discuta un astfel de proiect de hotărâre la ședința ordinară ce va avea loc vineri, 28 ianuarie 2022.

Cimitirul Eternitatea din Iași se va extinde

Terenul va trece din proprietatea Municipiului Iași în administrarea Societății Servicii Publice SA, cea care gestionează Cimitirul Eternitatea.

”Prin HCL 346/27.09.2019 s-a aprobat schimbul de terenuri în echivalență valorică, între suprafața de 1.281 mp, din strada Ciric, nr.5, și suprafața de 3.370 mp din strada Cicoarei, proprietatea municipalității. Terenul în suprafață de 1.281 mp, situat în strada Ciric, nr.5, va fi utilizat în scopul extinderii Cimitirului Eternitatea”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi discutat de plenul Consiliului Județean Iași.

Pe noul teren vor fi amenajate câteva sute de locuri pentru morminte, dar și alei de acces.

Anchetă DNA pentru schimbul de terenuri

Schimbul de terenuri dintre municipalitatea ieșeană a intrat însă în atenția procurorilor. Ancheta ar viza firma G&R Imobiliar Group SRL, beneficiarul schimbului de teren realizat în anul 2019 și aprobat în plenul Consiliului Local Iași. Mandator era Constantin Drăgan, fratele lui Petru Drăgan, patronul firmei de pompe funebre. În cursul anului trecut, anchetatorii DNA au ajuns la Primăria Iași de unde au ridicat mai multe documente legate de acest schimb de terenuri.

Ancheta ar viza faptul că valoarea terenului din Cicoarei nu a fost evaluată corespunzător de autoritatea locală. Terenul din Cicoarei, cu o suprafață de 8.500 mp, a fost evaluat la 65 euro/mp, respectiv 552.500 euro (2.614.762 lei). Terenul situat în strada Ciric, nr.5, cu suprafață de 1.281 mp, era evaluat la 171 euro/mp, respectiv 219.051 euro (1.036.681 lei).

Monument istoric în aer liber

Cimitirul Eternitatea din Iași a fost declarat monument istoric în aer liber de către Ministerul Culturii. De altfel, Ateneul Național Iași a restaurat mai multe morminte din cimitir în cadrul unui proiect derulat odată cu noua titulatură.

Cimitirul Eternitatea a fost înființat în anul 1868 la inițiativa lui Scarlat Pastia, filantrop și primar al Iașului, însă primele înhumări au fost realizate abia începând cu anul 1876. În prezent, cimitirul se întinde pe o suprafaţă de 24 de hectare, fiind îngropate aici peste 900 de personalităţi marcante. Cele mai multe dintre mormintele personalităţilor sunt grupate în jurul Bisericii ”Sf. Gheorghe”. Cimitirul Eternitatea din Iași se va extinde după ce Servicii Publice SA va întocmi un proiect în acest sens.

Adauga un comentariu