Sport

Cinci milioane de Euro pentru olimpicii romani de la Beijing

Publicat: 28 aug. 2008
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cinci milioane de Euro pentru olimpicii romani de la Beijing
1

• Sportivii romani care au obtinut clasari intre locul 1 si locul 6 la Jocurile Olimpice de la Beijing vor primi mai multi bani de la Guvernul Romaniei • Canotoarea Georgeta Andrunache, medaliata cu aur la Beijing, a promis ca nu se va mai retrage din viata sportiva si va participa si la JO de la Londra daca Guvernul va sprijini constructia unei piste olimpice de canotaj • Presedintele Traian Basescu a solicitat infiintarea unui Minister al Tineretului si Sportului

Cu doua luni inainte de campania electorala, suma premiilor acordate sportivilor romani clasati pe locurile 1-6 la Jocurile Olimpice de la Beijing a fost dublata fata de cuantumul prevazut de lege, valoarea totala a distinctiilor, inclusiv pentru antrenori, depasind cinci milioane de Euro, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu. El i-a primit, la Palatul Victoria, inainte de sedinta Executivului, pe sportivii romani care au obtinut performante deosebite la Jocurile Olimpice, pentru a le inmana diplomele de premiere. La ceremonie au participat si membri ai Cabinetului. Tariceanu a primit din partea sportivilor premiati un tablou cu autografele acestora. Potrivit legislatiei in vigoare, un titlu olimpic este rasplatit cu 35 de mii Euro, medalia de argint cu 28 de mii de Euro, iar cea de bronz cu 21 de mii de Euro. Tot in lege se mentioneaza ca aceste sume pot fi dublate, la propunerea presedintelui Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, lucru care s-a intamplat de fiecare data. Pe langa medaliati, legea prevede sa fie premiati si ocupantii locurilor 4-6, dupa cum urmeaza: locul 4 – 14 mii de Euro, locul 5 – 10.500 Euro, locul 6 – 7 mii Euro. Legislatia in vigoare nu permite dublarea premiilor in cazul locurilor 4-6, insa acest lucru a fost posibil printr-o Hotarare de Guvern. Dintre cei 102 sportivi care au reprezentat Romania la Jocurile Olimpice de la Beijing, 19 au reusit sa urce pe podium. In plus, 16 sportivi (unii fiind dintre cei 19) au terminat pe unul dintre locurile 4-6 si vor fi premiati de COSR, cu bani de la Guvern. Astfel, dupa dublarea sumelor prevazute prin lege, cei 33 de sportivi care au reusit sa ocupe unul dintre locurile 1-6 la Jocurile Olimpice de la Beijing au primit, in total, 1,47 milioane de Euro, in timp ce antrenorii principali au incasat 773.500 de Euro. Potrivit legii, antrenorii principali primesc aceleasi sume ca si sportivii, iar cei secunzi 75 la suta din premiul tehnicianului principal. Pe langa sportivi si antrenori, au mai fost premiati specialistii si tehnicienii (386.750 de Euro – la nivelul antrenorului principal), personalul salariat al federatiilor sportive (162.400 de Euro – 40 la suta din premiul sportivului), antrenorii care i-au descoperit pe sportivi (294 mii de Euro), precum si COSR si ANS (1 milion de Euro). Singurele sume dublate au fost cele acordate sportivilor si antrenorilor principali si secunzi.

Basescu vrea Ministerul Sportului

Romania a terminat editia a 29-a a Jocurilor Olimpice de la Beijing pe locul al 17-lea in clasamentul pe medalii, cu un total de 8 medalii, 4 de aur, 1 de argint si 3 de bronz. La precedenta editie a Jocurilor Olimpice, la Atena, in 2004, bilantul delegatiei Romaniei a fost de 19 medalii, dintre care opt de aur, cinci de argint si sase de bronz. Dincolo de bani insa, canotoarea Georgeta Andrunache, medaliata cu aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, i-a promis premierului Calin Popescu Tariceanu ca nu se va mai retrage din viata sportiva si va participa si la JO de la Londra daca Guvernul va sprijini constructia unei piste olimpice de canotaj. Reprezentantii federatiei de profil i-au solicitat premierului, cu prilejul premierii sportivilor de la Olimpiada, sprijinul pentru constructia unui canal olimpic pe traseul de scurgere a raului Snagov in raul Ialomita. „Elisabeta Lipa a zis, in 2004, ca daca se face pista olimpica, ea se intoarce pentru Beijing. Eu, daca se face pista olimpica, ma intorc pentru Londra. Promit”, i-a spus Andrunache primului-ministru, aratand ca varsta ii permite acest lucru. Canotorii au aratat ca, astfel, ar putea fi organizate in Romania si competitii internationale importante, care sa incurajeze tinerii sa practice canotajul. „Colegii nostri ne intreaba mereu cand pot sa vina la concursuri in Romania”, a spus Andrunache. In plina campanie electorala, premierul a apreciat proiectul si a cerut sa fie gasit un loc pentru amenajarea canalului. „Va hotarati undeva si facem un amplasament”, le-a spus Tariceanu canotorilor, discutand in acest sens si cu antrenorul lotului de caiac-canoe, Ivan Patzaichin. Mult mai decis s-a aratat presedintele Traian Basescu, seful statului solicitand ieri infiintarea unui Minister al Tineretului si Sportului, intrucat sportul „trebuie sa fie reprezentat la masa Guvernului”, nu doar in preajma marilor evenimente sportive. Seful statului a subliniat ca Ministerul Tineretului si Sportului trebuie sa fie o institutie care sa reprezinte in sedintele Guvernului interesele sportului si ale performantelor romanesti in acest domeniu. El si-a exprimat regretul ca sunt campioni olimpici sau fosti sportivi de performanta care par ca sunt sustinuti mai putin de tara lor pentru a avea acces la institutiile care decid soarta sportului, din tara sau la nivel international.

Adauga un comentariu