Prima pagină » Cancan ultimă oră » Cinci mituri despre hormoni și cum îți afectează ei organismul
Cinci mituri despre hormoni și cum îți afectează ei organismul

Cinci mituri despre hormoni și cum îți afectează ei organismul

29 oct. 2019, 14:31,
în Cancan ultimă oră

Hormonii activează și controlează diverse procese în organismul nostru, precum ar fi dezvoltarea celulelor, funcția reproductivă, nivelul de energie. Foarte des însă, noi punem pe seama hormonilor schimbările de dispoziție, problemele de greutate, somn sau piele. Dar cunoaștem noi oare suficient despre aceste substanțe și care sunt miturile în care să nu mai credem?

Iată ce spun endocrinologii despre opiniile populare legate de sănătatea hormonală.

Mitul nr.1: Contraceptivele hormonale îngrașă

Problema care o preocupă cel mai mult pe femeia care intenționează să ia contraceptive orale este dacă acestea îngrașă. Se știe că nivelul ridicat de estrogen încetinește metabolismul și contribuie la sporirea țesutului adipos.

Într-adevăr, această problemă a fost în secolul trecut, când aceste preparate abia au apărut pe piață. În prezent, producătorii de contraceptive folosesc doze mici de hormoni sintetici, care nu duc la îngrășare. Doar o parte dintre contraceptivele vândute azi în farmacii pot duce la o creștere în greutate de până la 2 kg pe an. De obicei, despre aceasta este indicat în prospect.

Unicul efect pe care îl pot avea contraceptivele orale în acest sens este sporirea poftei de mâncare, pe care va trebui s-o controlezi mai riguros.

Adăugarea bruscă în greutate vorbește despre o dereglare hormonală și necesită consultul specialistului.

Mitul nr.2: Femeile nu au hormoni masculini

În organismul masculin și feminin prevalează hormoni cu o denumire comună: androgeni, la bărbați și estrogeni, la femei.

Androgenii răspund de corpul caracteristic bărbatului, musculatura sporită, timbrul scăzut al vocii, funcționarea organelor genitale. Estrogenii asigură silueta feminină: dezvoltarea glandelor mamare, ciclul menstrual, posibilitatea de a deveni gravidă. Dar totul se rezumă la un echilibru. La bărbați în jur de 80% din hormonii sexuali sunt androgeni, restul sunt estrogeni. La femei, invers, 25 % sunt androgeni ( preponderent testosteron) și 75% – estrogen. Dacă acest echilibru se dereglează, apar problemele.

Mitul nr.3: Hormonii influențează semnificativ dispozița persoanei sănătoase

Dacă ne referim la o femeie fără probleme de sănătate, endocrinologii ne asigură că în majoritatea cazurilor dispoziția proastă și exploziile emoționale nu corelează cu nivelul de hormoni și sindromul premenstrual. O astfel de stare, legată anume de hormoni, o au doar 1,3-5% procente dintre femei. Restul sunt afectate de mitul social despre sindromul premenstrual.

Când ne referim la oameni cu diagnoze serioase, precum diabetul zaharat, într-adevăr, atunci când nivelul de adrenalină crește, ei devini iritabili.

Mitul nr.4: Melatonina poate fi întrebuințată ca și somnifer

Producerea de melatonină (hormonul somnului) este direct proporțională cu nivelul de luminozitate în cameră. Orice sursă de lumină, chiar și nesemnificativă, precum o lanternă îndreptată spre geamul tău, reduce nivelul de producere a melatoninei și ne afectează sănătatea și frumusețea.

În prezent, a apărut un trend foarte periculos: melatonina în pastile, care nu este aprobat de medici. Luarea acestor medicamente după ureche poate afecta procesul de ovulație, tensiunea arterială, nivelul de zahăr în sânge ș.a.

Mitul nr.5: Administrarea îndelungată de contraceptive hormonale poate provoca cancer

Dacă contraceptivele sunt alese de către un medic competent, iar alegerea este făcută în baza analizelor, ele sunt benefice pentru sănătate și pot reducere riscul apariției unor forme de cancer, cum ar fi cel ovarian sau colorectal.

Totuși, există câteva studii care vorbesc despre riscul de cancer mamar care crește nesemnificativ din cauza contraceptivelor. Acest lucru poate fi evitat dacă medicul va lua în calcul foarte atent istoricul medical al pacientului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`