Secretele istoriei

Cine a fost Zaraza? Povestea ce a făcut deliciul tuturor celor pasionaţi de istoria mondenă

Publicat: 14 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine a fost Zaraza Povestea ce a făcut deliciul tuturor celor pasionaţi de istoria mondenă
Cine a fost Zaraza, frumoasa după care plângeau toţi bărbaţii Bucureştiului de altă dată

Cine a fost Zaraza, frumoasa după care plângeau toţi bărbaţii Bucureştiului de altă dată. Romanţele lui Cristian Vasile din interbelic şi povestirile multor scriitori, printre care şi Mircea Cărtărescu, au făcut deliciul tuturor. Despre Zaraza se spune că ar fi fost o prostituată de lux de o frumuseţe rară. Aceasta ar fi murit după ce a fost ucisă de un ucigaş plătit de un admirator secret.

Zaraza ar fi fost o brunetă focoasă cu ochi verzi, celebră în Bucureştiul interbelic. A fost rodul unei iubiri pasagere dintre un boier grec stabilit pe meleaguri mioritice și o țigancă numită Didina. Potrivit lui Mircea Cărtărescu, Zaraza ar insemna Minunată.

Ce spune Stelian Tănase despre cine a fost frumoasa Zaraza

Celebrul eseist şi istoric, Stelian Tănase, a redat într-una din scrierile sale amănunte despre cine a fost Zaraza. Acesta a redat în rândurile sale frumoasă poveste de dragoste ce s-a consumat în Micul Paris al perioadei interbelice.

”La 13 ianuarie 1945, Zavaidoc (Marin Teodorescu), (n. 1896) s-a stins la Bucureşti. Povestae care a circulat despre împrejurările morţii lui este f interesantă, iar ecourile nu s-au stins până azi. Zaraza este titlul unui tango lansat, fireşte, la Buenos Aires, scris de un compozitor, Ţagle Lara şi cântat, printre alţii, de Carlos Gardel.

La Bucureşti a fost lansat de Cristian Vasile care alături de Titi Botez, Jean Moscopol şi Zavaidoc, formau în acei ani, linia întâi a show-biz-ului autohton. Vasile a înregistrat pentru casele de discuri Columbia şi Pathe Marconi, la Viena la Berlin.

Tangoul părea uitat, când Mircea Cărtărescu, a inventat o poveste pe care mulţi au considerat-o reală. Povestea se bazează pe o presupusă rivalitate dintre Vasile şi Zavaidoc. Vasile scrie autorul, ar fi avut o iubită, pe nume Zaraza. Zavaidoc îl invidia pe Vasile şi pentru că odată ridicată steaua celuilalt, gloria să se estompă. Se plânge lui Berilă, un temut bandit, personaj real.

A fost un ucigaş vestit în anii 30-40. Geo Bogza a scris despre el la gazeta. Berilă, ar fi refuzat să-l ucidă pe Cristian Vasile, cum i-a cerut Zavaidoc (Vasile era celebru şi iubit) şi i-a propus, la schimb, s-o ucidă pe Zaraza. Aşa scrie Cărtărescu. Berilă o pândeşte într-o noapte şi îi taie beregata. Vasile încearcă să se sinucidă cu terebentină.

A supravieţuit, dar şi-a distrus vocea. Se retrage de pe scenă, îndurerat. Fură urna unde se afla cenuşa Zarazei şi vreme de mai multe luni, o înghite cu linguriţa. Zavaidoc moare la scurt timp plin de remuşcări, atins de blestem”.

Cum a murit Zaraza

Nu există persoana care să nu fi auzit sau să ştie cine a fost Zaraza, însă despre tragicul ei sfârşit puţini sunt cei care cunosc detalii.

Zaraza ar fi pierit tânără, ucisă de un om plătit de un admirator gelos, iar lăutarul care era îndrăgostit nebuneşte de ea i-ar fi înghiţit cenuşa.

Melodia lui Cristian Vasile, cu textul lui Ion Pribeagu, în care se vorbeşte despre frumoasa prostituată este şi astăzi considerată o capodoperă muzicală a Bucureştiului interbelic. Povestea tango-ului este regăsita şi în cartea „De ce iubim femeile” a lui Mircea Cărtărescu.

Adauga un comentariu