Actualitate

„Cine intră în autoizolare și cine intră în carantină din cauza pandemiei COVID-19?” Reprezentanții DSP răspund la cea mai frecventă întrebare de pe buzele ieșenilor

Publicat: 06 mai 2020

Un număr de 1.974 de persoane sunt izolate la domiciliu după ce au revenit din țările considerate zone galbene de risc la infecția cu coronavirus. Acestea sunt obligate să petreacă 14 zile în autoizolare la domiciliu, iar în cazul în care apar simptomatologii specifice ca febră, tuse, dificultate la respirație, aceștia vor anunța Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași. Există o incertitudine în rândul cetățenilor legată de persoanele care vin din străinătate și trebuie să intre în carantină și cele care intră în autoizolare.

„Persoanele care intră 14 zile în carantină instituționalizată sunt persoanele care vin din țările considerate ca fiind încadrate în zona roșie. Vorbim aici de Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Olanda Spania, SUA și Turcia. Toate persoanele care revin dintr-o calătorie internațională din oricare din celelalte țări care nu sunt menționate anterior vor intra în autoizolare la domiciliu”, au specificat reprezentanții DSP Iași.

Aproape 500 de ieșeni care se întorceau din țări afectate de COVID-19 au fost băgați în centrele de carantină

La nivelul județului Iași, în acest moment, un număr de 499 de persoane au fost plasate în carantină în spațiile special amenajate, în timp ce 31 de persoane au ieșit din carantină ieri. Cele aproape 500 de persoane care au intrat în centrele de carantină instituționalizată sunt persoane care au revenit din călătorii în țările considerate cu nivel de risc major de infectare cu coronavirus. Autoritățile le-au însoțit de la aeroport sau de la vamă, către cele 18 centre de carantină aflate pe teritoriul a șase unități administrativ-teritoriale. Totodată, în carantină intră și persoanele care nu respectă regulile de autoizolare după ce au revenit din țările cu nivel mai scăzut de risc.

Mii de lei amendă pentru încălcarea legilor privind izolarea la domiciliu din cauza COVID-19

Zilele trecute, sute de ieșeni au primit amenzi usturătoare, după ce, revenite din zone cu risc, nu au respectat regulile de autoizolare. Acestea au fost prinse de poliție și amendate.

„Structurile IPJ, IJJ și Poliție Locală au efectuat un număr de 330 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanțelor Militare, au fost aplicate 203 sancțiuni contravenționale în valoare de 409.895 lei”, au specificat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași.

 

Adauga un comentariu