Razboi în Ucraina

Cine sunt cei 4 comandanți ucraineni pe care Rusia îi acuză de atacurile asupra teritoriului său

Publicat: 03 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine sunt cei 4 comandanți ucraineni pe care Rusia îi acuză de atacurile asupra teritoriului său
Viceamiralul Oleksii Neijapa, comandantul Marinei ucrainene

Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat marți, 3 octombrie, că îi va pune sub acuzare pentru „terorism” pe 4 ofițeri ucraineni de rang înalt despre care afirmă că sunt responsabili de atacurile cu drone pe teritoriul rusesc, relatează The Moscow Times.

Cei 4 sunt generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare de la Kiev, generalul Mikola Olesciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, viceamiralul Oleksii Neijapa, comandantul Forțelor Navale Ucrainene, și colonelul Serhii Burdeniuk, comandantul Brigăzii 383 de Aeronave fără pilot.

„A fost stabilit de asemenea că inculpații i-au implicat pe militarii din subordinea lor în comiterea infracțiunilor”, a declarat Comitetul de Investigații de la Moscova într-un comunicat de presă.

Această instituție care a fost înființată inițial de guvernul de la Moscova ca un departament anticorupție a ajuns de-a lungul anilor să aibă prerogative mult mai largi decât parchetele din alte țări europene, fiind responsabil de anchetarea unei serii vaste de infracțiuni împotriva statului rus.

Comitetul a mai spus că a strâns „suficiente dovezi” în ceea ce privește implicarea celor 4 comandanți ucraineni în peste 100 de lovituri cu drone asupra Moscovei, peninsulei Crimeea și a regiunilor de la granița ruso-ucraineană: Belgorod, Briansk, Kursk și altele. Rusia susține că cel puțin 100 de civili au murit în urma acestor atacuri.

Autoritatea rusă a anunțat de asemenea că îi va da în urmărire pe cei 4 comandanți ucraineni.

Generalul Budanov, căutat de Rusia pentru atacurile împotriva Podului Kerci

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele generalului Kirilo Budanov încă din luna aprilie a acestui an, el fiind acuzat de organizarea de „atacuri teroriste” în interiorul Rusiei.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) declarase anterior că Budanov a organizat atacul care a avariat în octombrie anul trecut Podul Kerci care leagă Rusia de Crimeea anexată ilegal de Moscova în 2014.

Rusia a acuzat de asemenea că agenți de informați ucraineni aflați în subordinea lui Budanov ar fi responsabili pentru atacurile cu bombă care au ucis-o pe Daria Dughina, fiica ideologului ultranaționalist rus Aleksandr Dughin, dar și pe bloggerul militar Vladlen Tatarski.

Punerea sub acuzare a viceamiralului Oleksii Neijapa de către Comitetul de Investigații al Rusiei pare o mutare oarecum stranie, ținând cont că Ucraina nu mai are de facto forțe navale cu care să poată desfășura atacuri aeriene după ce grosul marinei sale a fost capturat în timpul ocupării Crimeii în urmă cu 8 ani.

Este posibil ca procurorii ruși să îl considere pe Neijapa responsabil de atacurile cu drone maritime asupra Sevastopolului și alte porturi rusești de la Marea Neagră.

Adauga un comentariu