Local

Cine sunt cei ce vor beneficia de transport gratuit în Zona Metropolitană. Peste 600.000 de lei vor fi alocați din bugetul local al unei comune pentru cei cu facilități

Publicat: 18 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cine sunt cei ce vor beneficia de transport gratuit în Zona Metropolitană. Peste 600.000 de lei vor fi alocați din bugetul local al unei comune pentru cei cu facilități
În comuna Aroneanu mai multe categorii de persoane vor beneficia de transport gratuit

Primăria comunei Aroneanu dorește să aloce transport gratuit în Zona Metropolitană Iași pentru câteva categorii de persoane. Elevii și cadrele didactice sunt primii pe lista de gratuități.  De asemenea cei ce donează sânge sau veteranii de război, ar putea să beneficieze de această reducere. Cheltuielile în valoare de peste 600.000 de lei ar urma să fie suportate din bugetul local al primăriei din anul 2023

Transportul în Zona Metropolitană Iași va fi efectuat de către Compania de Transport Public (CTP) Iași. De la 1 ianuarie 2023, toți locuitorii comunelor din apropierea Municipiului Iași vor beneficia de mijloace de transport direct din localitățile de reședință. Prețul unui bilet va fi de 7 lei pentru 180 de minute de călătorie. În implementarea acestui proiect au fost achiziționate 30 de midibusuri, acestea au o dimensiune mai mică și vor fi mult mai fiabile pe străzile înguste din localitățile din Zona Metropolitană.

cladire primarie Aroneanu
În comuna Aroneanu mai multe categorii de persoane vor beneficia de transport gratuit

Categoriile de persoane ce vor beneficia de transport gratuit în Zona Metropolitană

elevi in autobuz
Elevii și cadrele didactice vor beneficia de gratuitate în mijloacele de transport în comun

Reprezentanții comunei Aroneanu intenționează ca din 2023 să ofere gratuități câtorva categorii de călători. În limita bugetului local și după câteva luni de la implementarea transportului CTP Iași, primăria comunei Aroneanu va oferi gratuități privind transportul următoarelor categorii: persoanele cu handicap grav și însoțitorii acestora, veteranii de război și văduvele acestora, pentru eroi, martiri și revoluționari din Decembrie 1989. Elevii și orfanii ar putea beneficia și ei de transport metropolitan gratuit, dar și donatorii de sânge pentru ziua în care donează. Pentru pensionarii cu vârsta peste 65 de ani al căror pensie este mai mică decât salariul minim brut garantat pe țară.

Pentru a putea beneficia de gratuitate, persoanele respective trebuie să facă dovada domiciliului în unul din satele ce fac parte din comuna Aroneanu. Pentru elevii minori, dovada domiciliului va fi făcută de părinții acestora cu domiciliul în unul din satele aparținătoare Comunei Aroneanu. Cadrele didactice ce fac naveta pentru a susține cursuri in satele din Comuna Aroneanu, vor beneficia si ele de gratuitate.

Prețul biletelor și al abonamentelor a fost stabilit. Pentru o călătorie de 180 de minute, cei din Zona Metropolitană vor plăti 7 lei. Un abonament pe o perioadă de o lună de zile va fi în valoare de 300 de lei.

autobuz alb pe strada
O estimare a cheltuielilor cu asigurarea gratuităților de transport este de 660.000 de lei/an

Comuna Aroneanu va aloca peste 600.000 de lei pentru asigurarea gratuităților de transport

 interior autobuz albastru
Pensionarii din comuna Aroneanu, cu vârsta de peste 65 de ani, vor beneficia de transport gratuit

Bugetul local al comunei Aroneanu va avea nevoie de o suplimentare de 660.000 de lei pentru a deservi gratuitățile privind transportul în comun.

Conform estimărilor reprezentanților din primăria Aroneanu, sunt aproximativ 210 elevi. Susținerea gratuității transportului pentru elevi pe durata unui am de zile va fi în valoare de 378.000 de lei. În jur de 125 de pensionari din comuna Aroneanu vor beneficia de transport gratuit. Cheltuielile pentru aceștia sunt în valoare de 144.000 de lei pe an. Pentru donatorii de sânge, estimările sunt de 360 de lei an. Pentru veteranii de război și văduve se va aloca un buget de 18.000 de lei.

Traseele ce se vor practica în comuna Aroneanu nu au fost însă stabilite. Primăria comunei Aroneanu a pus la dispoziție cetățenilor un chestionar online pentru ca toți cetățenii din comună să aibă posibilitatea de a își exprima preferințele. De la 1 ianuarie 2023 în comunele ce fac parte din Zona Metropolitană Iași va fi implementat transportul CTP Iași.

În acest sens, s-au realizat achiziții privind mijloace de transport și au fost reorganizate câteva străzi, prin implementarea sensurilor unice pe anumite tronsoane de drum.

În funcție de bugetul din anul 2023, în mai multe comune din Zona Metropolitană vor fi stabilite categoriile ce vor beneficia de transport în comun bgratuit.

persoane in autobuz
Traseele ce se vor practica în comuna Aroneanu nu au fost însă stabilite
Adauga un comentariu