National

Cine va fi vaccinat anti-COVID-19 în etapa a doua a campaniei? Valeriu Gheorghiță a anunțat lista meseriilor vizate

Publicat: 11 ian. 2021
Valeriu Gheorghita, la birou
Valeriu Gheorghiță, medic infecționist

Începând cu a doua jumătate a lunii ianuarie va debuta etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-COVID-19. În această fază se încadrează persoanele care deservesc activități esențiale. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național, a anunțat care sunt meseriile vizate.

„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță la Digi24, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

De asemenea, pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua se încadrează și personalul din mass-media, „cei care efectuează reportaje în unități medicale”, a mai precizat medicul.

Valeriu Gheorghiță a anunțat când va începe etapa a doua a campaniei de vaccinare

Valeriu Gheorghiță a anunțat că etapa a doua va începe după data de 15 ianuarie, încercându-se o accelerare a etapelor de vaccinare.

„Ne dorim accelerarea etapelor de vaccinare având în vedere că am început mai devreme decât estimam.

Vom începe mai repede și etapa a doua, practic după 15 ianuarie, începând cu beneficiarii care se află internați în centrele medico-sociale, rezidențiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficiență renală cronică în stadiul de hemodializă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

„Dezvoltăm un sistem prin care persoanele după ce pleacă din stațiile de hemodializă să fie transportate cu aceleași mijloace de transport către centrele de vaccinare. Vor fi vaccinate și ulterior se va urma traseul obișnuit.

Până pe 15 ianuarie va fi dezvoltată a doua parte a modulului de programare care este destinat tutoror personelor din etapa a doua de vaccinare – persoanele peste 65 de ani, cele cu boli cronice”.

Precizări privind etapa a doua

În etapa a II-a a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România este inclusă populația la risc, reprezentată de:
a) Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
b) Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
În conformitate cu dovezile științifice actuale, în categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni:
– Diabet zaharat
– Obezitate
– Alte boli metabolice, inclusiv congenitale
– Afecțiuni cardiovasculare
– Afecțiuni renale
– Afecțiuni oncologice
– Afecțiuni pulmonare
– Afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
– Afecțiuni hepatice moderate/severe
– Afecțiuni autoimune
– Imunodepresii severe: pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA.

Comentarii
  • domnu doctor gheorghita vedem a esti „toba ” de latina , traduce-ne si noua astia mai fara limba latina „in traista ” expresia matale preferata „ad labam” asta inainte sa ne vaccinam si sa ramanem prosti, sa stim de mai inainte ce ne astepata !!
    O fi de rau, o fi de bine ,!!!
    Am vazut ca nici cei de la o televiziune nu stiau boaba de latina si radeau cu gura pana la urechi de matale sau de noi,cei care nu avem „latina in traista ,”ca matale. HAI NU FI RAU , FA-TI TIMP SI LUMINWEAZA-NE SI PE NOI!!!

Adauga un comentariu