Prima pagină » Culinar » Ciorbă țărănească cu afumătură, o rețetă ca la mama! Iată cum poți face un preparat delicios!

Ciorbă țărănească cu afumătură, o rețetă ca la mama! Iată cum poți face un preparat delicios!

05 mai 2025, 14:35,
Redacția BZI în Culinar

Ciorba țărănească cu afumătură, făcută ca la mama este una dintre cele mai simple preparate din bucătăria românească, dar și una dintre cele mai gustoase. Se gătește foarte simplu și poate fi făcută după gustul fiecăruia. Afumătura îi va da o aromă delicioasă și cu greu te vei opri din mâncat.

Această ciorbă este una de primăvară, delicioasă și plină de vitamine pe care o putem prepara și noi acasă, iar cei care țin post, pot face abstracție de afumătură. Cu toate acestea, afumătura și leușteanul îi vor da o aromă incredibil de bună.

Ciorbă țărănească cu afumătură, o rețetă ca la mama

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 kg carne afumată; o ceapă; un morcov; o rădăcină de păstârnac; 1/2 țelină; un ardei roșu; 2 cartofi medii; 200 ml suc de roșii; un litru de borș; un ou; fidea; leuștean și sare. Ca mod de preparare, carnea se taie în bucăți, se spală cu apă călduță și se pune la fiert în apă mai puțină timp de 5-10 minute, apoi această apă se aruncă.

Carnea se spală din nou, dar cu apă rece de această dată. Apoi se pune la fiert în 6-7 litri de apă. Între timp, zarzavaturile se spală și se toacă mărunt. După ce ciorba a început să clocotească, se adaugă zarzavaturile, în afară de ardei, care se pune împreună cu sucul de roșii, mai târziu. Se poate pune și puțină sare, dar nu foarte multă deoarece carnea afumată este și ea sărată. Timpul de fierbere al zarzavaturile este de aproximativ jumătate de oră.

Se adaugă ardeiul și sucul de roșii și se mai lasă la fiert aproximativ 15 minute. În acest timp, borșul se pune la fiert într-un alt recipient, după care se pune treptat în ciorbă, după gust.

Urmează să se adauge fideaua și se mai lasă la fiert circa 6-8 minute. În acest timp, oul se bate cu puțină apă și se amestecă în ciorbă. După ce se stinge focul, se adaugă leușteanul.

Cum se face borșul de casă

Borșul poate acri orice tip de ciorbă, de la cele de legume, până la cele de vită, ciorbe de pui, porc, pește sau perișoare. Borșul dă un gust acrișor delicios ciorbelor de orice fel. Pentru a te bucura din plin de aroma sa, este bine ca înainte de a acri ciorba cu el, să-l fierbi separat într-o cratiță și apoi să-l torni fierbinte în ciorbă, unde îl mai în câteva clocote.

Pentru a face borș vei avea nevoie de 500 grame de tărâțe de grâu; 100 grame pâine de grâu sau pâine neagră; 3 linguri de făină de porumb; 2 tulpini de lobodă verde; 6-8 frunze de cireș sau de vișin; 5 litri de apă caldă (fierbinte, dar nu clocotită).

Într-o oală mare, se adaugă aproximativ 250 de grame de tărâțe de grău și pâinea, fărâmițată în bucăți mici. Se adaugă o cantitate mică de apă rece, cât să se umezească compoziția și să se obțină o consistență groasă și omogenă. Acoperă vasul cu un capac și lasă-l să stea la temperatura camerei timp de aproximativ două zile.

Ar trebui să fie suficient timp pentru ca acesta să fermenteze. Aceasta este prima parte a preparării borșului acru final. Adaugă restul de tărâțe de grâu, făina de porum, tulpinile de leuștean și frunzele de cireș într-o oală mai mare. Se amestecă bine.

Se toarnă peste ele 4-5 litru de apă fierbinte, se amestecă bine din nou compoziția și se lasă să stea la temperatura camerei încă o zi. Amestec-o din nou de cel puțin două-trei ori în acea zi. Începe să guști periodic lichidul până când simți gustul acru dorit. Poate dura între 15 și 24 de ore.

Cerne lichidul printr-o cârpă de bumbac densă și apoi toarnă-l în pahare sau borcane. Închide apoi recipientele și pune-le la frigider. Poate fi păstrat în acest fel până la una-două săptămâni, până când începe să-și schimbe culoarea.

Prepară borșul acru doar în vase de sticlă sau de lut. Ciorba țărănească cu afumătură va ieși ca la mama acasă, dacă vei folosi și un borș preparat chiar de tine.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2025
13 decembrie 2025