Prima pagină » Culinar » Cum se prepară, de fapt, adevărata ciorbă de perișoare cu borș. Iată care este rețeta tradițională!

Cum se prepară, de fapt, adevărata ciorbă de perișoare cu borș. Iată care este rețeta tradițională!

02 apr. 2025, 10:02,
Redacția BZI în Culinar

Gospodinele se întrec în ciorbe care maid e care mai gustoase, însă nu toate știu cum se prepară, de fapt, adevărata ciorbă de perișoare cu borș. Ingredientele adăugate în plus față de cele cunoscute deja în rețeta clasică oferă un gust mult mai bogat.

Ciorba de perișoare este una dintre cele mai apreciate și consumate ciorbe de la noi. Denumită și borș de perișoare în anumite zone ale țării, zeama caldă și aromată este perfectă în zilele mai friguroase și mai ales pentru mesele în familie.

Cum se prepară, de fapt, adevărata ciorbă de perișoare cu borș

Ciorba de perișoare se prepară din carne de porc, în funcție de preferințe. Se poate folosi carne tocată mai slabă, precum cea de pui ori curcan, dar și carne de porc sau vită. Secretul preparatului este să folosești întotdeauna ingrediente proaspete. Este o ciorbă ușor de pregătit și foarte gustoasă.

Românii iubesc ciorbele de toate felurile, pregătite pe gustul lor. De burtă, de văcuță, rădăuțeană, de perișoare, important este să fie făcute ca la carte și gustul lor să fie inegalabil.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1/2 kg carne de vită; 2 cepe; un morcov; o rădăcină de pătrunjel; o ţelină mică; un cartof mare; 2 ouă; o felie de pâine; o legătură pătrunjel; o legătură mărar; o legătură leuştean; 2 lingurite ulei; un litru borş; sare; piper și apă.

Se taie o ceapă mărunt și se înăbușă în ulei și când devine sticloasă, se scoate din tigaie și se pune la strecurat. Carnea se toacă și apoi se amestecă cu ceapă, ouă, felia de pâine înmuiată și bine stoarsă, pătrunjel tocat, sare și piper. Se formează apoi perișoare mici, iar ca truc pentru a le face cât mai rotunde și pentru a nu se prinde trebuie să îți umezești mâinile cu apă rece înainte de a le face.

În doi litri de apă care clocotește se pun la fiert toate rădăcinoasele, cartofii și ceapa, tăiate cuburi sau rondele subțiri. După ce a fiert zarzavatul, se pune borșul, se mai dă un clocot și se pun perișoarele să fiarbă la foc mic.

Dacă e prea puțină zeamă, se mai completează cu apă. După ce au fiert perișoarele, se trage oaal de pe foc, se pun mărarul și leușteanul fin tocate, se acoperă și se lasă 10 minute.

Cum să obții perișoare care nu se desprind

Ciorba de perișoare este o delicatesă, fiind îndrăgită până și de cei mai mofturoși de la masă. Ca să nu îți dezamăgești membrii familiei cu perișoare destrămate, pune în practică aceste sfaturi utile: folosește carne slabă, fără prea multe grăsimi; adaugă în compoziție orez prefiert, însă care să fie ușor întărit.

El va mai fierbe și când pui perișoarele în ciorbă; folosește albușuri de ou pentru a obține o compoziție închegată; dacă ai o compoziție prea lichidă, adaugă firimituri de miez de pâine pentru a o îngroșa.

Orezul este un ingredient esențial în compoziția perișoarelor. Acesta ajută la legarea amestecului de carne și îi oferă o textură pufoasă. Totuși, este important să folosești o cantitate moderată de orez, pre-spălat și, în unele rețete, puțin fiert înainte. Orezul absoarbe lichidul în timpul fierberii, ceea ce ajută perișoarele să își păstreze forma.

Un alt truc pentru a obține perișoare ferme și pline de savoare este să adaugi în amestec pâine uscată înmuiată în lapte sau apă. Aceasta acționează ca un agent de legare și ajută la menținerea perișoarelor compacte. După ce ai înmuiat pâinea, asigură-te că o storci bine înainte de a o adăuga în amestecul de carne. Astfel, vei obține o ciorbă de perișoare cu borș delicioasă!

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
Oraşul în care nu ai voie să te naşti. Este chiar în Europa
observatornews.ro
A pus 10 € într-un cont de economii în 2005 și nu s-a mai atins de el. L-a verificat după 20 de ani: "Răsfăț"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Neluțu Varga a demis antrenorul și conducerea de la CFR Cluj! S-au bătut în vestiarul ardelenilor
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`