Local

Circa 3.000 de cereri depuse la Serviciul de Pașapoarte Iași! Număr record, într-o săptămână – GALERIE FOTO

Publicat: 10 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Circa 3.000 de cereri depuse la Serviciul de Pașapoarte Iași Număr record într-o săptămână - GALERIE FOTO
Circa 3.000 de cereri au fost depuse în perioada 1-9 martie 2022 la Serviciul de Pașapoarte Iași, majoritatea fiind legate de conflictul din Ucraina

Circa 3.000 de cereri la Serviciul de Pașapoarte Iași au fost depuse într-o săptămână de către ieșenii care au luat cu asalt instituția. Conflictul militar din Ucraina a făcut ca numărul de solicitări să fie mult mai mare, iar perioada de programare să se lungească cu câteva luni bune

Cozi din ce în ce mai mari la Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte din Iași. Conflictul militar din Ucraina și teama de amenințările ruse au făcut ca mii de persoane să ia cu asalt instituția pentru a cere eliberarea unui pașaport.

De altfel, de la începutul lunii martie 2022 și până în prezent, numărul de solicitări a devenit din ce în ce mai mare, iar programările de la Iași s-au întins până în luna iunie a anului în curs.

Circa 3.000 de cereri, într-o săptămână, la Serviciul de Pașapoarte Iași

Conform reprezentanților Prefecturii Iași, de la 1 martie până pe 9 martie au fost depuse circa 3.000 de cereri în baza programărilor făcute online la Direcția Generală a Pașapoartelor. Față de perioada 21-25 februarie 2022, numărul s-a dublat.

În acea perioadă au fost depuse 1.400 de cereri de eliberare a pașapoartelor. A fost vorba de perioada de dinanintea izbucnirii conflictului militar din Ucraina. Din cele 3.000 de solicitări, o parte sunt cele depuse de persoane din Republica Moldova, dar și din Ucraina, persoane care au și cetățenia română.

Locuri libere cu țârâita la Pașapoarte

Reprezentanții Prefecturii Iași au arătat că pot apărea totuși locuri libere în continuare.

”Sunt câteva mii de solicitări depuse pentru eliberarea pașapoartelor. Sunt doar locuri de pe o zi pe alta, programările fiind până în vară, pe platforma națională. Perioada începe să scadă cu câte o zi, ceea ce face să se găsească locuri doar atunci. De asemenea, zilnic se fac centralizări ale celor care renunță la programări din diverse motive și astfel apar locuri libere. Au fost cazuri când au apărut locuri libere chiar și în luna martie”, au transmis reprezentanții Prefecturii Iași.

O parte a ieșenilor care au depus cereri pentru eliberarea pașapoartelor, au vizat documente pentru minori. Numărul de solicitări a crescut de la o zi la alta în întreaga țară.

Ieșenii se pot programa și în alte județe

Totuși, pentru a mai elibera ghișeele de la alte servicii de pașapoarte din țară, se pot depune cereri de programare și în alte județe, conform autorităților ieșene.

”Informăm cetățenii că cererile de eliberare a pașapoartelor pot fi depuse în țară, la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte. În situația în care nu mai sunt locuri disponibile pentru programare în perioada dorită (de ex. în cazul S.P.C.P. București, Ilfov, Suceava). Puteți verifica disponibilitatea la județele limitrofe (de ex. S.P.C.P. Giurgiu, Călărași, Teleorman, Ialomița, respectiv Botoșani)”, au transmis reprezentanții Direcției Generale de pașapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În urmă cu câțiva ani, Serviciul de Pașapoarte a implementat un program informatic pentru notificarea celor cărora le expiră documentele. Cererile pentru eliberarea pașapoartelor de la Iași au crescut în ultimii ani.

Adauga un comentariu