Titlurile zilei

CJ Iași cere 13 milioane de euro de la Asociația ”Euronest” și Maricel Popa. Începe scandalul pe spitalul mobil de la Lețcani – FOTO

Publicat: 29 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
CJ Iași cere 13 milioane de euro de la Asociația Euronest și Maricel Popa. Începe scandalul pe spitalul mobil de la Lețcani - FOTO
CJ Iași ar urma să solicite banii înapoi pe spitalul mobil de la Lețcani, fondurile urmând a fi plătite de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Euronest”

CJ Iași va cere înapoi cele peste 13 milioane de euro de la Asociația ”Euronest” pentru combinația cu spitalul mobil de la Lețcani! Procesul pierdut de Asociația ”Euronest” împotriva celor de la Curtea de Conturi pentru achiziția unității medicale a făcut ca forul județean să ia în calcul o solicitare privind returnarea integrală a sumei investite în 2020

În urmă cu doi ani a fost demarată una din cele mai scandaloase achiziții publice din județul Iași. Licitația pentru achiziția spitalul mobil de la Lețcani, pentru tratarea bolnavilor de Covid-19, a fost detonată recent în instanța de judecată. Magistrații au respins o acțiune făcută de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Euronest” împotriva unui raport al Curții de Conturi legată de licitația pentru atribuirea contractului.

Practic, instanța a arătat că procedura a fost desfășurată ilegal, iar ”Euronest” va trebui să achite și o amendă de 60.000 lei pentru aceste combinații. Decizia instanței a făcut ca forul județean să dorească returnarea fondurilor.

Asociația ”Euronest” poate fi bună de plată

Surse din cadrul Consiliului Județean (CJ) Iași au arătat că instituția va solicita celor de la ADI ”Euronest” returnarea fondurilor alocate în primăvara anului 2020 pentru achiziția spitalului mobil de la Lețcani. Procedura s-a derulat cu scandal, cu largul concurs al lui Maricel Popa, președinte CJ Iași în acea perioadă, și Alina Popa, directorul ”Euronest”. Contractul a fost atribuit turcilor de la SDI Global LLC, după un simulacru de licitație. De altfel, Curtea de Conturi a aplicat și o amendă de 60.000 de lei celor de la ”Euronest” pentru neregulile constatate.

Din cele 13,4 milioane de euro, Iașul a alocat 10,7 milioane de euro, iar CJ Neamț a contribuit cu restul banilor.

Scandal-monstru pe licitația orchestrată de Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași

”Euronest” a contestat în instanță amenda. Totuși, zilele trecute Asociația condusă de Alina Popa a pierdut procesul de la Tribunalul Iași intentat de Curtea de Conturi. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Iași de către Asociația ”Euronest”. Ce înseamnă acest lucru? ”Euronest” va trebui să plătească amenda de 60.000 de lei impusă de Curtea de Conturi Iași pentru neregulile semnalate la licitație. În plus, faptul că s-a demonstrat trucarea licitației i-a determinat pe reprezentanții CJ Iași să ceară banii înapoi.

Raport devastator al Curții de Conturi pentru spitalul mobil de la Lețcani

În raportul Curții de Conturi se arată că licitația desfășurată de ”Euronest” a fost plină de nereguli. De exemplu, nu a fost constituită garanția de bună-execuție în cuantumul de 1 la sută din valoarea contractului de furnizare fără TVA şi în termenul prevăzut prin clauzele contractuale. ”Euronest” nu a elaborat o strategie a achiziției publice a spitalului și respectiv a modului de gestionare ulterioară punerii în funcțiune.

”Nu au fost prezentate înscrisuri prin care să se susțină modul în care s-a procedat la identificarea riscurilor alocării și utilizării resurselor financiare şi un plan de măsuri pentru diminuarea acestora, în condiţiile în care alocarea resurselor financiare nu s-a realizat în baza unui contract de finanțare cu prezentarea detaliată a obligațiilor ce revin asociației”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Dezastru după dezastrul la spitalul mobil

Din 2020 până în prezent, situația de la spitalul mobil de la Lețcani a fost una extrem de dificilă. În plină pandemie de Covid-19 spitalul a fost mai mult închis din cauza neregulilor constate: lipsa căldurii din containere și echipamente defecte. Maricel Popa, actual senator PSD, a negat mereu evidențele constatate la spitalul mobil.

De altfel, achiziția este verificată de procurorii Anticorupție, dosarul fiind cercetat de DNA, DGA și Parchet. Maricel Popa și Ionel Arsene, șeful CJ Neamț, au orchestrat licitația în așa fel încât procedura a fost atribuită unei firme nou înființate, SDI Gobal LLC.

Alina Popa și Maricel Popa au fugit de răspundere

Nici Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, și nici Alina Popa, directorul Asociației Euronest, nu au răspuns apelurilor telefonice ale redactorilor BZI pentru a comenta decizia magistraților și nici cea a forului județean. Comisia de evaluare a licitaţiei a fost constituită ilegal, echipamentele au întârziat aproape trei luni, iar unitatea medicală nu a fost funcțională vreme îndelungată.

Pentru toate aceste detalii, cei doi Popa ar trebui trași cât mai repede la răspundere. Asociația Euronest nu a fost în stare nici măcar să obțină o recuperare a banilor din fonduri externe, solicitarea fiind respinsă din start de Comisia Europeană pentru neregulile constatate anterior.

Adauga un comentariu