Titlurile zilei

EXCLUSIV! Toată licitația pentru spitalul mobil de la Lețcani a fost o mare fraudă? O persoană-cheie implicată în achiziție a detonat bomba anului. Dovezile sunt incalificabile, iar secretul lor a fost aflat acum – FOTO, DOCUMENTE

Publicat: 18 mai 2020

Acuzații fără precedent lansate de unul dintre competitorii licitației de furnizare a spitalului mobil pentru tratarea pacienților de COVID-19 de la Lecțani. Contractul de peste 13 milioane de euro derulat de Asociația Euronest cu banii județelor Iași și Neamț ridică mari semne de întrebare. Compania turcă SDI Global LLC ascunde o serie de secrete murdare, în vreme ce principalul competitor al acesteia acuză că Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, i-a luat toate schițele unității medicale. Compania indiană Rhymer LTD vrea să dea în judecată autoritățile ieșene pentru nerespectarea termenelor. Reporterii BZI l-au găsit în India pe directorul companiei care a proiectat inițial acest spital

Răsturnare totală de situație în cazul contractului pentru achiziția spitalului mobil de la Lețcani privind tratarea pacienților de COVID-19. După gafele în lanț ale lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, despre datele clare privind furnizarea spitalului, au apărut noi dovezi care arată că licitația nu s-a desfășurat tocmai corect. Asociația Euronest, cea care a derulat licitația, a stabilit drept câștigător firma turcă SDI Global LLC A.Ș, care a licitat 13,2 milioane de euro pentru cele peste 100 de containere.

Firma care a ieșit pe locul doi, Rhymer Infrastructures and Projects PVT. LTD, a acuzat însă o serie de interese la mijloc și a decis să spună adevărul. Indienii au avut o ofertă de 15,9 milioane de euro și au fost respinși de comisia de licitație. Însă reprezentantul companiei, Ismail Shameem Sait, a dezvăluit absolut totul despre cum au decurs lucrurile, într-un dialog purtat în engleză cu jurnaliștii de la BZI.

Maricel Popa a prezentat proiectul indienilor

Indienii au ajuns să fie tocmiți de CJ Iași cu câteva săptămâni înainte. Firma din India lucra la un alt proiect pentru un spital asemănător în Capitală, Spitalul Metropolitan București, unitate cu funcții multiple în zona Pipera. Așa se face că cei de la Iași au aflat de firma Rhymer LTD și au ajuns la ei. Culmea e că indienii arată că ei au întocmit documentația de prezentare publică a proiectului lansat de Maricel Popa în public și apoi au fost lăsați cu ochii în soare.

Ismail Sait, director Rhymer: „Au spus că licitația era o formalitate”

Directorul firmei din India a arătat că cei de la Iași i-au dat asigurări că totul era în regulă, din moment ce toată documentația pentru spitalul mobil privind pacienții de COVID-19 a fost furnizată de ei. „Au spus că licitația era doar o formalitate și că trebuie să urmeze politica guvernamentală în astfel de situații. Până și contractul semnat cu SDI Global a fost făcut pe draftul încheiat cu firma noastră.

„Euronest a luat toate informațiile de la noi. Ne-au luat prețul proiectului în urmă cu mai bine de o lună. Apoi au primit această companie falsă SDI Global LLC din Turcia și i-au determinat să liciteze cu două milioane de euro mai puțin și le-au adjudecat contractul. SDI Global LLC a fost înființată în 2019 și nu are experiență în proiecte spitalicești. Au înșelat și avem toate probele. Noi am trimis detaliile proiectului la Euronest de ceva vreme, iar SDI Global LLC nu a trimis nimic. Fără detalii despre echipamente, fără documente, ci doar prezentând documentele noastre. Comisia de licitație a manipulat întreaga ofertă și a adjudecat-o unei companii false”, a susținut Ismail Shameem Sait, director al Rhymer Corp

SDI Global LLC a fost înființată abia în 2019

Aparent, SDI Global LLC nu este nici pe departe firma care se pretinde a fi. Aceasta a apărut în mai 2019, după ce s-ar fi rupt din Security Designs Inc. SDI Global este condusă de un anume Michael Murpy și are activitate în New Mexico (SUA) și Turcia. Acesta a fost CEO la Security Designs Inc din 2007 până anul trecut. Practic, într-un an nu avea cum să facă atâtea proiecte pe cât le-a prezentat și cu care a venit la licitația respectivă de la Iași. Firma are doar 3 angajați și a reușit să dea o lovitură tocmai la Iași, pe 13 milioane euro. Fondatorul SDI Global a lăsat o gaură de peste 35 mii de dolari în companie, iar acum vrea un munte de bani de la Iași.

„Security Designs Inc. din New Mexico și-a închis ușile din cauza administrării greșite și a lipsei de respectare a reglementărilor NM State Corporation făcute de precedentul CEO Michael Murphy. Oricare referințe la SDI sunt frauduloase și sunt efectuate fără licența Comisiei de stat din New Mexico, fiind supuse fraudei. Ultima variantă a Security Designs Inc. este acum comercializată ca SDI Global LLC. Dacă Michael Murphy este într-adevăr un CEO de afaceri legitim, atunci de ce nu este plătită datoria sa și de ce continuă să opereze în cadrul diferitelor variații ale SDI?”, se arată într-o mențiune a celor ce au deținut compania Security Designs Inc.

Rhymer Corp va da în judecată Euronest

Reprezentantul firmei din India a menționat că deși termenul de contestație a procedurii era de 10 zile, cei de la Iași s-au grăbit să semneze contractul cu SDI Global imediat după ce au decis câștigătorul. Practic, turcii au fost declarați câștigători pe 20 aprilie și imediat s-a semnat contractul. Dacă se ajunge la Comisia Europeană, există riscul ca CJ să nu mai primească banii înapoi.

„Am apeluri telefonice cu proprietarul companiei inițiale, pe care domnul Michael Murphy l-a înșelat și îi folosește numele neautorizat. Domnul Michael Murphy tocmai a creat un site web fantezist, iar Euronest îi atribuie contractul care nu va fi finalizat. Asta întrucât vom duce Euronest în instanță, dar și la Uniunea Europeană, pentru a împiedica rambursarea fondurilor către această asociație. Conform ofertei, ca participant, avem 10 zile pentru a depune o contestație. Cum se poate semna atât de repede după anunțarea ofertei?”, a mai menționat Ismail Shameem Sait.

Standardele de sănătate sunt în pericol

Indienii acuză și faptul că nu vor fi respectate toate standardele impuse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) prin faptul că aceste containere vor fi montate pe teren pietruit. Asta deși Maricel Popa a susținut inițial că este vorba despre extinderea platformei betonate. Acest lucru ar trebui să fie văzut clar și de autoritățile sanitare din țara noastră.

„Am lucrat timp de peste două luni pentru a le oferi toate detaliile spitalului și echipamentelor provenite din diverse țări cu standarde europene și americane, alături de certificări și specificații standard. Ne-au trimis procesele verbale ale ședinței consiliului de aprobare a proiectului nostru și ne-au oferit, de asemenea, detaliile bancare conform cărora s-au depus bani în bancă pentru a-i trimite. Acești oameni lacomi au făcut o mizerie din tot proiectul. Cum se poate igieniza și dezinfecta acolo întregul loc? Construirea unui spital nu este ca și cum ai construi un depozit sau un adăpost unde aduci niște paturi. Aceștia vor răspândi virusul mai mult decât îl vor preveni sau vindeca. Cum vor igieniza pamântul pe pietre?”, a mai acuzat reprezentantul Rhymer.

Detalii ascunse din spatele „contractului”

Indianul a acuzat și faptul că au fost induși în eroare cu privire la toate aprobările privind ridicarea unității mobile de la Lețcani privind tratarea celor infectați cu coronavirus.

„Ei susțin că este o companie ISO, dar este altă fraudă și asta. Spun că au standarde privind fabricarea armelor și muniției și echipamentelor de război, dar mă îndoiesc. Apoi, cei de la Iași unde vor primi medicii și asistentele medicale? În licitație nu se menționează niciun detaliu privind utilitățile. Cum vor duce apa la locație? Nu există proiect de depozitare de apă în ofertă. Nu există nimic legat de energie electrică sau de vreun generator în ofertă. Doamna Alina Popa (directorul Euronest- n.r.) nu răspunde la niciunul dintre mesajele mele. Avem toate documentele pe care ni le-au trimis inițial, pentru înființarea spitalului. Am cercetat să vedem dacă au toate avizele înainte de a le trimite echipamentele, deoarece suntem o companie profesională. De ce ne-au trimis că au aprobări înainte de anunțarea ofertei?”, a mai spus Ismail Sait.

Contestația Rhymer LTD nu a fost luată în calcul

Firma din India a înaintat o contestație după aflarea rezultatului.

„După cum ați văzut în propunerea noastră, am încercat să îndeplinim și chiar să depășim cerințele și specificațiile tehnice ale echipamentelor și materialelor pentru spitalul mobil ofertat. A fost un efort susținut pe întreaga perioadă, mai mult de o lună, pentru a procura echipamentul și logistica necesară pentru a se putea livra proiectul într-un termen cât mai scurt și la cea mai bună calitate de pe piață. În urma evaluării făcute de dumneavoastră, credem că oferta noastră, care a primit scorul de 92.48 puncte, a fost foarte aproape de cerințele caietului de sarcini și considerăm că specificațiile produselor ofertate de noi (containere, materiale de construcție, echipament medical și de laborator) sunt superioare oricărei oferte, cun raport calitate-preț foarte bun”, au spus indienii.

Euronest nu a mai răspuns contestației

Inițial, Euronest a comunicat că firma din India avea un punctaj de 74 de puncte. Ulterior, a revenit și a arătat că a obținut 92, insuficient față de SDI, care a luat 100 de puncte. Asta a făcut ca cei de la Rhymer să ceară explicații.

„Vă rugăm să justificați cu ce a fost superioară firmei noastre oferta câștigătoare în ceea ce privește specificațiile echipamentelor de structură (containere, adăposturi gonflabile și materiale utilizate), precum și a echipamentelor medicale (ventilatoare, aparate de radiologie, sisteme de monitorizare, consumabile și alte instrumente) și ale unor elemente de design, fluxuri și instalare.
Vă rugăm să demonstrați că ofertantul câștigător are o experiență dovedită în furnizarea de spitale de teren, a desfășurat această activitate o perioadă de timp rezonabilă, are o situație financiară solidă și poate furniza referințe de la companii sau persoane cu reputație internațională”, se arată în contestația depusă de Rhymer LTD.

Dovezi privind standardele lipsă ale SDI Global

Și asta nu este tot. Firma SDI Global LLC a ajuns să fie trecută în Ankara, Turcia și are trecute standarde ISO de înaltă calitate în condițiile în care abia a fost înființată.

„Vă rugăm să verificați dacă ofertantul câștigător are toate certificările necesare pentru realizarea în mod corespunzător a proiectului, îndeplinește criteriile pentru a putea finanța un proiect de 13 milioane euro și poate face dovada contractelor cu furnizori de echipamente și materiale, astfel încât să poată livra întregul proiect așa cum s-a angajat în ofertă. Întotdeauna obiectivul nostru a fost si este asumarea responsabilității de a duce la bun sfârșit proiectele la timp și în termenii contractuali stabiliți. În special, în această situație de urgență, noi am proiectat și gestionat spitalul mobil astfel încât să răspundem nevoilor dumneavoastră și suntem pregătiți să vă furnizăm dovezi ale angajamentului nostru de a livra proiectul în termenii din ofertă”, au mai arătat cei din India.

Pentru toate acestea, atât Consiliul Județean, prin Maricel Popa, cât și ADI Euronest, trebuie să explice cât se poate de clar cum stau lucrurile și de ce s-a ajuns ca o firmă cu mari probleme să obțină un astfel de contract.

Vezi AICI și AICI Comunicarea trimisă de Euronest către Rjymer LTD după rezultatele licitației

Vezi AICI Contestația firmei din India

 

Comentarii
 • Cât mai durează până la arestarea acestui nemernic de Popa Maricel ? Să vină duba mai repede ! CĂTUȘE PENTRU ARAFAZ !

 • Maricel se lauda ca e „acoperit”…executa numai ordine de la banca agricola….iar pentru INDIENI are un mesaj—-voi juca caluseru in LANTUL AMINTIRILOR….nespalatilor

 • Destul de clara situatia!!! Famiglia infracționala POPA & BIPOLARUL LAICU AR TREBUI REUNITA IN COPOU, sa înceapă GALCEAVA , BIPOLARUL IN MIEZ DE NOAPTE DIRIJA MASINILE LUI EKY….SE STIE!!!

 • Destul de clara situatia!!! FAMIGLIA INFRACTIONALA CARICEL POPA & BIPOLARUL LAICU SE VA REUNI IN COPOU CAT DE CURÂND, BIPOLARUL A FOST FILAT DIRIJAND MASINILE LUI EKY….SE STIE!!!

 • Frauda a fost făcută de cei doi Popa M și A în complicitate cu un pesedist Ieșean aflat la București. Firma din Turcia e o fantoma si atribuirea a fost un trucaj, nu veți avea niciodată spital pe măsura banilor cheltuiți

 • LICITAȚIA PENTRU SPITALUL DE LA LEȚCANI A FOST TRUCATĂ ! Așa că poate este o chestiune de zile până ce Maricel Popa va intra acolo unde intră cei care comit fapte antisociale.

 • nu are nicio legătura Domnul Președinte cu achiziția spitalul, faptele au fost făcute de Alina Popa Directoare EURONEST care a luat singura aceste decizii, de amintit și platforma de beton lipsa care trebuie complectata – tot scăparea ei ce arată nepricepere sau mai rău.

 • Iar tu BAGHIULE coarda penală de COPOU trebuie sa fii băgat in cămașă de forță! Ai sâ Primești câteva scatoalce pe cocoașă până nu vei mai mânca kkat in public! #tottearzicoardă

 • NINEL B= PUPCUR LAICU(PCR LAICU) BIPOLARULE esti cu bagajel la usa? Vezi ca s a terminat starea de urgenta si te cauta ORGANELE – BIPOLARULE PARNAIA TE MANANCA E INCEPUTUL SFARSITULUI BIPOLARULUI!!!

 • Baghiule golan rudimentar,tine minte că locul tău e la FĂRĂ CLANȚĂ! Ești un maniac pe care oamenii onorabili se pișă din toate pozițiile! Ai un fix Laicu ,Popa și Gavrilă! Dacă te dezbracă cineva de haina asta îți arăți adevarata putreziciunea morală! Îmi este profundă greață de tine!

 • Dovezile nu sunt incalificabile, ci faptele, jurnaliștii lu’ pește prăjit de Bahlui. Dovezile pot fi eventual bine-venite 😀

 • Mincinoasa Popa Alina spune ca firma nu poate onora contractul din cauza stării de urgenta din Turcia…mincinoasooo !!! Starea de urgenta tocmai va permis sa cheltuiți abuziv 17 milioane euro, carantina nu se aplica echipamentelor medicale destinate exportului, spune adevarul ca acele containere pe care ați lipit foi cu Euronest sunt niște cutii de tabla goale…vati bătut joc de banii moldovenilor escrocilor !

 • Titus cu T de la TITAN=PUPCUR LAICU(PCR LAICU)
  MAIMUTA BIPOLARA A INTRAT FRICA IN TINE, FOARTE BINE , INCEP SA TE CAUTE PORTAREII NU CUMVA SA FUGI BIPOLARE AUZI!

 • Nu e spitalul ieșenilor pentru ca s-au folosit și banii locuitorilor județului Neamț, spitalul va fi al întregii regiuni din zona Moldovei, domnilor lăsați disputele politice și finalizați cât mai repede investiția, vrem sa vedem spitalul funcțional acum cât e nevoie de el, nu după ce trece pericolul.

 • Laicu pozează în rușinea facultății de filosofie mediocrul RAVEICA TITUS ! Laicule, facultatea îl reneagă pe nemernicul de Titus cel incult și logoreic. Titus a fost un circar de 2 lei.
  î

 • Atentie!!! BIPOLARUL LAICU va fi dat afara din casa de la BARNOVA , S A STABILIT CA E DIN SPAGA DE LA PODETE SI E TRECUTA PE NUMELE NEPOATEI, CHIAR ASA JOS AI AJUNS BIPOLARE

 • V ati pus întrebarea cum de s au asociat sosetel ARSENIE si caricel POPA? Daca da va dau eu raspunsul: numitorul comun este LAICU SPAGARUL ZIS SI BIPOLARUL, sapati pe youtube : telem-cuc , si veti gasi multe conferinte cu cei doi, CHEIA SPAGII E BIPOLARUL, oricum spital functional nu veti vedea nicodata, ar merge trasi in teapa mai ales BIPOLARUL LAICU

 • Da și aici dau tot de țapul bătrân și libidinos Laicu care a furat pentru Stanciu ? Anchilozatul a anchiriat o clădire pentru DRDP Iași cu 50 mii euro lunar, clădire care făcea 10 mii, asta da afacere domnule Anghel Stanciu mănâncă neamul un miliard pe luna.Nul mai asociați cu Popa ca nici ăla nu da vreo flegma pe el,a fost doar un preș de șters pe picioare adica donator la momentul potrivit.Orce se pote reproșa lu Popa da nu e de aceias teapa cu libidinosu

 • Dr.Mitrofan de la Pneumo si Dr.Doroftei de la Cuza Voda stiu ce au semnat ca si membri in comisia de evaluare al negocierii fara publicare pentru atribuirea contractului de furnizare a spitalului mobil?

 • Dispozitia Presedintelui Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara EURONEST nr.820 din 14.04.2020:
  Alina Popa-membru evaluator, Dr.Bogdan Costachescu (Sef Sectie Neurochirugie 3 Spitalul Dr.N.Oblu)-membru evaluator, Dr.Costica Mitrofan (Director medical la Siptalul Pneumo)-membru evaluator, Lavinia Ionescu-membru evaluator, Dr.Bogdan Doroftei (Director medical la Spitalul Cuza Voda)-membru evaluator,Cristian Andrei-membru evaluator, Cristian Paveliuc-membru evaluator.
  Oare doctorii din comisie aveau contracte de munca cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara EURONEST,ca sa fie membrii cu drepturi depline?TIC,TAC,TIC,TAC!!!!

 • Si totusi unde e spitalul, am trecut pe acolo si nimic, pai bine mai PSD : SPITALE REGIONALE – MINCIUNI, AUTOSTRADA-MINCIUNA, DAR SI ACUM PE NENOROCIREA ASTA TOT MINCIUNA CAT VA MAI RABDA MOLDOVENII PSD ISTI NENOROCITI!

 • si, totusi, care e frauda? ca, inteleg, au castigat cei cu pretul cel mai mic. s-o fi suparat cineva ca nu si-a primit comisionul?

 • Mai du-te mai in p…a mea care știi tu ca turcii au avut prețul cel mai mic, nici nu contează asta, problema e de ce a grăbit licitația deși nu se respecta contractul, de ce se cunoștea firma câștigătoare înainte de licitație, de ce nu a aplicat pe fonduri europene, de ce a riscat atâția bani din bugetul județului, bani care vor fi pierduți pe veci. O sa avem peste câteva luni spitalul sa-și facă vrăbiile cuiburi

 • esti unul dintre cei spalati pe creier? asta ar explica multe… vad ca stii ca nu se respecta contractul (nu te intreb de unde), ca se cunostea de dinainte firma… sigur ai nimerit corect textul la care sa comentezi? ca “sursa” ta zice ca trebuiau sa castige indienii…

Adauga un comentariu