Spațiul comercial în care a funcționat restaurantul Escape ar urma să fie dezafectat. Contractul de concesiune a terenului de sub clădire a expirat, iar pretenția primăriei este ca suprafața să fie adusă în stadiul inițial. Afaceristul care a construit imobilul nu se lasă și cere despăgubiri de aproape 100.000 de euro
Clădirea de pe strada Elena Doamna, nr. 50, din municipiul Iași ar urma să fie demolată. În spațiul respectiv a funcționat, în trecut, restaurantul Escape, deținut de afaceristul Sorin Frunză care în ultimul timp întâmpină probleme financiare după ce nu a reușit să returneze un împrumut. Clădirea aparține societății Corola SRL, deținută de Vasile Iftode. Însă terenul se află în domeniul privat al municipalității. În 1996, acesta a fost concesionat de Corola SRL pe o perioadă de 25 de ani. Anul trecut, contractul a fost reziliat.
În acest context, afaceristul avea la îndemână trei variante: să solicite prelungirea contractului, să solicite vânzarea terenului sau să demoleze clădirea și să aducă terenul la stadiul inițial. Primele două nu puteau fi abordate pentru că societatea se află în faliment. Cel mai probabil, în perioada următoare, proprietarul clădirii va fi notificat.
Proprietarul clădirii vrea despăgubiri de la Primăria Iași
Recent, societatea Corola SRL a introdus o acțiune la Tribunalul Iași, prin care încearcă să obțină despăgubiri în cuantum de 500.000 de lei, aproape 100.000 de euro, dar care pot ajunge și la 900.000 de lei. A fost invocat faptul că au fost realizate investiții. Terenul primăriei are suprafața de 1.120 de metri, iar construcția se întinde pe aproape 200 de metri pătrați, cu regimul de înălțime P+M.
„În temeiul autorizației de construire 1166/10.12.1999, debitoarea Corola SRL a modificat și extins construcțiile existente pe acest teren, valoarea actualizată a lucrărilor urmând a fi determinată în baza unei expertize. Anterior, societatea mai edificase construcții pe proprietatea pârâtei, în baza autorizației 306/1991 și 48/31 ianuarie 1992. Toate lucrările au fost efectuate de debitoare în baza autorizațiilor de construire eliberate de municipiul Iași, aspect din care rezultă că acestea au fost efectuate cu acceptul proprietarului terenului/construcțiilor”, se arată în cererea de chemare în judecată.
În acest moment, societatea Corola SRL înregistrează debite și la Primăria Iași, în cuantum de 15.000 de lei.
Primăria Iași vinde terenurile disponibile
În alte cazuri, Primăria Iași a vândut terenuri către diverși beneficiari. Și un dezvoltator imobiliar a cerut unul de la municipalitate, iar solicitarea a fost aprobată în Consiliul Local. Deocamdată, licitația nu a fost organizată. Este vorba despre dezvoltatorul Adrian Manuel Ioniță care a edificat un complex de locuințe colective, cu 11 etaje, în zona CUG.
În baza unei cereri formulate de afacerist, municipalitatea ar urma să-i vândă o suprafață de teren de 200 de metri pătrați, situată în proximitatea unui bloc din complexul Fusion Towers, pe șoseaua Nicolina, nr. 169. Solicitarea a fost făcută în luna februarie 2019, iar aprobările au venit la finalul anului 2022.
Ca orice contract cand se termina durata lui de concesionare / inchiriere, etc, totul trebuie sa fie adus exact ca la inceputul acestuia. Acum in tara noastra nu mai este nimic normal.
Frunza de la Escape este un jeg. A trecut bunurile pe numele vitelusului făcut cu rasa Bivoliță.
Podu Bucsinescu este in centrul orasului Iasi? Ati luat-o razna!