Cleopatra a VII-a. Odată cu moartea tatălui său Ptolemeu al XII-lea a devenit regina Egiptului. Născută în anul 60 i.Hr., a făcut parte împreună cu Ptolemeu din dinastia macedoniaia. Aceasta dinastie a condus Egiptul de la moartea lui Alexandru cel Mare.
Chiar dacă nu avea sânge egiptean a fost singura din familia ei care a învăţat limba egipteană. Pentru a-şi creşte influenţă asupra poporului, a fost proclamata că fiica lui Ră, zeul soarelui în mitologia egipteană.
Nu după mult timp, Cleopatra a intrat în conflict cu fratele său, în anul 48 i.Hr. izbucnind un război civil.
În acele timpuri Roma deţinea cea mai mare putere din regatele vestice, fiind şi ea la vremea respectivă străbătută de un război civil.
În momentul în care Cleopatra se pregătea să-şi atace fratele cu o imensă armată formată din arabi, războiul civil roman a ajuns şi în Egipt.
Învins de către Iulius Caesar în Grecia, Pompei cel Mare a fugit în Egipt căutând adăpost. Planurile sale nu au descurs conforma aşteptărilor.
A fost imediat ucis de agenţii lui Ptolemeu al XIII-lea. Caesar a ajuns la scurt timp în Alexandria şi, după ce a descoperit moartea duşmanului său, a decis să readucă ordinea în Egipt.
Cleopatra a VII-a, prima femeie politician din istorie
În secolul următor Roma a execitat un control din ce în ce mai mare asupra bogatului regat egiptean. Pentru a putea să îşi atingă scopurile, Cleopatra a fost nevoită să îi intre în graţiile lui Caesar. Astfel, aceasta a mers la palatul regal din Alexandria. Se spune că i-a fost dusă lui Caesar înfăşurată într-un covor, care i-a fost oferit cadou.
Fiind o femeie frumoasă şi atrăgătoare, a atras atenţia puternicului lider roman, acesta fiind de acord să participe la războiul civil egiptean de partea ei.
În 47 i.Hr., Ptolemeu al XIII-lea a fost ucis după ce a fost înfrânt de armata lui Caesar, iar Cleopatra a rămas la domnie alături de un alt frate de-al său, Ptolemeu al XIV-lea.
În iunie 47 i.Hr. Cleopatra a avut un fiu, despre care a pretins că este al lui Caesar şi pe care l-a botezat Caesarion, adică „micul Caesar”.
La întoarcerea triumfală a lui Caesar la Roma, a fost întâmpinat de Cleopatra şi Caesarion.