Local

Cod roșu de inundații în județul Iași și regiunea Moldovei. Echipele ABA Prut-Bârlad iau măsuri urgente pentru îndepărtarea pericolului din râurile Siret, Prut și Jijia. O persoană a murit

Publicat: 24 iun. 2020
Echipele ABA Prut-Bârlad iau măsuri urgente din cauza codului roșu de inundații pe râurile din județul Iași și regiunea Moldovei
Echipele ABA Prut-Bârlad iau măsuri din cauza codului roșu de inundații în județul Iași și regiunea Moldovei

A fost anunțat cod roșu de inundații în județul Iași și regiunea Moldovei până pe data de 25 iunie. Echipele ABA Prut-Bârlad iau măsuri urgente pentru îndepărtarea pericolului din râurile Siret, Prut, Jijia și Bășeu a căror debit este în continuă creștere. Un eveniment nefericit a avut loc după ce scurgerile de pe versanți au cauzat decesul unei persoane în vârstă

A fost anunțat cod roșu de inundații în județul Iași și regiunea Moldovei, iar echipele de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad supraveghează în permanență acumulările, cursurile de apă și lucrările cu rol de apărare împotriva inundațiilor. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a anunțat că până în data de 25.06.2020 la ora 12:00 este emis cod roșu de inundații pe râul Prut, sector amonte Acumularea Stânca Costești.

Totodată, a fost declarat cod portocaliu de inundații până în data de 26.06.2020 ora 12:00 pe râul Siret – sector amonte Acumularea Galbeni, Siret – afluenții mici aferenți sectorului aval confluența cu râul Suceava în județele Galați și Iași. De asemenea, codul portocaliu este și pentru râul Bârlad în județele Galați, Vaslui și Iași, dar și pe râul Bășeu (județul Botoșani), pe cursul de apă Jijia (județele: Botoșani și Iași) și Prut – sector amonte Stânca Costești, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca Costești a viiturilor formate anterior de intrarea în țară (județele: Botoșani, Iași și Vaslui).

Măsuri pentru combaterea codului roșu de indundații în județul Iași și regiunea Moldovei

„La ora 12:00 la intrarea în țară, la stația hidrometrică Oroftiana nivelul depășea cu 85 cm cota de pericol, iar tendința este de staționare, iar în aval, la stația hidrometrică Rădăuți-Prut nivelul este + 24 cm cota de inundații, debitul având valoare de 862 mc pe secundă – tendința este în creștere. Tot pe râul Prut la stația hidrometrică la Acumularea Stânca s-a atins cota de pericol cu 12 cm, tendința este de staționare. Tot în județul Botoșani, în acumularea Curtești de pe cursul de apă Dresleuca s-a depășit faza II de apărare cu 7 cm, tendința este de staționare”, a explicat Andreea Poenaru, purtător de cuvânt Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

De asemenea, în județul Iași pe râul Prut la stația hidrometrică Petrești s-a înregistrat o creștere de mărimi cu 88 cm Faza I de apărare, și tendința este în creștere. La fel și pe cursul de apă Jijia în județul Iași la stația hidrometrică Chiperești cu 5 cm faza I de apărare. În acumularea Pârcovaci, amplasată pe râul Bahlui, pe 23 iunie la ora 12:00, nivelul a atins faza I de apărare și s-au efectuat manevre de evacuare controlate.

Echipele ABA Prut-Bârlad au făcut deversări controlate de apă la barajul Stânca Costești

La celelalte ape curgătoare, odată cu efectuarea lucrărilor cu rol de apărare împotriva inundațiilor nu s-au înregistrat depășiri ale mărimilor de apărare, creșterile de niveluri fiind nesemnificative după cum au anunțat echipele ABA Prut-Bârlad. Pentru atenuarea în siguranță a viiturii la acumularea Stânca Costești s-au efectuat manevre de evacuare de debite controlate, pentru a nu crea efecte negative în aval. În acest sens, angajații Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad prin Sistemele de Gospodărire a Apelor monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut.

„Au fost informate UAT-urile limitrofe râului Prut și folosințele din aval. S-au mai efectuat manevre controlate de evacuare la acumulările Călimănești și Movileni pe cursul de apă Siret din județul Galați, aflate în administrarea SC Hidroelectrica SA. Situațiile de urgență produse și transmise prin raportele operative de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență au constat în afectarea unor obiective cauzate de transportul aluvionar din scurgeri de pe versanți”, a mai declarat oficialul ABA Prut-Bârlad.

O bătrână din Vaslui a murit din cauza viiturilor

Un eveniment nefericit s-a produs în cursul zilei de 22.06.2020 în zona localității Gușiței din comuna Dimitrie Cantemir din județul Vaslui, unde s-au înregistrat precipații de 48l/mp în interval de o oră (17:50-18:50), scurgerile de pe versanți cauzând decesul unei persoane în vârstă. Cursul de apă Elan și afluentul Câșla nu tranzitează zona locuită a satului Gușiței.

„Echipele Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad sunt pregătite să intervină cu materiale și utilaje, fiind impusă starea de vigilență maximă și monitorizarea permanentă, în cazul în care situația meteo se va intensifica. Revenim cu recomandarea ca autoritățile locale să asigure starea de permanență la sedii și să intervină în special în zona podurilor și a podețelor îndepărtând acolo unde este cazul materialele lemnoase, vegetație și plutitori, care ar putea obtura secțiunile de scurgere ale râurilor”, a explicat Andreea Poenaru, purtător de cuvânt Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

Adauga un comentariu