Stiri si curiozitati

Colectiv, 5 ani de la tragedie. Mesajul complet al victimelor și rudelor celor decedați

Publicat: 30 oct. 2020
Lumanari aprinse pentru victimele din clubul Colectiv
Astăzi, se împlinesc 5 ani de la tragedia din clubul Colectiv. În noaptea de 29 spre 30 octombrie 2015 a avut loc cel mai tragic eveniment al ultimilor ani din țara noastră

Astăzi, se împlinesc 5 ani de la tragedia din clubul Colectiv. În noaptea de 29 spre 30 octombrie 2015 a avut loc cel mai tragic eveniment al ultimilor ani din țara noastră. Tragedia a îndoliat zeci de familii, a îndurerat o țară întreagă și a atras atenția intregului mapamond.

Imaginea tragediei a rămas și astăzi la fel de pregnantă în memoria supraviețuitorilor și a celor care au pierdut pe cineva drag.

Colectiv, 5 ani de la tragedie. Filmul evenimentelor

În urma cu cinci ani, la un concert de rock a izbucnit un incendiu, care a ucis zeci de tineri și a mutilat pe viață alte câteva zeci. În timpul concertului susținut de trupa Goodbye to Gravity, în clubul Colectiv, și-au pierdut viața 64 de persoane, 27 în incendiul propriu-zis iar restul ulterior, în spitalele din ţară şi din străinătate. Alte 146 au fost rănite. Focul a fost provocat de artificiile folosite în timpul evenimentului.  Printre cei care veniseră la concert se aflau numeroși artiști, fotografi, jurnaliști, arhitecți, studenți, dar și cetățeni străini și câțiva minori.

Modul în care au reacționat autoritățile au scos în stradă mii de oameni. Mai întâi în marșuri tăcute, apoi în proteste al căror principal slogan a fost “Corupția ucide”.  Asa a reactionat societatea în fața informațiilor cum că autorizațiile de funcționare a clubului fuseseră obținute fără ca autoritățile să verifice singuranța spațiului.

În urma protestelor, guvernul lui Victor Ponta demisionează.  Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a demisionat si el intr-un tarziu.

Au fost arestate pentru 30 de zile 11 persoane: patronii Clubului Colectiv, reprezentanții firmei care s-a ocupat de efectele pirotehnice și inspectorii ISU care au făcut verificările la Club. Între timp, patronii de la Colectiv au fost trimiși în judecată. Majoritatea cercetărilor trenează.

Cristian Piedone ajunge primar la Sectorul 5

La 5 ani de la tragedia din Colectiv, Cristian Piedone, condamnat în dosarul incediului din club, a fost ales în funcția de primar al Sectorului 5. La vremea teribilului incident acesta avea funcția de primar al Sectorului 4.

În anul 2015, peste 25.000 de bucureșteni au protestat în centrul Capitalei, cerând demisia primarului Piedone, pe care îl fac responsabil de tragedia din Clubul Colectiv, aflat în Sectorul 4.

Asociația Colectiv GTG 3010, formată din victime și rude ale persoanelor decedate în incendiul din clubul Colectiv, a transmis un comunicat în care mulțumește, ironic, statului și justiției, pentru că s-a ajuns să comemoreze 5 ani de la tragedie cu Piedone într-un nou mandat de primar.

Mesajul complet al victimelor și rudelor celor decedați în Colectiv

”Mâine, 1 Octombrie, vom intra în luna care ne vă aminti mereu de Colectiv. Se fac 5 ani de când într-un club situat în centrul capitalei României a izbucnit un incendiu care a ucis 65 de tineri.

5 ani este un prilej bun de comemorare, dar mai ales este un bun prilej de analiză a acțiunilor instituțiilor statului român. Am vrea să aflăm ce a schimbat statul român în acești 5 ani. Am vrea să știm ce s-a schimbat în autorizarea funcționării spațiilor publice. Am vrea să știm cum se construiește acum în România. Am vrea să știm ce a schimbat IGSU în autorizare și control, ce pași a făcut în domeniul prevenției.

Am vrea să aflăm ce a construit Ministerul Sănatății? Ar fi trebuit să avem 5 Centre de Mari Arși. Ce avem după 5 ani? Am vrea să știm ce s-a schimbat în 5 ani în spitalele morții noastre. Și am mai vrea să știm de ce după 5 ani nu avem vinovații în pușcărie. La 5 ani de la Colectiv, mulțumită justiției, vom comemora cu Piedone primar. Mulțumim statului, politicienilor și justiției.”

Adauga un comentariu