Colțunașii reprezintă un fel de mâncare preparat dintr-un aluat care este apoi umplut, în funcție de preferințe, cu diferite ingrediente, cum ar fi carne, brânză, legume sau chiar dulceață. Colțunașii sunt cunoscuți și sub denumirile de piroști, chiroște sau barabule, în regiunea Moldovei. Acești colțunași au la bază un aluat pufos, care poate fi umplut atât cu ingrediente dulci, cât și sărate. Pot fi savurați ca aperitiv, dar pot fi pregătiți și ca desert, în special atunci când sunt umpluți cu gem sau dulceață. Mai jos vei regăsi două moduri de a prepara colțunași, cu brânză dulce și cu vișine, ce merită încercate de orice gospodină.
Rețeta de colțunași cu brânză dulce
Pentru a prepara niște colțunași dulci și pufoși cu brânză va trebui să preparați un aluat respectând cantitățile rețetei. Pentru aceasta, aveți nevoie de 300 grame făină, 3 ouă și o jumătate de linguriță de sare.
Ingredientele pentru umplutură constau dintr-un ou, 300 grame brânză de vaci, 2 lingurițe griș, 150 grame zahăr, 1 plic zahăr vanilinat și esență de rom.
Începeți prin pregătirea umpluturii și lăsați-o la rece. Într-un bol, amestecați brânza de vaci până obțineți o consistență asemănătoare cremei de brânză. Adăugați zahărul și zahărul vanilinat și amestecați bine. Încorporați oul, grișul și esența și amestecați din nou. Lăsați umplutura la rece în timp ce vă ocupați de aluatul pentru colțunași. Aluatul trebuie framântat până este obținută o consistență elastică dar fermă, din ingredientele și cantitățile indicate anterior.
Pe o suprafață plană, presurată cu faina, întindeți aluatul cu sucitorul, până ce capătă formă de foaie subțire, similară cu cea pentru tăiței. Tăiați foaia în pătrate cu latura de aproximativ 5-6 cm. Puneți câte o linguriță din umplutura de brânză în mijlocul fiecărui pătrat. Udați marginile pătratului cu apă rece folosind o pensulă. Pliați unul dintre colțuri astfel încât să ajungă exact peste colțul opus, formând astfel un triunghi. Presați ușor marginile cu o furculiță. Într-o cratiță adâncă, aduceți la clocot 3-4 litri de apă, iar apoi adăugați cu atenție și fierbeți colțunașii timp de 20 de minute. Strecurați-i și serviți-i fierbinți, presărând zahăr pudră deasupra și cu puțină smântână alături.
Rețetă de colțunași cu vișine
Aluatul în cazul colțunașilor cu vișine se va frământa folosind 200 grame făină, 100-130 ml apă la temperatura camerei, 1 gălbenuș de ou, o jumătate de linguriță sare. Pentru umplutură se vor folosi 300 grame vișine bine scurse, 2 linguri de zahăr și 1 lingură amidon sau făină. Opțional, la servire se poate adăuga și smântână deasupra, pentru un gust cu adevărat savuros.
Amestecați făina, apa, gălbenușul de ou și sarea pentru a obține un aluat de consistență moale. Frământați-l timp de 5-10 minute, apoi acoperiți-l cu un prosop sau folie alimentară și lăsați-l să se odihnească timp de 20-30 de minute. Amestecați bine vișinele scurse cu zahărul și amidonul.
Întindeți aluatul într-o foaie subțire, cu un diametru de aproximativ 40 cm. Folosiți o formă de biscuiți sau un pahar mic cu un diametru de 8 cm pentru a decupa cercuri din aluat. Puneți câte o linguriță de vișine pe fiecare cerc de aluat, apoi pliați și sigilați marginile cu degetele. Adăugați sare într-o oală cu apă, iar după ce a dat în clocot fierbeți colțunașii timp de 3-5 minute sau până când aceștia se ridică la suprafață. Scoateți colțunașii strecurându-i bine de apă, și serviți-i cu smântână sau frișcă, după preferință. Vă urăm să aveți poftă la colțunași cu brânză dulce și la colțunași cu vișine!