Local

Comercianții veniți la Târgul de blănuri din Iași au vânzări de trei ori mai mici față de anii trecuți. „Clienți nu prea sunt, este un an prăpăstios”

Publicat: 12 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Comercianții veniți la Târgul de blănuri din Iași au vânzări de trei ori mai mici față de anii trecuți. Clienți nu prea sunt este un an prăpăstios
Târgul de blănuri de la Iași organizat în acest an cu aproape 75 de comercianți abia adună câțiva cumpărători

Târgul de blănuri este organizat pe o suprafață mult mai mare în acest an, în zona Hala Centrală din Iași, însă comercianții preconizează că vor avea vânzări de trei ori mai scăzute. Aproximativ 70 de tarabe ale vânzătorilor veniți din zone precum Piatra Neamț, Bacău, Arad și Maramureș sunt amplasate timp de o săptămână în așteptarea clienților

În timp ce majoritatea evenimentelor organizate cu prilejul Sărbătorilor Iașului au fost anulate, Primăria Municipiului Iași a decis ca Târgul de blănuri să aibă loc cu un număr stabilit de comercianți și pe o suprafață mult mai mare. Astfel, din sutele de comercianți care voiau să vină în acest an, s-au pus la dipoziția acestora doar 75 de locuri în zona Hala Centrală din Iași. Sute de blănuri de nurcă și linx, geci de piele și căciuli au umplut corturile amenajate de producători și comercianți din zone precum: Bacău, Piatra Neamț, Arad și Maramureș. Din păcate pentru acesția, pandemia COVID-19 a scăzut cifra vânzărilor din acest an chiar și de trei ori față de anii precedenți.

„Este un an prăpăstios. Am venit din Piatra Neamț și în acest an la Iași, însă vânzările au scăzut foarte mult, sunt prea puțini clienți, dar ce să facem. Am venit de joi și vom pleca miercuri seară. De obicei, în alți ani câștigam la astfel de evenimente, era plin aici, veneau pelerini, acum vedeți că abia dacă sunt 20 de oameni în afara comercianților. La târgul de anul trecut aveam cel puțin 15 clienți pe zi, fie cumpărau o căciulă sau o geacă de piele, făceam vânzare, lumea nu pleca cu mâna goală. Acum, în trei zile, abia dacă am avut peste 15 clienți în total. Sincer să vă spun, mă așteptam să fie mai slab, dar nici chiar așa”, a declarat o comerciantă de produse de blană din Piatra Neamț.

Tinerele ieșence pot achiziționa genți și rucsace din blană naturală

În acest an, comercianții încearcă să ofere produse pentru toate gusturile, vârstele și buzunarele. De la articole din blană pentru copii mici de doar 3 ani, până la rucsace și genți de blană sau de piele, vânzătorii încearcă să atragă toate categoriile de clienți. Un astfel de rucsac de blană costă 450 de lei, iar o geantă, 300 de lei. Totodată, se pot cumpăra și articole pentru locuință, covoare de blană care ar înfrumușeța orice sufragerie pot fi achiziționate la un preț redus de la 1.850 de lei la 1.550 de lei.

Hainele de blană au prețuri începând de la 800 de lei până la 5.000 de lei. Căciulile de nurcă pentru damă încep de la prețul de 450 de lei, iar cele din lână pentru bărbați au prețul de 500 de lei. De asemenea, pot fi găsite și curele din piele produse în România, de la prețul de 30 de lei, geci de piele pornind de la 500 de lei sau veste de blană de la 250 de lei.

Comercianții negociază prețul cu orice client: „Alegeți dumneavoastră ce vă place și apoi ne înțelegem la preț”

Cei mai mulți comercianți vor pleca miercuri seara și până atunci speră să își acopere măcar o parte din cheltuieli. Produsele sunt de cea mai bună calitate și au și prețuri pe măsură, însă lipsa clienților îi determină pe vânzătorii de blănuri să facă reduceri de preț. Pentru a atrage clienții, mulți au anunțat reduceri de până la 50 la sută la cele mai achiziționate articole, precum gecile, care de la 500 de lei au fost reduse la 250 de lei. Alții negociază prețul pe loc cu clientul și sunt dispuși să îl scadă cu câteva zeci de lei.

„Foarte puțini cumpărători am avut anul acesta la târg. Anul trecut a mers mult mai bine, chiar cum ne așteptam. Bineînțeles că dacă văd clientul interesat de produs sunt dispus să negociez prețul, să fie și clientul satisfăcut de achiziție și eu să mai vând un produs. Avem multe modele noi, frumoase și de calitate, e cam greu să reduci prețul la astfel de produse. Las clientul să aleagă ce îi place și apoi ne înțelegem noi la preț. Trebuie să facem cumva, să nu plecăm de aici cu toată marfa înapoi”, a mai adăugat un comerciant din Bacău.

Regula de purtare a măștii de protecție este ignorată de cei mai mulți comercianți

Pe de altă parte, regulile impuse de autorități ca urmare a creșterii numărului de infectări cu COVID-19 nu este respectată de cei mai mulți comercianți de blănuri din zona Halei Centrale din Iași. Pentru mulți dintre ei, această măsură este necesară doar atunci când autoritățile de control sunt prin preajmă.

„Am mască. Nu este aglomerat ca să stau cu ea tot timpul. Normal că știu această regulă. Prefer să o pun când vine un client și trebuie să mă apropii. Nu pot să stau cu ea atâtea ore pe zi, cât mă aflu aici, de dimineață până seara”, a explicat un vânzător de la Târgul de Blănuri din Iași.

Adauga un comentariu