Prima pagină » Actualitate » Comisia Europeană a adoptat un regulament pentru eliminarea dioxidului de carbon

Comisia Europeană a adoptat un regulament pentru eliminarea dioxidului de carbon

01 dec. 2022, 12:00,
în Actualitate

Miercuri, 30 noiembrie 2022, Comisia Europeană a adoptat o propunere de instituire a primului cadru voluntar la nivelul Uniunii Europene pentru certificarea fiabilă a eliminării de înaltă calitate a dioxidului de carbon. Problema eliminării dioxidului de carbon a fost discutată și în cadrul Summitului implementării climatice (Sharm El-Sheikh Climate Implementation Summit), la care participă peste 100 de şefi de stat.

Regulamentul vizează promovarea tehnologiilor inovatoare de eliminare a dioxidului de carbon, dar şi soluţiile sustenabile oferite de agricultură carbonului. Totodată, regulamentul propus de UE va contribui la îndeplinirea obiectivelor legate de climă, mediu şi de reducerea poluării la zero.

Comisia Europeană a adoptat un regulament pentru eliminarea dioxidului de carbon

Aşadar, regulamentul respectiv ar urma să îmbunătăţească capacitatea Uniunii Europene de a cuantifica, a monitoriza şi a verifica eliminările de dioxid de carbon.

Activităţile de eliminare a carbonului vor avea prioritate în contextul în care eliminările de dioxid trebuie să genereze beneficii pentru climă.

În acest sens, Comisia Europeană va dezvolta metode de certificare specifice pentru activităţile de eliminare a dioxidului de carbon care contribuie la îndeplinirea obiectivelor climatice, dar şi a altor legate de mediu.

„Pentru a realiza neutralitatea climatică, trebuie nu doar să reducem drastic emisiile de gaze cu efect de seră, ci şi să eliminăm dioxid de carbon din atmosferă. Graţie pachetului nostru ‘Pregătiţi pentru 55’, depunem eforturi pentru a închide cât putem de repede marele robinet al emisiilor de gaze cu efect de seră. Acum, instituim cadrul de reglementare pentru a stimula, în acelaşi timp, eliminarea dioxidului de carbon cu ajutorul tehnologiilor sau al absorbanţilor naturali de carbon, ceea ce prezintă un mare potenţial şi pentru biodiversitate. Eliminările de dioxid de carbon certificate creează noi oportunităţi de afaceri pentru fermierii, silvicultorii şi gestionarii de terenuri care sunt dornici să facă ceva în plus pentru climă şi mediu”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Pentru a se asigura calitatea şi comparabilitatea eliminărilor de dioxid de carbon, regulamentul propus stabileşte patru criterii de calitate: cuantificare, suplimentare, stocare pe termen lung şi sustenabilitate.

Reuniunea pentru schimbările climatice COP27 din Sharm-El-Sheik

Eliminarea dioxidului de carbon este un subiect care se regăsește pe agenda discuţiilor în cadrul mai multor reuniuni. Vă aducem aminte că anterior a avut loc reuniunea pentru schimbările climatice COP27, care a avut loc în Egipt, la Sharm-El-Sheik.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ţinut 7 noiembrie 2022, un discurs în cadrul Summit-ului privind schimbările climatice (COP), la Sharm- El- Sheik, prin care a transmis un apel de urgenţă, îndemând ca toate ţările să aleagă ori colaborează pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ori condamnă generaţiile viitoare la o catastrofă climatică.

Secretarul general al ONU a cerut să fie semnat un pact între statele bogate şi cele mai sărace pentru accelerarea tranziţiei de la combustibili fosili şi accelerarea finanţării pentru reducerea emisiilor.

„Cele mai mari economii – Statele Unite şi China – au o răspundere deosebită de a se alătura eforturilor pentru a transforma acest pact în realitate”, a spus el.

La a 27-a Conferinţă a Părţilor Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) a participat şi delegaţia română care a susţinut poziţia comună a Uniunii Europene, agreată în cadrul Consiliului de Mediu din 24 octombrie 2022 și va opta pentru atenuarea schimbărilor climatice.

Așadar, reiterăm faptul că Comisia Europeană a adoptat un regulament pentru eliminarea dioxidului de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024