International

Comisia Europeană lansează două noi proceduri juridice împotriva Marii Britanii, după ce Boris Johnson a decis să elimine unilateral acorduri cu UE

Publicat: 15 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Comisia Europeană a lansat astăzi, 15 iunie, două proceduri juridice noi, împotriva Marii Britanii, ca o reacție după decizia premierului Boris Johnson să elimine în mod unilateral părți din Protocolul cu privire la Irlanda de Nord, care a fost convertit în cadrul acordului cu Bruxellesul asupra Brexitului, după cum relatează DPA și Reuters.

Procedurile pregătite de Comisia Europeană ar putea conduce la impunere de amenzi pentru Marea Britanie de către Curtea Europeană de Justiție, deși acest lucru va dura cel puțin un an. Comisia Europeană a precizat în acelaşi timp că vrea să reia negocierile cu Marea Britanie pentru a rezolva dificultăţile în legătură cu transportul produselor britanice în Irlanda de Nord.

Cladire Comisia Europeană
Procedurile pregătite de Comisia Europeană ar putea conduce la impunere de amenzi pentru Marea Britanie

Controalele pentru Irlanda au fost eliminate în 1998

Harta Marea Britanie și Irlanda
Controalele au fost eliminate după acordul de pace din Vinerea Mare din 1998

Această provincie britanică face parte din piaţa unică europeană a bunurilor, ceea ce înseamnă că importurile din restul Regatului Unit sunt supuse declaraţiilor vamale şi uneori necesită controale la sosire.

Această înţelegere a fost stabilită pentru a se evita reinstalarea controalelor la frontieră între Irlanda de Nord şi Irlanda, membră a UE. Controalele au fost eliminate după acordul de pace din Vinerea Mare din 1998.

„Guvernul britanic şi-a anunţat încă o dată intenţia de a încălca legislaţia internaţională. Nu cred că este nevoie să fii avocat pentru a şti că schimbarea unilaterală a unui acord este ceva greşit”, a spus un oficial al UE.

Marea Britanie Uniunea Europeana
Marea Britanie a publicat proiectul prin care denunță anumite părți din acordul post-Brexit

Marea Britanie a publicat proiectul prin care denunță anumite părți din acordul post-Brexit

Guvernul Marii Britanii, care este condus de către Boris Johnson, a publicat proiectul prin care ar denunța în mod unilateral, anumite părți din acordul post-Brexit, pe care l-a semnat cu Uniunea Europeană în 2020, transmite BBC.

Guvernul de la Londra dorește să modifice Protocolul cu privire la Irlanda de Nord, pentru a facilita circulația unor bunuri din Marea Britania în Irlanda de Nord. Guvernul condus de Boris Johson susține că modificările vor însemna că Regatul Unit va rămâne unit.

Boris Johnson
Guvernul Marii Britanii, care este condus de către Boris Johnson, a publicat proiectul prin care ar denunța în mod unilateral, anumite părți din acordul post-Brexit

Modificările urmează să fie dezbătute în Parlament

Modificările sunt prevăzute în proiectul de lege privind protocolul pentru Irlanda de Nord, care urmează să fie dezbătut și votat de Parlament. În replică, vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič a declarat că executivul UE va redeschide o procedură de sancționare a Marii Britanii.

”Luăm act cu profundă îngrijorare de decizia de astăzi a guvernului britanic de a prezenta o legislație care să nu aplice elemente esențiale ale protocolului. Acțiunea unilaterală dăunează încrederii reciproce. Comisia va evalua acum proiectul de lege britanic. Ca un prim pas, Comisia va lua în considerare continuarea procedurii de încălcare a dreptului comunitar lansată împotriva guvernului britanic în martie 2021. Am suspendat această acțiune în justiție în septembrie 2021 în spiritul unei cooperări constructive pentru a crea spațiul necesar pentru a căuta soluții comune. Acțiunea unilaterală a Regatului Unit contravine direct acestui spirit”.

Brexit
Modificările urmează să fie dezbătute în Parlament
Adauga un comentariu