Economic Local

Compania Antibiotice SA a remis Bursei de Valori București raportul ce cuprinde rezultatele economico-financiare aferente primelor 9 luni din anul 2020

Publicat: 12 nov. 2020
Ioan Nani, director general Antibiotice Iaşi
Ioan Nani, director general Antibiotice Iaşi

În contextul anului 2020, marcat de efectele pandemiei cu virusul SARS-Cov2, Antibiotice și-a adaptat strategia la noile condiții din piață și a identificat soluții pentru realizarea obiectivelor propuse. Astfel, la data de 30.09.2020 compania a înregistrat venituri totale în valoare de 258,08 milioane lei și cheltuieli totale în valoare de 239,43 milioane lei. Corespunzator acestor indicatori, profitul brut a fost de 18,65 milioane lei, la nivelul valorii rectificate în Bugetul de Venituri și Cheltuieli. Veniturile din vânzări au atins valoarea de 203,44 miloane lei. Afacerile la export au echilibrat veniturile obținute de companie prin creșterea ponderii acestora la 53,6% în perioada analizată.

Consolidarea vânzăilor pe piețele internaționale, motor de dezvoltare a afacerii

Pe fondul crizei mondiale generate de răspândirea virusului SARS-Cov 2, compania Antibiotice a fost identificată de partenerii internaționali ca un important și sustenabil producător de medicamente antiinfecțioase sterile injectabile. Câștigarea de licitații în sistem internațional demonstrează recunoașterea calității produselor companiei și disponibilitatea de a oferi acces populației Europei la medicamente de maximă importanță folosite în tratamentul bolilor asociate acestei pandemii.

În principal, compania a avut în vedere acoperirea nevoii de medicamente pentru pacienții din România, dar în același timp și-a respectat contractele, asigurând continuitatea livrărilor către partenerii externi, astfel activitatea de export și-a atins obiectivele de vânzare, la nivelul de 109,04 milioane lei.

Vânzările de produse finite în teritoriile în care Antibiotice are deschise reprezentanțe (Vietnam, Republica Moldova, Ucraina, Serbia) au înregistrat în perioada ianuarie-septembrie 2020 un salt de 20% în comparație cu perioada similară a anului precedent.
Totodată, prin intermediul distribuitorilor din aceste teritorii cât și de pe piețe dezvoltate din Uniunea Europeană (Danemarca, Norvegia, Olanda, Marea Britanie, Franța, Spania) sau Statele Unite ale Americii au fost onorate numeroase solicitări de susținere a sistemelor sanitare internaționale cu medicamente antiinfecțioase asociate tratamentului Covid-19.

În ce privește exportul de Nistatină – produs pentru care compania este recunoscută ca lider mondial – a fost înregistrată o creștere cu 5% comparativ cu aceiași perioadă a anului precedent. Antibiotice intentionează să-și mărească producția pentru această substanță activă, prin îmbunătățirea procesului de fabricație, ceea ce crează premize sănătoase de consolidare a afacerii pe termen lung.

Adaptarea strategiei de vânzare pe piața internă la noul context

În primele 9 luni, Antibiotice și-a menținut poziția de lider în piața farmaceutică relevantă din România, cu o cotă valorică de 14%. De asemenea, compania a reușit în contextul pandemic actual să fructifice notorietatea dobândită la formele farmaceutice tradiționale (topice și sterile). În această perioadă, spitalele și farmaciile cu circuit deschis au fost marcate de o scădere a consumului medicamentelor care se adresează altor boli, decât celor asociate Covid 19.

Acest lucru a fost determinat de restricțiile impuse pacienților, în perioada stării de urgență, în ceea ce privește accesul la medicație (deplasări restricționate, zone carantinate și internări aproape exclusive pentru pacienții infectați cu virusul Sars–CoV2). În aceste condiții, valoarea vânzărilor Antibiotice către aceste segmente au înregistrat valoarea de 226,5 milioane lei. Două treimi din vânzările către pacienți ale companiei sunt realizate pe portofoliile Antiinfecțioase, Sistem Cardiovascular și Dermatologie.

Dezinfectanți de suprafețe autorizați, dezinfectant de mâini în curs de autorizare

În contextul nevoilor crescute de materiale de protecție, compania Antibiotice a demarat cercetarea și testarea de dezinfectanți produși pe fluxurile proprii, două soluții dezinfectante pentru suprafețe ambalate în flacoane de 1 și 5 litri conform autorizației de punere pe piață eliberată de Institutul Cantacuzino.
Formula propusă de echipa de cercetare pentru gelul dezinfectant pentru mâini este în acest moment în analiză în cadrul unui laborator extern acreditat.

Măsuri de siguranță pentru protejarea sănătății angajaților

Pe parcursul acestor luni de situație excepțională, compania Antibiotice a implementat politici de siguranță pentru protejarea sănătății angajaților. Dintre măsurile asumate amintim: asigurarea angajaților cu echipamente speciale de protecție, igienizarea și dezinfectarea constantă a spațiilor, suplimentarea mijloacelor de transport și modificarea programului de lucru, munca la domiciliu, adaptarea spațiilor de muncă la distanțarea socială, testarea preventivă a angajaților pentru limitarea unei posibile contaminări la nivelul fabricii.

Antibiotice la data de 30.09.2020:

Veniturile din vânzări pe piața internațională reprezintă 53,6% din totalul veniturilor din vânzări;
Realizarea unui profit brut în valoare de 18,65 milioane lei, la nivelul valorii planificate;
Producția a două soluții dezinfectante pentru suprafețe, ambalate în flacoane de 1 si 5 litri;
Preocuparea permanentă pentru siguranța și sănătatea angajaților prin identificarea măsurilor necesare pentru evitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul salariaților.

Comentarii
  • Baiii, nu mai dezimformati!!! Astia au avut cifra de afaceri si profit mai mic la Q3 decat anul trecut. Asta in conditii de pandemie, cand trebuiau sa vanda de sa rupa!!! ATB e in cadere libera pe bursa. Nani si clica lui sifoneaza societatea, trebuia demult sa-si dea demisia! Profit 18.2 mil la Q3 2020 fata de 21.5 mil la Q3 2020. Venituri din vanzari 203 mil la Q3 2020 fata de 242 mil la Q3 2019 (si mai putin decat bugetasera: 225.8 mil). Actiunea a ajuns la 4.9 ron de la 5.5 ron la inceputul anului, in conditiile in care toate celelalte din segmentul pharma au crescut!

Adauga un comentariu