Actualitate

Compania Delgaz Grid, sancţionată de Consiliul Concurenței cu o amendă de 30 milioane lei. Membra grupului E.ON a recunoscut acuzaţia de abuz de poziţie dominantă

Publicat: 11 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Compania Delgaz Grid sancţionată de Consiliul Concurenței cu o amendă de 30 milioane lei. Membra grupului E.ON a recunoscut acuzaţia de abuz de poziţie dominantă
Membra grupului E.ON a fost amendată cu o amendă de 30 milioane de lei de Consiliul Concurentei pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei de gaze naturale

Detalii de ultimă oră privind compania Delgaz Grid. Membra grupului E.ON a fost amendată cu o amendă de 30 milioane de lei de Consiliul Concurentei pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei de gaze naturale.

În cauză, distribuitorul a recunoscut faptele anticoncurenţiale şi astfel a primit o reducerii a sancţiunii.

Delgaz Grid, amendată cu 6,1 milioane lei de Consiliul Concurenţei

Reamintim faptul că Delgaz Grid are o poziţie de monol pe piaţa distribuţiei de gaze naturale în ceea ce priveşte zonele geografice pentru care au licenţa de distribuţie: Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistriţa Năsăud, Timiş, Arad, Bihor, Caraș Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău.

La sfârşitul anului 2018, Autoritatea de concurenţă a declanşat o anchetă unde este vizata compania Delgaz Grid. În perioada martie 2015 – decembrie 2018, membră E.ON în calitate de distribuitor de gaze naturale a abuzat de poziţia sa dominantă prin refuzul vehement de a acorda acces tuturor companiilor din piaţă la o facilitatea esenţială, respectiv înregistrarea fiselor de evidenta a lucrărilor de revizii tehnice în baza de date, potrivit zf.ro.

”Acţiunile anticoncurenţiale întreprinse de Delgaz Grid SA au condus atât la afectarea concurenţei pe piaţa serviciilor de verificări şi revizii tehnice furnizate în aria sa de distribuţie, prin limitarea accesului operatorilor economici pe această piaţă şi împiedicarea dezvoltării acestora, cât şi la afectarea consumatorilor, prin restrângerea posibilităţii acestora de a-şi alege furnizorii de servicii de verificări/revizii tehnice şi prin creşterea cheltuielilor cu astfel de servicii” a declarat Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenței, potrivit zf.ro.

Delgaz Grid a recunoscut faptele

Membră companiei E.ON a primit o amendă în valoare de peste 6 milioane de euro. Însă, având în vedere că Delgaz Grid a recunoscut în întregime faptele anticoncurenţiale şi a beneficiat de reducerea amenzii.

Astfel, compania Distrigaz Sud Rețele SRL (DGSR) a fost amendată cu suma de 17.650.326 lei (aproximativ 3,7 milioane euro), pentru abuz de poziție dominantă manifestat prin practicarea unor tarife excesive, nejustificate economic, pentru avizarea tehnică a proiectelor de execuție, recepția şi punerea în funcțiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale (IUGN), potrivit sursei citate.

Compania Delgaz, dată în judecată pentru daune morale!

În anul 2020, un cuplu din Iași a hotărât să dea în judecată compania Delgaz. Sabin și Ana Maria Pochișcan au cerut magistraților să oblige societatea de distribuție la plata unor daune morale. Reclamanții afirmă că societatea își extinde rețeaua prin intermediul clienților, care achită toată investiția.

Proces exploziv, la Iași a început în luna decembrie a anului trecut! Societatea comercială Delgaz Grid SA a fost dată în judecată pentru daune morale! Astfel, Sabin și Ana Maria Pochișcan susțin că au fost obligați să plătească pentru investiția ce ar fi trebuit să fie suportată de firma de distribuție! Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au decis recent să-și decline competența de soluționare a litigiului.

„Instanța admite excepția de necompetență materială a Judecătoriei Iași. Declină competența către Tribunalul Iași, căruia i se va trimite dosarul de îndată, spre competentă soluționare. Definitivă”, au precizat judecătorii ieșeni.

Astfel, urma ca Tribunalul să soluționeze litigiul dintre cei doi clienți și compania de distribuție.

Adauga un comentariu