Actualitate

Compostul: ingrasamant natural, preparat in casa

Publicat: 14 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Compostul ingrasamant natural preparat in casa
Compostul: îngrășământ natural

Compostul: îngrășământ natural. Poţi oricând cumpăra compost deja făcut, de la magazinele specializate. Dar este uşor și ieftin să ţi-l faci singur.

Atunci când investeşti timp şi bani în pământul grădinii tale te poţi aştepta întotdeauna la cele mai bune rezultate. Și anume plante viguroase, respectiv recolte bogate. Şi când ai la îndemână mici resturi de prin curte sau de prin bucătărie rezultatul va fi de două ori mai bun.

Compostul: îngrășământ natural

Iată ce greşeli trebuie să eviţi atunci când faci compost.

Evitaţi să puneţi în compost produse de origine animală. Grăsimile, produsele lactate, carnea şi oasele putrezesc şi generează mirosuri neplăcute. Astfel vor fi atrase rozătoare şi alte animale nedorite.

Asiguraţi-vă că compostul este suficient de umed, de consistenţa unui burete. Nu trebuie să conţină prea multă apă, dar nici să fie prea uscat.

Atenție la raportul dintre azot și carbon

Asiguraţi-vă că compostul conţine un raport ideal de nitrogen şi carbon. Materiale bogate în carbon, cum ar fi hârtie, frunze uscate și carton în proporţie de 75%. Iar materiale bogate în nitrogen, cum ar fi zaț de cafea, resturi vegetale şi iarbă, în proporţie de 25%.

Evitaţi o densitate prea mare a compostului. Bacteriile şi fungii ce ajută la descompunerea materialelor au nevoie de mult oxigen, pentru a-şi face efectul. Dacă compostul este prea tasat, atunci oxigenul nu va putea pătrunde în interior, creându-se un miros puternic de amoniac. Această problemă se poate remedia prin afânarea compostului cu o furcă şi adăugarea de crengi.

Compostul: îngrășământ natural. Nu introduceţi viermi din comerţ în compost, pentru a-i mări viteza de acţiune. Astfel, compostul nu va fi sănătos. Viermii, bacteriile şi fungii se vor dezvolta în mod natural în compost din prima zi.

Adauga un comentariu