Local

Comunele din județul Iași care au pierdut o mare parte din populație în ultimii ani. Topul localităților depopulate într-un procent semnificativ

Publicat: 10 aug. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Comunele din județul Iași care au pierdut o mare parte din populație în ultimii ani. Topul localităților depopulate într-un procent semnificativ
Comuna Cucuteni are cea mai mică populație din județul Iași

Cele mai pustii comune din județul Iași. Natalitatea scăzută și migrarea afectează numărul populației din zonele rurale

Din cauza migrației în număr mare a populației și a natalității scăzute, satele din județul Iași au un număr de oameni tot mai mic. În cele mai pustii comune din Iași au rămas, în special, bătrânii

Fenomenul migrării lasă comunele din întreaga țară fără locuitori, ducând la efecte devastatoare pe viitor. Nici județul Iași nu este ferit de acest fenomen, iar majoritatea comunelor sunt în scădere în ceea ce privește populația. Comunele Cucuteni, Drăgușeni și Roșcani au o populație de sub 1.300 de locuitori.

Primar comuna Cucuteni: „Natalitatea este foarte scăzută la noi”

o poză cu primăria Drăgușeni
În satul Frenciugi din comuna Drăgușeni locuiesc doar 400 de oameni

În cazul comunei Cucuteni, satul Băiceni are o populație de doar aproximativ 300 de locuitori. Natalitatea este scăzută, iar mulți dintre tineri au plecat din zonă. Totuși, se pare că pe viitor există posibilitatea ca lucrurile să se reglementeze, deoarece, din punct de vedere economic, zona continuă să se dezvolte. În prezent, populația totală a comunei este de 1.103 locuitori.

„Natalitatea este foarte scăzută la noi, populația este îmbătrânită, astfel că se nasc puțini copii. Totuși, avem o speranță, deoarece, în zonă, orașul Târgu Frumos a început să se mai dezvolte, iar mulți oameni găsesc de muncă acolo. Avem chiar și oameni care s-au întors după mulți ani în sat și chiar au rămas aici”, a precizat Pamfilică Brînză, primarul comunei Cucuteni.

Viorel Ciubotaru: „Tinerii caută alte oportunități și pleacă”

Comuna Drăgușeni are doar 1.217 locuitori, conform recensământului. Problema principală a comunei este faptul că lumea a migrat foarte mult în ultimii ani. Satul Frenciugi din cadrul comunei are o populație de doar 400 de locuitori și este în scădere.

„Problema este că lumea pleacă foarte mult, tinerii caută alte oportunități și pleacă la oraș sau în străinătate. Natalitatea este și ea în scădere și afectează numărul populației din comuna noastră. Totuși, mai avem și persoane care se întorc din străinătate după ani de zile, și-au construit case aici. Desigur că au fost și cazuri în care oamenii și-au făcut o viață în altă țară, au vândut tot ce aveau aici și nu s-au mai întors.

Noi le asigurăm cetățenilor noștri toate condițiile, canalizare, apă, drumuri asfaltate, trebuie să ajungă și gazul, numai că problema este că nu există industrie, nu are lumea locuri de muncă unde să meargă. Decât să facă naveta până în oraș, la Iași, mai bine se mută de aici de tot, dar noi suntem optimiști pe viitor și nu credem că populația va scădea foarte mult”, a declarat Viorel Ciubotaru, primarul comunei Drăgușeni.

Lipsa locurilor de muncă, o mare problemă

o poză din comuna roșcani
Din cauza zonei mai izolate, oamenii din Roșcani au plecat în afara țării pentru un trai mai bun

Din cauza zonei geografice, comuna Roșcani este izolată față de principalele drumuri de conexiune din orașul Iași. Tinerii au plecat în mare parte în afara țării din cauza sărăciei, iar lipsa locurilor de muncă a afectat foarte mult nivelul de trai. Populația comunei este de 1.273 de suflete după ultimul recensământ. Totuși, la Roșcani, 8,33 la sută din populație este reprezentată de copii cu vârsta sub 4 ani.

„Situația noastră este la fel precum în celelalte comune, natalitate scăzută, iar mulți cetățeni migrează. Fiind o zonă mai defavorizată, oamenii caută alte oportunități, așa că de cele mai multe ori pleacă în altă țară și nu se mai întorc, iar dacă vor să se întoarcă, nu-și mai găsesc locul aici. Noi încercăm să le oferim tot ce putem ca primărie, să aibă condiții, dar, dacă nu sunt locuri de muncă, oamenii nu au încotro”, a specificat Ginovel Gheorghiu, primarul comunei Roșcani.

Cele mai pustii comune din județ se confruntă cu aceleași probleme, natalitatea scăzută și migrația. Populația este în scădere pentru întreg județul, iar până acum nu apar semne că situația s-ar putea schimba.

Comentarii
Adauga un comentariu