Atenție la incendiile de vegetație uscată! Garda de Mediu Iași poate aplica amenzi drastice imediat, întrucât arderea vegetației uscate este strict interzisă. Cuantumul amenzilor ajunge până la 100.000 de lei
Arderea vegetației uscate este strict interzisă, potrivit specialiștilor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași. Nerespectarea prevederilor legale privind arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișilor și vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de 7.500 de lei până la 15.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoanele juridice.
Garda de Mediu Iași aplică amenzi drastice pentru arderea vegetației uscate
Potrivit Gărzii de Mediu Iași, nerespectarea acestei prevederi poate constitui: contravenție şi se sancționează cu amendă de la 7.500 de lei la 15.000 de lei pentru persoane fizice şi de la 50.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoane juridice, conform prevederilor art. 96 alin (3), pct. 16 din O.U.G. nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului sau infracţiune, conform art. 98 alin (1) lit. a) din acelaşi act normativ, dacă arderea a avut loc în arii naturale protejate sau pe terenuri supuse refacerii ecologice.
„Exemplificăm, în acest sens, o astfel de faptă sancționată anul acesta cu amendă în valoare de 50.000 de lei şi aplicată în sarcina unei administrații publice locale care «curăța stuful de pe iazul din fața primăriei»”, potrivit Gărzii de Mediu Iași.
Arderea vegetației uscate are efecte asupra sănătăţii şi vieţii oamenilor, cauzată de emisiile de poluanţi; poluează factorii de mediu, aer și sol, distruge habitatele şi speciile de plante şi animale. De asemenea, există posibilitatea extinderii necontrolate a incendiului cu afectarea bunurilor materiale şi chiar a vieților omeneşti, dar și afectării circulaţiei rutiere sau feroviare. Incendiile de vegetație pot fi însă evitate prin cosirea/tăierea vegetaţiei și compostarea în propria gospodărie, predarea spre compostare în platformele pe care unele dintre administrațiile publice locale le-au amenajat, folosirea utilajelor cu tocător şi încorporarea în sol. Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi pentru poluare.
Amenzi mai mari pentru nerespectarea legislației de mediu
A crescut cuantumul amenzilor pentru cei care îngroapă deșeurile sau le elimină în spații neautorizate, fapte care se constituie ca infracțiuni. Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice – amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 de lei pentru persoanele juridice.
Astfel, comisarii de mediu pot formula și plângeri penale pe lângă aplicarea amenzilor. A crescut numărul plângerilor penale încheiate de Garda de Mediu Iași. Garda de Mediu Iași poate aplica amenzi drastice imediat, întrucât arderea vegetației uscate este strict interzisă.
Nu mai bateți câmpii, Raluco!
„Nerespectarea prevederilor legale privind arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișilor și vegetației ierboase constituie contravenție”.
Vezi undeva sintagma „vegetației uscate”???
„ierboase” NU ÎNSEAMNĂ „uscate”!!!
Cu atât mai puțin din punct de vedere juridic!
Asa e dacopatule, liber la ars țara analfabetilor. Dar daca nu ardeți si o vrăjitoare, usr-ista evident, degeaba…🤣.