Prima pagină » Actualitate » Concediu medical 2024. Când îl poți lua și câte zile ai dreptul să fii în medical

Concediu medical 2024. Când îl poți lua și câte zile ai dreptul să fii în medical

15 mai 2024, 15:39,
în Actualitate

În viața oricărui angajat pot apărea momente când are nevoie de concediu medical. Fie starea de sănătatea nu îi mai permite să lucreze, fie apar situații de risc pentru membrii familiei care au nevoie de asistență. În alte cazuri, incapacitatea temporară de muncă și solicitarea unui concediu medical este necesară în cazul unui accident de muncă sau de o sarcină cu risc medical.

Când poți lua concediu medical

Când discutăm de concediu medical ne referim la zilele în care angajații nu pot lucra din cauza unei afecțiuni grave de sănătate fizice sau mentale. De asemenea, o persoană mai poate beneficia de concediu medical dacă există necesitatea de a oferi îngrijire unui membru al familiei.

Este un drept legal de care beneficiază orice angajat, ceea ce înseamnă că orice angajator este obligat să permită concediul medical. De asemenea, dacă ai o firmă sau lucrezi ca specialist de resurse umane, este important să știi pentru început că există mai multe tipuri de concedii medicale, și că remunerația financiară în astfel de situații este cuprinsă între 75% și 100% din salariul brut.

Pentru ca un salariat să poată beneficia de concediu medical, este necesar să aibă domiciliul stabil în România și ca angajatorul să fi plătit contribuțiile la asigurările sociale de sănătate cel puțin șase luni din ultimele 12 luni. De asemenea, activitatea sa profesională trebuie să fie desfășurată în baza unui contract individual de muncă, a unor raporturi de serviciu, acte de detașare sau pe baza unui statut special, prevăzut în lege. În plus, se poate beneficia de concediu medical și dacă angajatul realizează venituri din activități independente sau a încheiat un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații.

Chiar dacă nu îndeplinesc aceste condiții, mai pot beneficia de concediu medical persoanele care se încadrează într-una din următoarele situații: Sunt membri ai unei asociații familiale; Activează ca manager sau administrator și au încheiat un contract de management sau administrație; Desfășoară o activitate independentă; Au încheiat un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații.

Pe câte zile îți poți lua medical

Potrivit legii, medicul de familie poate acorda un certificat de concediu medical pe o durată de maximum 14 zile. Cele două săptămâni pot fi prelungite de două ori până la cel mult 90 de zile, însă doar la recomandarea medicului specialist. Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de către medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

Există cazuri excepționale, în care concediul medical poate ajunge până la un an sau chiar mai mult. În această categorie intră bolnavii de tuberculoză, SIDA și alte boli grave. Bolnavii cu tuberculoză pulmonară operată sau osteoartrită pot avea un concediu medical de până la 18 luni în doi ani. S-a demonstrat că angajatorii care investesc în bunăstarea angajaților, beneficiază de menținerea unei productivități ridicate pe termen lung și de retenția acestora în companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`