Boli si tratamente

Adevărat sau fals? Concepții greșite despre vaccinarea antigripală

Publicat: 22 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Adevărat sau fals Concepții greșite despre vaccinarea antigripală
Concepții greșite despre vaccinarea antigripală

Concepții greșite despre vaccinarea antigripală. Eficacitate, efecte nedorite… Pe măsură ce campania de vaccinare se deruleaza, Le Figaro face bilanțul concepțiilor greșite despre vaccinul antigripal.

Ca în fiecare iarnă, epidemia de gripă este în plină evoluție. În afară de măsurile de protectie, singurul mijloc de protecție pentru cei mai fragili rămâne vaccinul antigripal. Dar aceasta nu are adeziunea populației, deoarece îndoielile se ridică asupra efectelor nedorite și, pe bună dreptate, asupra eficacității acestuia.

Vaccinul antigripal nu protejează 100%, deci nu trebuie să fiți vaccinati

Fals. Niciun vaccin nu este eficace 100%, iar vaccinul antigripal nu face excepție. Pur și simplu reduce riscul de a contracta boala prin expunerea organismului la virusuri gripale atenuate sau inactivate. Eficiența acestuia nu poate fi cunoscută înainte de perioada epidemică, deoarece virusurile circulante se schimbă în fiecare an. Vaccinarea împotriva gripei este eficientă numai dacă virusurile pe care le conține corespund virusurilor circulante. În fiecare an, compoziția vaccinului este modificată în consecință, dar uneori virusul dominant nu este inclus în acesta. În acest caz, vaccinul nu protejează împotriva infecției.

Deși nu este perfectă, vaccinarea rămâne „cel mai eficient mod de a vă proteja de boli sau complicații”, potrivit OMS.

Concepții greșite despre vaccinarea antigripală. Am facut gripa, desi m-am vaccinat

Adevărat. Chiar și vaccinați, unii oameni au avut gripa. Acest lucru poate fi explicat în trei moduri. Ori este de fapt o gripă: persoana nu a răspuns la vaccin, deoarece nu este eficient împotriva virusului. Fie nu este o gripă, ci o infecție cauzată de un virus non-gripal, ale cărui simptome se aseamănă cu cele ale gripei. Ultima posibilitate: este posibil ca persoana să fi fost infectată cu virusul înainte ca vaccinul să devină eficient. În medie, sunt necesare două săptămâni pentru ca sistemul imunitar să dezvolte protecție împotriva microbului.

Nu merită să vă vaccinați anul acesta dacă ati facut-o si anul trecut

Fals. Este necesar să fiti vaccinati în fiecare an din două motive. În primul rând, deoarece virusurile în circulație sunt rareori aceleași de la un an la altul. În al doilea rând, deoarece chiar, dacă un virus revine doi ani la rând, protecția imunitară conferită de vaccin durează doar aproximativ 6 până la 9 luni.

Adauga un comentariu