Un concurs aranjat ar fi avut loc, în luna septembrie 2024, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria”. Unul dintre candidați ar fi fost favorizat pe față, deoarece era cunoscut în întreaga unitate medicală și astfel a reușit să obțină postul de inginer investiții debutant.
UPDATE: Alina Belu, managerul Spitalului „Sf. Maria” Iași, a transmis că subiectele au fost întocmite de membrii comisiei de concurs.
„Vă facem cunoscut faptul că subiectele de concurs pentru postul vacant la care faceți referire, au fost întocmite de membrii comisiei de concurs conform tematicii și bibliografiei pentru concurs, afișată pe pagina spitalului și la avizierul unității. Precizăm faptul că, tematica și bibliografia a fost întocmită conform legislației în vigoare”,a transmis a transmis Alina Belu, managerul Spitalului „Sf. Maria” Iași.
Știre inițială
În data de 19 august 2024, la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, s-a scos la concurs un post de inginer investiții debutant, în cadrul Serviciului Achiziții Publice, Contractare, Aprovizionare, Transport. La concurs, s-a înscris două persoane, A. E. G., o tânără în vârstă de 27 de ani, și o altă persoană care, susține A. G., mama tinerei care a participat la concurs, că a fost favorizată pentru a obține postul. Cele două candidate au fost admise la proba selecției de dosare, însă la proba scrisă, A. E. G. a obținut 22,66 puncte, în timp ce contracandidata sa, care a avut codul 27100, a obținut 82,33 puncte. Luni, 16 septembrie 2024, s-a afișat și rezultatul probei interviului, la care candidata cu, codul 27100 a obținut 89,66 puncte, astfel că aceasta va ocupa postul de inginer investiții debutant.
Concurs aranjat la Spitalul de Copii „Sf. Maria” pentru un post de inginer investiții debutant?
A. G. crede că, din start, fiica sa avea șanse foarte mici să obțină postul dorit, deoarece tematica de concurs a favorizat-o pe contracandidata sa. Din acest motiv, candidata a contestat rezultatul probei scrise, specificând că subiectele de concurs nu au fost specifice postului de inginer investiții, care se află la debut de carieră.
„Nu mi s-a părut corect să dai subiect de concurs care să conteze 40 la sută din legea finanțelor publice locale, în condițiile în care era post de inginer, și debutant. Proba scrisă a constat în trei subiecte, Legea Finanțelor Publice locale 500/2002, au pus-o integral, deși era post de inginer, puteau să pună un capitol în tematică. Subiectul care a fost dat din lege a avut o pondere de 40 la sută, 30 la sută a fost din Legea Achizițiilor Publice, iar din legea pe specialitatea de inginer, a fost un subiect cu o pondere de 30 la sută, din ordinul 907. Mă întreb dacă celălalt contracandidat îndeplinea condițiile necesare, cu toate că ambele dosare au fost validate. Nu mi s-a părut corect ca anunțul de angajare să fie pentru inginer investiții debutant, iar condițiile de participare să fie studii superioare de lungă durată, dar fără să se precizeze specialitatea, pentru că, fiind spital, fiind vorba de investiții, nu putea să participe un absolvent de Drumuri și Poduri sau o persoană care a terminat Ingineria Materialelor de Construcții sau Ingineria Mașinilor”, a declarat A. G.
Se aduc acuzații grave cu privire la organizarea concursului: „Însăși modul de corectare a fost greșit, s-a dorit din prima să o dea deoparte”
A. E. G. a obținut în primă fază, la proba scrisă, 22,66 puncte, iar după contestație a obținut 37 de puncte, dar pentru a putea fi admisă trebuia să obțină cel puțin 50 de puncte. Deși, inițial, se gândea să conteste concursul în instanță, crede că acest lucru ar fi o risipă de bani, deoarece oricum nu-și mai dorește să activeze în cadrul unității medicale. Cu toate acestea, mama sa își dorește să tragă un semnal de alarmă asupra aranjamentelor care au loc în cadrul concursurilor pentru posturile publice.
„Ciudat a fost și că s-a scos la concurs un post de inginer debutant, dar s-a cerut să aibă trei cursuri absolvite, manager de proiect, evaluator proiecte și achiziții publice, în condițiile în care participarea la un asemenea concurs este condiționată de studii superioare absolvite. Mi s-a părut restrictivă situația. Ai scos la concurs un post de debutant, lasă absolvenții de specialitate să participe. Contracandidatul fiicei mele a fost o doamnă de peste 50 de ani. Acest concurs ne-a lăsat un gust amar. Doamna aceasta care a și câștigat concursul era cunoscută în tot spitalul, fiica mea mi-a spus că o salutau infirmierele din spital. A fost o sfidare față de fiica mea, deoarece atunci când a ieșit de la concurs, doamna nu a ieșit direct afară din spital, ci a mers prin birouri să se salute cu persoanele pe care le cunoștea. Sigur, doamna a mai lucrat în instituție, pe un post de economist. Nu dai la concurs Legea 500/2002. Toate posturile astea sunt cu dedicație și susțin asta public. Nu spun că fiica mea lua concursul, dar modul de organizare a fost greșit, chiar nu se poate stopa asta? Este frustrant ca o persoană cu două facultăți să nu se poată angaja. Eu am făcut contestația privind rezultatul probei scrise și i-au mai dat 15 puncte, foarte mult. Însăși modul de corectare a fost greșit, s-a dorit din prima să o dea deoparte. Mă întreb cum acea doamnă a participat la 50 și ceva de ani pe un post de inginer debutant care ia salariul minim pe economie. Am vrea să contestăm concursul, dar am vorbit cu un avocat, mi-a spus că anulează concursul, dar mă costă bani și nu merită. Numai pentru formularea acțiunii mi-a cerut 2.500 de lei și pentru ce să le anulez eu concursul, oricum îl reiau și fata mea nu mai vrea să mai participe”, a declarat mama concurentei care a fost respinsă la proba scrisă.
Reporterii BZI au încercat să ia legătura telefonic cu Alina Belu, managerul Spitalului de Copii „Sf. Maria”, pentru a afla dacă, într-adevăr, concursul a fost unul aranjat, însă aceasta nu a răspuns apelurilor. Managerul unității medicale a transmis un mesaj scris, în care a specificat că va oferi un răspuns pe email, acest lucru nu s-a întâmplat însă până la încheierea ediției. Astfel, Alina Belu nu a clarificat situația și nu a exclus posibilitatea ca concursul de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” să fi fost unul aranjat.
90% din concursurile de angajare la bugetari In ROMANIA sunt „aranjate”
se dau subiectele dinainte la cine trebuie
Total gresit,100% din concursurile de angajare, promovare etc sunt „aranjate” si asta pe bani grei. Nu va amagiti ca ar exista 10% sau macar 1% dintre ele corecte!! Suntem un stat mafiot si toate functiile de conducere sunt ocupate sau numiti persoane incompetente, mediocre, unii chiar cu o oarecare reductie mintala pentru ca fondurile din bani publici sa intre in buzunarul cui trebuie. Curtea de conturi, politia economica, anaf -ul etc. sunt doar niste tentacule ale acestui stat mafiot, iar noi prostii lumii, muncim si platim dari imense penru ca aceste bestii sa poata fura in voie. Toate institutiie de stat sunt conduse de tarfe si curve/cocote, de mizerii umane.
Păi are de unde învăța, șeful ei ALEXE e trimis în judecată pentru cazul Baba cu angajări frauduloase la Sc Pop de Artă,președintele consiliului de administrație are zeci de dosare la DNA și OLAF madam Bela nu putea rata șansa de a-și pune o slugă care va semna și pe gard ce îi spune binefăcătoare. Urmăriți evoluția ulterioară!
Mai nou se angajează asistente fără Bac pe la Pascani…vai de capul lor pacienți
Alinuța Cimitir &Rata DSP -blondele între ele lupta pe toate fronturile…de la bărbați ,bani etc
Fereasca sfantu’ sa ajungi cu copiii in spitalul asta cangrenat de coruptia si de incompetenta care pleaca de sus si pana jos!
Ba ce articiol de kkt
Iara sa dat bani sa se faca un articol ?
Aia de 27 ani stia care e infirmiera si care nu ?
Sa nu ai tu 2500 lei ptr avocat daca stii ca ai castig de cauza ?Sau poate fatuca e a cuiva mare careia ia stricat renumele
După halat
Câte probe mai trebuiesc procurorilor anticorupție pentru a descinde în cloaca de la SF MARIA? Copii morți, abuz de putere, licitații trucate, concursuri aranjate …. Mai domnilor procurori, chiar vă bateți joc de ieșeni ? Chiar credeți ca iesenii sunt idioti ???
Macar acolo ‘dau’ concurs,prin alte spitale apar BMW-uri ca dupa ploaie si multime de angajari nejustificate
Subiect cu toata legea????? adica tre sa o stii pe de rost?????? Legea pe de rost????
Da sa o nterpreteze stie???? sa o citeasca stie !!!!!!!!!!!!
papagalii de la contracte etc……..
90 % din comentarii sa fie angajati din acest spital oare?
Doamne ,domnisoare si domni?Doctori,asistenti,asistente ,infirmiere ,portar etc
Un sfat către mămica !! Fata să pună mâna pe carte..!
În anul 2018 m-am înscris la concurs pt ocuparea unui post de economist la CASA DE PENSII IAȘI.
Aveam expertiza, studii la UAIC – Iasi(licență, master, expert contabil inclusiv) vechime etc.
Din cei selectați pe dosar am rămas 3(trei)persoane, eu, încă o doamna ca și mine și un domn aproape de vârsta pensionarii, care se cunoaștea cu cei care se ocupau de concurs/ se tutuia cu ei/ele!
Am dat examenul scris:.. eu 8.70, doamna cealaltă 8 și domnul ” sconcs” ..( ii spuneam asa pt ca avea cca 120 kg și mirosea îngrozitor) 6.70!!!
Nu era definitiv rezultatul… urma proba de interviu…
Am răspuns/știut tot ce m-au întrebat, doamna cealaltă a zis ca a știut la fel, tot!
Cine credeți ca a câștigat concursul?!?
… ați ghicit: Sconcsul!
Am făcut contestație, amândoua si răspunsul a fost
:.. – ” Domnul(sconcs) a fost mai pe subiect decât noi”!!!
Ahhh, mi-e silă, de toate așa zisele posturi scoase la concurs de stat, bugetare!
Toate sunt aranjate, trucate, cu dedicație!
Sunt doar pt ochii lumii!!
Sa nu exageram chiar
Poate sunt unele dedidate,pile ,pilute dar sa fim si seriosi sunt care chiar se iau pe merite
Nu numai in spitale ,in toate institutiile
Nu poti scoate un post cu doi concurenti si pe ala sa il masluiesti pentru unul ,ptr ca atunci sigur vei bate la ochi si te trage de maneca careva de sus
Scoti 5 10 posturi si atunci ai de unde maslui 2-3 fara sa te vada nimeni
De ce sa nu gandim
Dar la noi asa e omul ,tot ce e post scos la concurs ,e luat cu bani si pile ,dar dar mai sunt si posturi unde intra lumea care citeste si care stie ceva
Doar ca aici in ziar fiecare comentam de rau de combinatii de fals de etc, dar nu am citit niciodata ceva de bine ,de lauda ,de respect ,sincer pacat
Suntem Romani,suntem oameni si ne mancam mai ceva ca animalele
Asa se fac angajari de 20 de ani prin spitalele patriei ,bani,recomandari politice ,futing+bani,…nimic nou in toate compartimentele din spital ;personal medical sau auxiliar !!!!
Să vedeți posturile pentru medici cum se dau pe câte zeci de mii de euro . Termini medicină, apoi rezidențiatul și când să te angajezi nu ai unde …… organigrama nu este plină , însă nu se fac angajări din nu știu ce motive, ori se fac dar trebuie să cotizezi. Mulți se apucă de alt rezidențiat doar ca să aibă un venit . Vai de capul nostru
La CASA DE PENSI d-na Grecu a avut grija sa isi angajeze tot neamul,fetele pee care apoi le=a mutat la ANAF(una stiu sigur) si apoi a iesit la pensie.
La CASA DE PENSI d-na Grecu a avut grija sa isi angajeze tot neamul,fetele pee care apoi le=a mutat la ANAF(una stiu sigur) si apoi a iesit la pensie.
Da Pilă pensionar de 2 decenii ( trai nineacă pe banii statului ) câte angajări contra mălai și susținere politică a făcut la Drumuri? Se spune ca peste 100 !!!! Sa iti pui șoferul șăf dând afară un specialist asta numai Pila putea face. Ancheta e în plină desfășurare și sperăm ca se va lăsa cu răcoare !
Să nu uităm ca Pila e șeful lui doamna cimitir Belu !
La Smup Pașcani nu vine nimeni sa verifice angajările? Numai dacă treci prin fata și vezi bolizii de după sutele de angajari înțelegi.