Prima pagină » Eveniment-Social » Concursul național „Identificare de produse tradiționale” a ajuns la a VII-a ediție. Peste 129 de elevi și 46 de profesori din 18 unități de învățământ vor participa
Concursul național „Identificare de produse tradiționale” a ajuns la a VII-a ediție. Peste 129 de elevi și 46 de profesori din 18 unități de învățământ vor participa

Concursul național „Identificare de produse tradiționale” a ajuns la a VII-a ediție. Peste 129 de elevi și 46 de profesori din 18 unități de învățământ vor participa

26 mart. 2025, 12:49,
Redacția BZI în Eveniment-Social

Sâmbătă, 29 martie 2025, este organizat concursul național „Identificare de produse tradiționale”, ediția a VII-a ediție la Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din cadrul USV Iași. Acest concurs scoate la iveală numeroase rețete tradiționale uitate, precum ghismana sau pâinea cu aluățele.

Concursul promovează redescoperirea rețetelor tradiționale și implică tinerii liceeni și studenți în prepararea mâncărurilor sănătoase, încurajându-i și spre antreprenoriat.

Participarea crește de la an la an, iar ediția de anul acesta va aduna 129 de elevi și 46 de profesori din 18 județe, prezentând 32 de preparate de bază și 34 de produse dulci.

„Concursul național „Identificare de produse tradiționale”, ajuns deja la a VII-a ediție, a scos la iveală numeroase preparate pe care le credeam uitate sau chiar pierdute. Pe lângă cunoscuții cozonaci sau pufoasele poale în brâu, sarmalele cu carne sau ciuperci, au fost prezentate și produse despre care nici nu știam că există, cum ar fi ghismana sau pâine cu aluățele sau scordărea. Ceea ce înseamnă că acest concurs și-a atins pe deplin unul dintre obiectivele inițiale, acela de cercetare și de descoperire, redescoperire a rețetelor după care bunicile și străbunicile noastre au gătit generații la rând.

Un alt obiectiv a fost și este în continuare dorința de a angrena tinerii liceeni și studenți în activitatea de preparare a mâncărurilor sănătoase, pregătite după rețete care trebuie să îndeplinească toate condițiile pentru putea intra în această categorie de tradițional. Toate echipele care au fost în cele șapte ediții în concurs au demonstrat tradiționalitatea prin dovezi care arătau vechimea lor.

Un al treilea obiectiv al proiectului inițial a fost și provocarea tinerilor la antreprenoriat, astfel încât ceea ce au descoperit să poată fi baza unei viitoare afaceri.

Participarea este în creștere de la un an la altul, fapt îmbucurător pentru organizatori, și cu rețete tot mai interesante. Chiar dacă sunt mai mulți concurenți cu preparate care au același nume („Pelincile Domnului”, de exemplu), de fiecare dată ele sunt diferite și datorită faptului că apar tradițiile locale care fac să fie, deja, alte produse.

Tot motiv de bucurie este și faptul că, de-a lungul timpului, au fost liceeni care au venit la mai multe ediții ale concursului, au devenit studenți și au revenit în concurs sau au fost studenți care au participat la mai multe ediții, acum sunt profesori și însoțesc echipele pregătite și coordonate de ei.

Ediția de anul acesta, în cifre, arată că este cea mai „bogată”: 32 de preparate în categoria „produse de bază”, 34 în categoria „produse dulci” și 2 băuturi; realizate și prezentate de 129 de elevi coordonați de 46 de profesori de la 18 unități de învățământ, din județele Alba, Botoșani, Bacău, Constanța, Iași, Neamț, Suceava”, a transmis conf. univ. dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRAA) din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV Iași) din Iași.

Peste 65 de preparate înscrise la concursul de produse tradiționale, organizat la USV Iași

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRAA), în parteneriat Asociația Specialiștilor în Resurse Animale și Alimentare și cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași organizează concursul național ,,IDENTIFICARE DE PRODUSE TRADIȚIONALE”, ediția a VII-a, sâmbătă, pe 29 martie 2025.

Evenimentul este dedicat elevilor și studenților care s-au înscris individual sau în echipă, încă de la începutul lunii februarie când a fost lansată competiția, și sunt coordonați de un cadru didactic. Concursul își propune promovarea unei alimentații sănătoase și încurajarea consumului de produse culinare realizate după rețete tradiționale și, totodată, se urmărește stimularea spiritului antreprenorial al elevilor și studenților prin valorificarea superioară a producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică.

Participarea este gratuită, elevii și studenții înscriși trebuie să respecte prevederile din Regulamentul oficial al concursului, existent pe site-urile organizatorilor.

Prezentarea, degustarea și jurizarea produselor înscrise în competiție vor avea loc sâmbătă, 29 martie 2025, ora 09:00, în Holul de Marmură al Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Orașul din România cel mai în pericol în caz de cutremur. Mii de clădiri sunt vulnerabile
observatornews.ro
Descoperirea făcută despre şoferul care a spulberat o mamă, în Forăşti. Tânăra şi-a dat viaţa pentru fetiţa ei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
A fost măcel: 24 de oameni, împușcați mortal
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Când poate statul să ia proprietăți deținute de români. Ce spune legea despre rechiziția de bunuri
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
S-a dat lege! Pensii duble pentru aceşti români chiar din luna mai. Banii se achită retroactiv
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 aprilie 2025
22 aprilie 2025