Prima pagină » Economic Local » Condiții pentru obținerea granturilor de 50.000 de euro în programul Start-Up Nation. Când încep înscrierile?
Condiții pentru obținerea granturilor de 50.000 de euro în programul Start-Up Nation. Când încep înscrierile?

Condiții pentru obținerea granturilor de 50.000 de euro în programul Start-Up Nation. Când încep înscrierile?

21 mai 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Ieșenii care vor să se înscrie în programul Start-Up Nation pentru a obține granturile de 50.000 de euro trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Ediția din acest an este mai diferită față de cele din anii precedenți

Antreprenorii din Iași sunt obligați, dacă vor să depună proiecte în programul Start-Up Nation, ediția 2024, să urmeze cursuri de formare profesională care să dureze 40 de ore, indiferent de studiile pe care le-au absolvit deja. Astfel, trebuie să se formeze în business, dacă vor să depună planurile de afaceri.

Cei care se pot înscrie sunt tinerii cu vârste cuprinse între 18-35 de ani, din toată țara, dar și persoanele care au fost eliberate din detenție și oamenii cu pregătire profesională scăzută, persoanele din mediul rural, din comunitățile supuse riscului de excluziune socială. Astfel, tinerii care au între 18 și 35 de ani în momentul înscrierii în aplicația aferentă programului Start-Up Nation, ediția 2024, dar sunt șomeri, pot obține granturile de 50.000 de euro. Persoanele care sunt inactive, nu fac parte din forța de muncă și nu sunt ocupate, nici șomere ori s-au întors din străinătate pot depune proiectele.

Noi condiții pentru obținerea granturilor de 50.000 de euro în programul Start-Up Nation

Pentru cei interesați, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va publica anunț de selecție pe site-ul instituției, care va cuprinde condițiile minime de selecție ale furnizorilor de formare profesională. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului pregătește programul ce se va desfășura în două etape. Start-Up Nation 2024 este diferit față de ultimele ediții ale schemei de finanțare prin faptul că mai întâi se înscriu persoane fizice în program, nu firme. Astfel, în prima etapă, persoanele fizice se vor înscrie la cursuri de formare profesională, iar în septembrie vor fi depuse planurile de afaceri. Înscrierile în program ar trebui să înceapă la finalul lunii mai și se vor face online, la fel ca în anii trecuți, pe o platformă gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Start-Up Nation 2024 va fi finanțat cu 400 de milioane de euro din cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027.

Sute de afaceri dezvoltate cu banii din programul Start-Up Nation

O parte dintre ieșenii care au fost acceptați în programul Start-up Nation, ediția 2023, au trecut și de următoarea etapă. Aceștia au semnat contractele de finanțare, iar pe parcursul implementării proiectelor vor primi banii de la stat, respectiv 200.000 de lei. În programul derulat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului s-au semnat, în total, 587 de contracte de finanțare. În Diaspora – Pilonul II s-au semnat 138 de contracte, iar în Pilonul I – 449. Din Iași, s-au semnat 46 de proiecte, atât de la Pilonul I, cât și de la Pilonul II.

Antreprenorii mai pot semna contractele de finanțare, iar banii ar trebui să intre în conturi până la finalul acestui an. În 2024, vor fi noi condiții pentru obținerea granturilor de 50.000 de euro în programul Start-Up Nation.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *