International

Conducerea partidului neo-nazist din Grecia a fost condamnată pentru conducerea unei organizații criminale.

Publicat: 07 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Conducerea partidului neo-nazist din Grecia a fost condamnată pentru conducerea unei organizații criminale.
Mii de oameni s-au înghesuit în fața clădirii instanței din centrul Atenei

După un proces care a durat mai mult de cinci ani, conducerea partidului neo-nazist din Grecia a fost condamnată pentru conducerea unei organizații criminale.

Mulțimi de oameni s-au adunat în fața instanței din Atena, în timp ce judecătorii dădeau verdicte asupra a 68 de inculpați.

Golden Dawn, organizaţia nazistă intrase în Parlamentul din Grecia

Golden Dawn a câștigat 18 parlamentari în 2012, pe fondul crizei economice din Grecia. Grecii votase extremiştii nemulţumiţi fiind de criza.

Ancheta penală asupra partidului a început cu asasinarea unui rapper antifascist în 2013.

Liderul Nikos Michaloliakos și șase colegi au fost condamnați pentru conducerea unui grup infracțional. Susținătorul Giorgos Roupakias a fost găsit vinovat de uciderea unui muzician anti-rasist și alți 15 au fost condamnați pentru conspirație în acest caz.

Aproximativ 2.000 de polițiști erau alocaţi în jurul Curții de Apel din Atena, în timp ce mii de protestatari cereau pedepse mari de închisoare, purtând bannere pe care scria „frica nu va câștiga” și „naziștii în închisoare”, a informat presa greacă.

Gazele lacrimogene au fost aruncate în mulțime când au început ciocnirile.

Cine a fost judecat?

În centrul procesului se află liderul Golden Dawn, Nikos Michaloliakos, și 18 foști deputați care au fost aleși în 2012, când partidul neo-nazist a ajuns pe locul trei la alegerile naționale pe o platformă naționalistă anti-imigranți. Golden Dawn nu mai are parlamentari în parlament.

După ce au câștigat aproape 7% din voturi în mai 2012, susținătorii îndrăzniți au atacat adversarii politici și migranții.

Susținătorul Golden Dawn, Giorgos Roupakias, a mărturisit deja uciderea rapperului Pavlos Fyssas. Muzicianul a fost urmărit de interlopi și înjunghiat în Pireu în septembrie 2013.

Golden Dawn – era un grup infracțional.

Verdictul cheie de miercuri a fost că Golden Dawn – era un grup infracțional. Conducerea sa a fost găsită vinovată de conducerea acestei organizaţii. Printre aceștia se numărau Michaloliakos și șase colegi, inclusiv foști parlamentari Ilias Kasidiaris, Ioannis Lagos, Christos Pappas și Giorgos Germenis. Alții au fost găsiți vinovați de aderarea la o organizație criminală.

Pe lângă înjunghierea mortală a lui Pavlos Fyssas, inculpații din proces au fost, de asemenea, condamnați pentru alte atacuri violente asupra migranților și opozanților politici de stânga. Cinci membri ai Golden Dawn au fost condamnați pentru tentativa de crimă a pescarilor egipteni și patru pentru tentativa de crimă a activiștilor comuniști din sindicatul PAME.

Nikos Michaloliakos a fondat mișcarea la mijlocul anilor 1980

Nikos Michaloliakos a fondat mișcarea la mijlocul anilor 1980 și era admirator al nazismului și al unui negator al Holocaustului, oferind salutul lui Hitler la mitingurile de partid.

Dar el negase întotdeauna orice cunoștință despre crimă lui Pavlos Fyssas. Când poliția a făcut percheziţii la el în 2013, au găsit arme și muniție. Golden Dawn a negat oficial că este o mișcare neo-nazistă, dar logo-ul său seamănă foarte mult cu o svastică, unii membri seniori l-au lăudat pe Adolf Hitler, iar îmbrăcămintea preferată la protestele anti-imigranți a fost tricourile negre și pantalonii de luptă.

În decembrie anul trecut, procurorul-șef Adamantia Economou a provocat revoltă, solicitând achitarea oficialilor partidului, susținând că nu există dovezi că ar avea vreun rol în planificarea sau desfășurarea seriei de atacuri.

Adauga un comentariu