International

Alte patru țări s-au alăturat Germaniei şi României pentru rezerva medicală rescEU

Publicat: 22 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alte patru țări s-au alăturat Germaniei şi României pentru rezerva medicală rescEU
Echipament de protecție Covid-19

Danemarca, Grecia, Ungaria şi Suedia s-au alăturat, marţi, 22 septembrie 2020, Germaniei şi României, devenind state-gazdă pentru rezerva de echipamente medicale rescEU, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Șase state membre UE constituie stocuri comune de echipamente de protecție

Cu sprijin financiar din partea Comisiei Europene, în prezent şase state membre ale Uniunii Europene constituie stocuri europene comune de echipamente medicale de protecţie pentru salvarea de vieţi şi alte echipamente vitale. Acestea pot fi distribuite în întreaga Europă în perioadele de urgenţe medicale, de exemplu atunci când sistemele naţionale de sănătate sunt copleşite de numărul pacienţilor infectaţi cu COVID-19.

„Odată cu apropierea iernii şi având în vedere multiplicarea cazurilor de COVID-19 în întreaga Europă, este esenţial să constituim stocuri de echipamente medicale critice. Prin creşterea numărului de state-gazdă, rescEU trece la o viteză superioară. Vom fi mult mai puternici în lupta împotriva pandemiei dacă lucrăm împreună”, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.

Stocurile de medicamente de calitate superioară includ în prezent măşti de tip FFP2 şi FFP3, mănuşi şi halate de protecţie, precum şi ventilatoare pulmonare.

Capacitatea rescEU

Capacitatea rescEU poate cuprinde diferite tipuri de echipamente medicale, cum ar fi măştile de protecţie sau ventilatoarele medicale folosite în unităţile de terapie intensivă, şi este alimentată în mod constant. Rezervă este găzduită de câteva state membre care sunt responsabile cu achiziţionarea echipamentelor. Comisia Europeană finanţează 100 % din active, inclusiv depozitarea şi transportul. Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă gestionează apoi distribuţia echipamentelor pentru a se asigura că acestea ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, pe baza nevoilor exprimate de ţările care solicită asistenţă din partea UE în cadrul mecanismului de protecţie civilă al Uniunii.

„Capacitatea medicală strategică este o componentă a rezervei rescEU, care este mai amplă şi include şi alte capacităţi, precum mijloacele aeriene de stingere a incendiilor şi capacităţile de evacuare medicală. Rezerva rescEU constituie elementul de ultimă instanţă al mecanismului de protecţie civilă al Uniunii, care poate fi activat pentru toate tipurile de dezastre naturale şi provocate de om. Statele membre ale UE, Regatul Unit (în perioada de tranziţie), Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Turcia participă la mecanismul de protecţie civilă al Uniunii.”, potrivit sursei citate.

Măștile de protecție împotriva noului coronavirus promise de Guvern ajung, în sfârșit, la beneficiari

Măștile de protecție împotriva noului coronavirus promise de Guvern ajung, în sfârșit, la beneficiari. În ultimele zile, primăriile au primit măștile de protecție pentru a le distribui oamenilor care au nevoie și nu își permit să le achiziționeze. Este vorba despre acele persoane care au pensie mai mică de 700 de lei, trăiesc din ajutor social ori au dizabilități. De menționat este că, după șase luni de pandemie, au ajuns și primele măști.

Astfel că, peste 3.700.000 de măști au fost trimise în județul Galați. După ce la finalul săptămânii trecute au ajuns într-un depozit, acum oamenii cu venituri mici se pot bucura de ele. Timp de două zile, reprezentanții primăriilor din județ au venit la Galați, pentru a ridica măștile distribuite de Guvern. De asemenea, au ajutat la descărcat chiar și persoanele care au beneficiat de acestea.

Totodată, peste 230 de mii de măști au ajuns și la Piatra Neamț. Acestea așteaptă să fie ridicate de către beneficiari de la una din cele trei locaţii stabilite din oraș.

Anunțarea distribuirii măștilor s-a realizat cu ajutorul presei locale, a rețelelor de socializare, dar și prin intermediul scrisorilor, formă aleasă pentru persoanele care nu au acces la internet.

Acest program de distribuire a măștilor în mod gratuit va dura până când toți beneficiarii le vor primi.

Adauga un comentariu