Local

Conflict pe salariile de la ApaVital SA Iași. Dispută la vârful județului pe sumele încasate de șefii regiei de apă a județului

Publicat: 12 apr. 2021
Sediul societății ApaVital SA din strada M. Costăchescu, municipiul Iași
Salariile de la ApaVital SA Iași pe anul 2021 au provocat un nou conflict politic la vârful Consiliului Județean Iași, chiar înainte de aprobarea bugetului societății

Salariile de la societatea ApaVital SA Iași au ajuns să fie din ce în ce mai disputate de aleșii județului. Totul a plecat de la actualul senator Maricel Popa, fost șef al CJ Iași, cel care a atacat politic situația. Actuala conducere a CJ Iași a demontat acuzațiile senatorului PSD și a explicat ce se întâmplă la ApaVital SA

Scandal uriaș pe tarifele și salariile de la ApaVital SA Iași . Șefii CJ Iași l-au acuzat pe actualul senator PSD Maricel Popa de o serie de minciuni apărute în spațiul public legate de creșterea artificială a salariilor celor din conducerea societății de apă. Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași, a ținut însă să demonteze toate acuzațiile lansate de Maricel Popa. Conform șefului de la CJ Iași, totul este legat de planul tarifar practicat de furnizorul de apă.

„Mânat de orice, dar numai de intenții oneste nu, un actor politic local care devine tot mai irelevant pe zi ce trece, titrează: «Costel ne scumpește apa». Planul tarifar practicat de ApaVital SA este aprobat de ARSACIS, suma comunelor, orașelor și municipiilor alături de CJ Iași, toate fiind membre. Au fost necesare aproape 100 de hotărâri de consilii locale și una a CJ Iași ca acest plan de tarife să fie aprobat. CJ Iași a aprobat planul tarifar prin hotărârea 187 din 24 iunie 2020”, a susținut Marius Dangă, vicepreședinte CJ Iași.

Dispută la sânge pe salariile de la ApaVital SA

Vicepreședintele CJ a explicat că bugetul a fost interpretat politic de către Maricel Popa și că acea creștere a remunerațiilor este proporțională și cu creșterea redevenței de la cei care fac parte din Asociația Serviciilor Regionale de Apă Canal (ARSACIS).

„Deci formula este: creștere tarife, creștere redevență, creștere investiții. Păi atunci de unde majorarea lefurilor directorilor cu 47 la sută? De nicăieri. Această creștere pur si simplu nu există. Există doar o creștere a liniei bugetare de cheltuieli aferente contractelor de mandat ale directorilor, prin faptul că numărul acestora a crescut de la 3 la 5. Adică până anul trecut erau 3 directori cu mandat și 2 cu contract de muncă. De anul trecut, CA-ul a decis ca toți să fie cu mandat. Că așa spune OUG109/2011”, a mai spus Marius Dangă.

CJ Iași: „Consiliul de Administrație este politizat”

Scandalul a plecat de la faptul că bugetul pentru contractele de mandat ar crește cu 47 la sută, de la 2,74 de milioane de lei alocați în 2020 la 4,04 milioane lei în 2021. Practic, prin noul proiect derulat de ApaVital SA, se ajunge și la această creștere salarială. Este vorba despre un proiect de 500 de milioane de euro derulat cu fonduri europene. În plus, Dangă a acuzat că în conducerea ApaVital SA sunt mai multe persoane decât ar fi necesar, lucru implementat chiar de Maricel Popa.

„Modul în care este configurat actualul sistem de conducere nu mi se pare cel mai fericit, ba chiar din contră. Avem un CA de 9 membri, maxim prevăzut de lege, politizat excesiv, când putea foarte bine sa fie unul de 5 ca minim. Avem contracte de mandat generoase și la componentă fixă, și la cea variabilă. Sunt lucruri care arată viziunea fostei conduceri a CJ Iași și pe care, la momentul potrivit, le vom corecta. În cadrul AGA din acest an, aceste lucruri nu au putut fi schimbate fără a risca punerea în pericol a proiectului de 500 de milioane de euro de pe POIM. Iar aceste lucruri nu pot fi puse în sarcina actualei conduceri a CJ așa cum, cu cinism și venin, unii adversari politici o fac”, a mai spus Marius Dangă.

Cum arată noul plan tarifar la ApaVital SA?

Vicepreședintele CJ Iași a arătat și de ce s-a ajuns la acest scandal legat de salariile la ApaVital SA. Societatea de apă a județului a fost mereu în topul salariilor în instituțiile publice ieșene.

„Evident, actorul nostru politic local știa asta, doar a candidat ca președinte CJ Iași. Dar de ce să lăsăm adevărul să strice un atac bun. Dar chiar și așa, Maricel a făcut un lucru bun pentru că planul tarifar este parte din efortul ApaVital SA de a demonstra finanțatorului CE prin POIM că extinderea propusă prin proiectul de 500 de milioane de euro propus va genera un sistem sustenabil. Ceea ce trebuie știut este că sistemul regional de apă-canal este fiabil doar dacă găsim acel montaj tehnic și financiar prin care costurile pot fi redistribuite”, a mai spus Marius Dangă.

Acesta a precizat că noul plan tarifar este legat și de o mărire a redevenței membrilor. „Luate individual, la Vlădeni prețul ar trebui să fie în jur de 13 lei/mc apă potabilă, la Țibănești, în jur de 15 lei, 13 lei la Răducaneni. Canalizarea la Doljesti, comună din Neamț, membră a ARSACIS, ar trebui să fie 30 lei/mc și în orice centru comunal ar fi de 5-10 ori prețul practicat de ApaVital SA. Și, probabil, în muncipiul Iași ar putea fi un preț de 2 lei/mc”, a mai spus Marius Dangă.

Comentarii
 • Rahatissimo. Salariile șefilor și indemnizațiile CA vor rămână asa cum sunt,enorme,bătaie de joc la adresa clienților apavital,bă chiar vor mai creste.sefii de acum sunt de la PSD,toți încadrați politic. Când musiu dangătu va “corecta” ,salariile/indemnizațiile vor rămâne mari și nerușinare,dar șefii și membrii ca vor fi de la PNL.
  Asa ca Ieșenii vor bea apa de la Dumnezeu dar speculata de escroci politici.vesnic,veșnic,pana la moartea clientului care va plăti o avere pt un sip de apa amărât.monopol capitalist .ce-i de făcut? Fărâmițare apavital și privatizarea noilor firme pt a exista concurenta,ar fi o idee. specific liberală,dar ăștia sunt mai întâi hoți și după aceea,la alegeri,liberali spălăciți sau in pușcărie precum kostello și chichirez. Doamne ajuta.

 • Salarii brute!!! 3000 brut e 2100 net mare kkt pt un muncitor un MAISTRU ia 5000 brut adik 3000 net unde e scmecheria…anuntul e pus pt ca nu are oameni si nu vine nimeni pe banii astia, mafiotii din birouri iau si 50 000 PE LUNA ……..pt ce ?

 • Pilele din CJ, rudele lui Toma, pilele lui Nichita, veri ,verisoare, nasi, cumetri=personal tesa. Ati deprofesionalizat institutia angajandu-va toate neamurile si pilele. De unde profesionalism? In schimb, de la sef sectie in sus lefurile sunt uriase. Sunteti consangvinizati mai ceva ca angajatii tarom.

 • Arsacis era condusa pana nu de curand de locotenentul lui nichita, paul benesch-stapan pe banii sindicatului apavital. Astfel se puteau controla mai usor deciziile luate in privinta legalitatii cresterii preturilor la apa.
  Astazi arsacis este condusa tot din umbra de oamenii actualei conduceri, conducere formata tot de apropiatii lui nichita. Cat dedpre deprofesionalizare, aceasta continua nestingherit.

 • Sa nu uitam de neamurile doctoritei unitatii, dr Reut D. Intromisionate, rudele adica,in toate locurile caldute de la birouri cat si in personalul tesa. Veri, verisoare, copiii verilor, socrii si alte neamuri ale acesteia.

 • Anonimule ai dreptate acum la conducerea APAVITAL sunt oamenii lui Nichita.
  Legat de pretul apei totul este politica ambii bat campii si Popa dar si Danga, problema majora este ca pretul apei il platesc cei 415.000 de locuitori ai Iasului pentru ca se fac investitii in comunele judetului Iasi dar si in judetele vecine.
  Dece platesc iesenii aceste investitii APAVITAL, nimeni din cei pentru care platim acum noi scumpirea apei nu a platit un ”LEU” cand iesenii erau cocosati de RAJAC pentru investitiile care ”nu s-au facut desi pe hartie erau trecute a se face dar care nu s-au mai facut” dar de platit am platit incepand din 1997 de cand a ajuns Nichita director si s-a apucat de invartit banii cum a vrut el si bineinteles a si furat.
  Dece trebuie sa plateasca iesenii pentru ca se introduce apa la tara, dar mai ales in alte judete, este corect cum se procedeaza?
  Pe Danga nu-l deranjeaza acest lucru, pe Popa la fel s-au pe cei din CJ ca iesenii de fapt platesc pentru ceva ce nu le apartine
  Ce fac cei de la Asociatii, dece nu i-au atitudine
  Scandalul intre cei doi este politica ii doare in cot de ieseni, s-au poate nu cunosc subiectul asa ca acum il au, sa vedem cat de mult ii intereseza iesenii.

Adauga un comentariu