International

Congresul CDU a ales viitorul lider al formaţiunii: Cine este Armin Laschet, urmașul Angelei Merkel

Publicat: 16 ian. 2021

Congresul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a ales sâmbătă, 16 ianuarie, viitorul lider al formaţiunii, în locul Angelei Merkel care a anunțat că se va retrage după alegerile din toamnă și intră în ultimele luni de mandat.

Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, poziţionat ca moştenitor al cursului centrist al cancelarului Angela Merkel, a fost ales sâmbătă la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania, ceea ce îl plasează în pole position pentru a deveni următorul cancelar german, relatează Reuters şi DPA.

Luptă strânsă pentru alegerea viitorului lider CDU

Cu o majoritate de 521 de voturi dintre cei 1.001 delegaţi invitaţi să voteze, Armin Laschet l-a devansat pe Friedrich Merz (466 voturi), rival al istoric al cancelarului şi favorabil unei cotituri spre dreapta, potrivit rezultatelor unui scrutin intern şi va conduce tabăra conservatoare în alegerile generale din septembrie.

Tradiţional, şeful CDU devine candidat la cancelaria germană pentru „Uniune”, alianţa între CDU şi Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU).

Armin Laschet nu era favorit

Lupta pentru conducerea Uniunii se dă între Friedrich Merz, un fost rival al lui Merkel, care vrea să orienteze partidul spre dreapta, Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia şi Norbert Roettgen, un expert în politică externă. Noul lider al partidului va fi desemnat în urma Congresului care se va desfășura în format digital și la care vor lua parte 1.000 de delegaţi.

Un sondaj Forsa pentru reţeaua RND, publicat vineri, arată că 29% dintre alegători l-ar sprijini pe Roettgen pentru şefia CDU, 21% pe Merz şi 19% pe Laschet.

Scrutinul intern pentru desemnarea liderului Uniunii Creştin-Democrate (CDU) nu va stabili în mod automat candidatul pentru postul de cancelar al Germaniei, în contextul în care nu este exclusă desemnarea pentru această funcţie a liderului Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Markus Söder.

Jens Spahn își dorea să fie cancelar

În ultimele săptămâni, surse politice de la Berlin au declarat că ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, ar analiza şansele pe care le are în sondajele de opinie pentru a deveni candidat al CDU/CSU la postul de cancelar. Miercuri, Spahn a declarat, potrivit postului Deutschlandfunk, că el candidează pentru postul de vicepreşedinte al CDU.

„Eu candidez pentru funcţia de vicepreşedinte, aşa rămâne”, a spus Jens Spahn.

Întrebat explicit despre informaţiile din presă şi dacă vrea să devină candidat pentru funcţia de cancelar, Spahn a precizat: „În acest moment, exclud posibilitatea. În presă apar multe lucruri”.

Scrutinul parlamentar este programat în Germania pe 26 septembrie 2021. Cancelarul Angela Merkel a anunţat că nu va mai participa la viitorul scrutin legislativ.

Cine este Armin Laschet

Armin Laschet este absolvent de Drept și a lucrat ca jurnalist înainte de a intra în politică. În 1994 a fost ales pentru prima dată în Bundestag, iar în 1999 a devenit europarlamentar. El a avut permanent o relație apropiată cu comunitățile de migranți din Germania, câștigându-și supranumele ”turcul Armin”.

El este catolic, iar tatăl său provine dintr-o familie belgiană. el s-a opus public legalizării căsătoriilor între persoanele de același sex.

Ca urmare a victoriei de astăzi, Laschet va conduce tabăra conservatoare în alegerile generale din septembrie, când va fi stabilit și viitorul cancelar al Germaniei.

Adauga un comentariu