Actualitate

Consiliul European se reunește pentru a discuta despre criza energetică

Publicat: 03 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consiliul European se reunește pentru a discuta despre criza energetică
Consiliul European se reunește pentru a discuta despre criza energetică

Criza energetică este principalul subiect de discuție la reunirea Consiliului European de pe data de 7 octombrie din Praga. În acest contex, datele sunt extrem de îngrijorătoare.

Cu importuri limitate de gaze naturale, cu un preț extrem de mare, blocul comunitar se așteaptă la ce este mai rău în iarnă care urmează.

Criza energetică, subiectul principal pe masa Consiliului European

Consiliul European se reunește pe 7 octombrie pentru a discuta despre criza energetică și despre soluțiile care stau la dispoziție pentru blocul comunicar. Președintele Comisiei Europene, Charles Michel consideră că UE trebuie să ofere un răspuns ferm la problemele actuale și că, pe primul loc este securitatea aprovizionării pentru la iarnă:

” Obiectivul nostru principal este să ne asigurăm că putem garanta securitatea aprovizionării şi energie la preţuri accesibile pentru gospodăriile şi întreprinderile noastre, mai ales că frigul iernii se apropie”, a declarat Michel.

Asta în contextul în care Rusia a explicat prin Gazprom că nu va mai livra energie dacă Europa nu va ridica sancțiunile împotriva Rusiei. Ba mai mult, Vladimir Putin a explicat că este o glumă proastă plafonarea prețurilor la gazele naturale care vin dinspre Rusia. O parte din liderii din Europa au început deja să ofere sfaturi cetățenilor despre cum pot face economie. În Elveția există un proiect de lege care prevede condamnarea la închisoare pentru cetățenii care, în caz de raționalizare, au temperaturi mai mari de 19 grade în propria locuință. Ministrul de Finanțe din Elveția i-a îndemnat pe locuitori să folosească dușul în doi pentru a face economie. În Germania se vorbește despre scăderea temperaturii apei din piscine, dar și despre dușuri mai rapide pentru a evita risipa de apă și de energie. Franța va amenda agenții economici care lasă aerul condiționat pornit, în timp ce ușa este deschisă, iar mai multe bănci din Danemarca le-a oferit pături angajaților pentru a face față frigului din birouri.

Uniunea Europeană va susține în continuare Ucraina

Principalul motiv pentru care există o ostilitate între Uniunea Europeană și Rusia este războiul din Ucraina. Președintele Consiliului European a explicat faptul că Europa va acorda în continuare logistică militară, economică Ucrainei. Asta în condiţiile în care Rusia a anexat o parte din Ucraina și a explicat, prin vocea lui Vladimir Putin că țara este pregătită să recurgă la orice metodă pentru a apăra propriul teritoriu:

„La întâlnirea noastră vom discuta despre cum să oferim în continuare sprijin economic, militar, politic şi financiar solid Ucrainei atât timp cât este nevoie”, a declarat Michel, care conduce reuniunile liderilor ţărilor UE.” explică președintele Consiliului European.

Nu este singurul ajutor pe care îl primește Ucraina. SUA sunt printre cei mai mari susținători militari și economici pentru țara afectată de război. Congresmanii au aprobat recent încă un ajutor de câteva miliarde de dolari. Rusia a avertizat că se riscă o escaladare a conflictului dacă echipamentul NATO va lovi teritorii ale țării, inclusiv pe cele patru regiuni care au fost recent anexate.  La reuniunea liderilor din UE, prin cadrul Consiliului European vor participa toți șefii de stat din comunitatea europeană.

Adauga un comentariu