Noi măsuri aberante luate de către unii europeni pentru a economisi energie. Băncile din Danemarca le dau angajaților pături pentru a face față frigului din birouri. Măsura este una care le dă fiori reci danezilor.
Asta în condiţiile în care Europa este împărţită în două în ceea ce privește măsurile luate pentru a reduce consumul de energie. Cel mai nou stat care s-ar putea să-și schimbe optica este Italia unde alegerile au fost câștigate de către partidul de extremă dreapta, partid care se opune asupra unor măsuri de acest fel.
Băncile din Danemarca le dă angajaților pături pentru a nu le fi frig în birouri
Danemarca ia și ea măsuri pentru reducerea consumui de energie, iar angajații băncilor sunt vizați de acest lucru. Așadar, sunt mai multe instituţii financiare care au început să ofere pături pentru ca angajații acestora să facă față frigului din birouri.
Politica statului limitează încălzirea în birouri, în clădirile publice la un maxim de 19 grade C. Guvernul încurajează şi companiile private să procedeze în aceeași măsură, iar primele companii deja au gândit alternative la frig. Una dintre cele mai mari bănci din Danemarca, Arbejdernes Landsbank, a decis să trimită către cei 1800 de angajați pături pentru a nu îngheţa în clădiri. O altă bancă mare din Danemarca, Spar Nord Bank care are 1600 de angajați oferă angajaților pături dar și jachete și cămăși.
Pe fondul limitării consumului de gaze naturale, lemnele de foc au venit în prim plan. Statisticile din țară arată că prețul lemnelor de foc aproape s-a dublat pe măsură de cererea este tot mai mare.
Nemții apelează la lemne de foc
Danezii nu sunt singurii care apelează la lemne de foc, nemții înregistrând cereri mari pentru cumpărarea de material lemnos dar și radiatoare electrice. Rezultatul este unul previzibil şi duce la ideea că prețurile materialelor lemnoase a urcat cu 85,7% comparativ cu anul trecut. Cea mai mare scumpiri a fost înregistrată la peleți a căror preț a crescut cu peste 130%, comparativ cu 2021. Pentru că piața internă a fost asaltată de cereri, exporturile de acest tip au scăzut considerabil, cu aproximativ 30% față de anul trecut.
Pentru că iarna, care se anunță este mai greoaie și dificilă, a dus la creșterea de vânzări de sobe. În date concrete, până în luna iulie s-au vândut cu aproximativ 60.000 de sobe mai mult decât anul trecut. Economia Chinei este în creștere pentru că peste 60% din sobe provin din această țară.
Cu toate că politica coruptă a României a închis minele de cărbune, în Polonia situația să paradoxal invers. Polonezii stau la rând pentru a cumpăra cărbune pentru la iarnă, iar cozile sunt uriașe:
„E dincolo de orice imaginaţie. Oamenii dorm în maşini. Îmi amintesc de vremurile comuniste, dar nu mi-a trecut niciodată prin minte că ne-am putea întoarce la ceva şi mai rău“, declară un pensionar.
Așadar, nu numai băncile din Danemarca oferă pături pentru angajați pentru a face față frigului din birouri, sunt și alte companii care iau măsuri specifice pentru penuria de energie care se anunță la iarnă.