Local

Construcția de 12 milioane de euro pentru noul sediu al Parchetelor din Iași are nevoie de avizul Comisiei de Monumente! Procurorii fug din cauza porumbeilor

Publicat: 14 nov. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Construcția de 12 milioane de euro pentru noul sediu al Parchetelor din Iași are nevoie de avizul Comisiei de Monumente Procurorii fug din cauza porumbeilor
Noul sediu al parchetelor din Iași are nevoie de avizul Comisie de Monumente

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași va fi mutat pe strada Codrescu din municipiul Iași. Recent, Compania Națională de Investiții a semnat contractul pentru realizarea lucrărilor după finalizarea licitației, însă este nevoie și de avizul Comisiei de Monumente, etapă intermediară înaintea celei de autorizare. În documentația ce a motivat oportunitatea investiției s-a menționat faptul că porumbeii din arealul actualului sediu perturbă activitatea procurorilor, dar și a personalului auxiliar

Noul sediul al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași va fi mutat pe strada Codrescu din Copou. Recent, licitația pentru realizarea lucrărilor a fost finalizată. Contractul a fost semnat cu societatea Iasicon SA, controlată de controversatul afacerist Titel Sinescu. Valoarea totală a lucrărilor este de 59.026.355 de lei, fără TVA, aproape 12 milioane de euro.

Pentru obținerea autorizației de construire mai este nevoie și de avizul Comisiei de Monumente, organizată la nivelul Direcției Județene de Cultură. Recent, proiectul a fost supus avizării în cadrul comisiei, urmând să fie emisă o decizie. De menționat că Iasicon SA a obținut contractul de lucrări în asociere cu societățile Cubicon Invest SRL și Inkshape SRL.

Construcția pentru noul sediu al Parchetelor din Iași a fost finanțată din cauza lipsei de spațiu

Finanțarea pentru noul sediu din Copou este asigurată din fonduri guvernamentale, prin Compania Națională de Investiții. Prezența unei colonii de porumbei în arealul actualului sediu este unul dintre motivele invocate pentru oportunitatea investiției.

„Necesitatea realizării unui nou sediu pentru Unitățile de Parchet din municipiul Iași derivă din analiza deficiențelor cronice acumulate de-a lungul timpului din funcționarea instituției în spațiul imobilului din strada Vasile Conta, nr. 28. Astfel, insuficiența spațiilor de birouri, a spațiilor de depozitare a arhivelor, a funcțiunilor specifice unui sediu de Parchet modern sau a dotărilor tehnice specifice clădirilor contemporane creează, în mod frecvent, probleme care pot impieta asupra desfășurării actului de justiție.

La aceste deficiențe se adaugă prezența unei colonii de porumbei, care a rezultat în acumularea unor cantități enorme de excremente în curtea interioară a imobilului, generând mirosuri pestilențiale în timpul verii, instalația sanitară care, în cazul ploilor puternice, refulează în subsol, respectiv în zona arhivelor, precum și colmatarea spațiilor de circulație cu dosare sau obiecte de inventar casate, în condițiile în care dimensionarea căilor de evacuare era oricum deficitară”, se arată în studiul de fezabilitate ce a stat la baza finanțării.

Noul sediu va fi format din mai multe tronsoane

Sediul Parchetelor din Iași va fi compus din mai multe tronsoane cu 3 etaje. Noul amplasament este identificat pe strada Codrescu, nr. 6, zona Sărărie – Copou, ocupat acum de o parcare. Suprafața disponibilă este de 5.925 de metri pătrați. În trecut, pe teren se aflau ruinele fostelor grajduri regale. Construcția va avea un regim de înălțime S+P+3E și va fi formată din 4 tronsoane. Asocierea din care face parte firma lui Titel Sinescu trebuie să se ocupe și de realizarea lucrărilor de proiectare, cu o durată estimată de 4 luni. Lucrările de execuție vor dura 3 ani.

Comentarii
Adauga un comentariu