Prima pagină » Eveniment-Social » Construcții fabuloase, la doar câțiva kilometri de Iași! Au fost aprobate proiecte spectaculoase pentru acestea – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

Construcții fabuloase, la doar câțiva kilometri de Iași! Au fost aprobate proiecte spectaculoase pentru acestea – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

03 iul. 2023, 02:00,
Valentin HUȚANU în Eveniment-Social

Două construcții fabuloase, amplasate la doar câteva zeci de kilometri de Iași, sunt vizate de proiecte spectaculoase! Este vorba de Hanul din Deleni și Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, satul Poiana cu Cetate, comuna Grajduri, ambele cu o vechime de peste 300 de ani. Specialiștii de la Direcția Județeană pentru Cultură au dat avize favorabile pentru ca intervenții ca acestea să devină puncte importante de atracție turistică în Moldova

Construcții fabuloase, amplasate la doar câteva zeci de kilometri de Iași sunt vizate de proiecte spectaculoase! În prim-plan sunt Hanul din Deleni și Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, satul Poiana cu Cetate, comuna Grajduri, cu o vechime de peste 300 de ani. Oficialii de la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Iași au dat avize favorabile pentru ca intervenții ca acestea să devină puncte importante de atracție turistică în Moldova.

Astfel, operațiunea de urgență pentru punerea în siguranță a monumentului Hanul din Deleni, cod IS-II-m-B-04147, în care sunt implicați arhitectul Radu Andrei, Asociația ACTUM și Primăria comunei Deleni a primit undă verde.

Construcții fabuloase, la doar câțiva kilometri de Iași!

Ca date istorice, comuna Deleni se află la limita cu județele Botoșani și Suceava, pe malul râului Bahlui. Localizată la aproximativ 80 de kilometri de orașul Iași, localitatea ascunde un istoric deosebit. „Satul Deleni a făcut parte, în vechime, din Ocolul Curții de la Hârlău. Apoi a aparținut lui Coste Bacioc. Măriuța Cantacuzino s-a căsătorit a doua oara cu hatmanul Costache Ghica, ulterior mare logofăt, și, astfel, Palatul de la Deleni a devenit reședința unei ramuri însemnate a familiei Ghica”, se arată în documente.

Concret, aici se află Ansamblul Conacului Cantacuzino – Deleanu ce datează din secolul al XVII-lea, acesta fiind declarat monument istoric de arhitectură de interes național. El este format din conacul propriu-zis, construit în 1730, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1669), zidul de incintă din secolul al XVIII-lea, precum și Schitul Lacuri din Codrul Delenilor de la 1724, ce are tot statutul de monument de arhitectură de interes național. Tot aici sunt și ruinele hanului din Deleni, biserica de lemn „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din satul Poiana și Ansamblul Curții Boierești Crupenschi, de pe la 1800, din satul Feredeni.

Consolidare, restaurare, dotare, împrejmuire și amenajare a spațiului exterior în zona Poiana cu Cetate

Mai departe, un alt proiect important, avizat de Comisia Zonală a Monumentelor Iași (CZMI), este cel care vizează consolidarea restaurarea, dotarea, împrejmuirea și amenajarea spațiului exterior la Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Poiana cu Cetate, comuna Grajduri, jud. Iași, monument istoric, categoria B, secolul XVI. Aici este o cetate misterioasă, aflată în ruine și cu simboluri sacre ce țin de originea și trecutul poporului român. Obiectivul se află în faza de Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI). Proiectanți sunt arh. Cristina Andrei și arh. Daniel Vișan, elaborator S.C. Atelier de Proiectare Vișan S.R.L. Beneficiar este Parohia „Sfântul Nicolae”, Poiana cu Cetate. Regimul de protecție: IS-II-m-B-04225, Biserica lui Cujbă, satul Poiana cu Cetate, comuna Grajduri.

De reliefat că, la mijlocul secolului al XVII-lea, marele vornic Ionasco Cujbă ridica o frumoasă biserică de piatră, probabil la marginea amintitei poieni, spre fostul sat Răuleni (azi, cătun al satului Protopopești, com. Tăcuta, județul Vaslui, la doar trei kilometri sud de Poiana cu Cetate, unde probabil a avut și o curte). Cercetările arheologice de suprafață au pus în evidență existența unei așezări din secolul al XVII-lea în jurul bisericii, care formează nucleul actualului sat. Cutremurele de la sfârșitul secolului al XVII-lea și cel de la începutul veacului următor au dus la prăbușirea bolții bisericii, care avea să fie refăcută din cărămidă, fiind încă în funcțiune la mijlocul secolului al XIX-lea.

Vremurile au făcut însă ca aceasta să fie abandonată și, astăzi, biserica cu o arhitectură deosebită să fie doar o ruină. Așadar, sunt construcții fabuloase la doar câțiva kilometri de Iași, unde au fost aprobate proiecte spectaculoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`