Noi investiții fabuloase, la Iași! Peste 15 milioane de euro sunt folosiți în realizarea unor construcții spectaculoase, amplasate în zone superbe. Concret, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” are un mega-proiect pentru Stațiunea Biologică „Petru Jitariu” Potoci – județul Neamț. Cu bani de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est este implementat un proiect de 66.302.661,27 lei (13.645.210 euro). De asemenea, 5 milioane de lei au fost investiți în reabilitarea și restaurarea Observatorului Astronomic din Copou de către rectorul instituției, prof. univ. dr. Tudorel Toader
Investiții fabuloase, la Iași! Peste 15 milioane de euro sunt utilizați în realizarea unor construcții spectaculoase, amplasate în zone superbe. Concret, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) are un mega-proiect pentru Stațiunea Biologică „Petru Jitariu” Potoci – județul Neamț. Cu bani de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est (ARDNE) este implementat un proiect de 66.302.661,27 lei (13.645.210 euro).
Aici și la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Acvacultură și Ecologie Acvatică, aflată în localitatea Ezăreni (cu o durată de implementare este de 60 de luni), UAIC își propune să realizeze un Centru de Cercetare și Transfer Tehnologic în Acvacultură și Ecologie Acvatică. Totul, în parteneriat cu Institutul Norvegian de Cercetare în Alimentație Pescuit și Acvacultură (NOFIMA) din Norvegia. Pe malul lacului Bicaz se va reface sediul central al stațiunii, respectiv o serie de căsuțe și dotare cu aparatură de ultimă oră.
Două noi investiții fabuloase, la Iași! Peste 15 de milioane euro pentru realizarea unor construcții spectaculoase, amplasate în zone superbe
Stațiunea Biologică „Petre Jitariu” Potoci – Neamț este situată pe malul de sud-est al lacului de acumulare Izvorul Muntelui și a luat ființă ca răspuns la problemele de mediu generate de amenajarea complexului hidroenergetic, construirea barajului și a uzinei hidroelectrice de la Stejaru. În anul 1957, Universitatea „Cuza” a înființat, ca subunitate a Facultății de Biologie, Stațiunea de Cercetări Biologice, Geografice și Geologice „Stejaru”- Pângărați, cu o bază de lucru pentru hidrobiologi, la Potoci, pe malul lacului Bicaz.
În anul 1982, stațiunea a fost transferată Institutului de Cercetare și Amenajări Silvice București. În anul 1995, Stațiunea Biologică Potoci a fost reintegrată ca bază a Ministerului Educației Naționale, iar în urma unor îndelungate procese, în anul 2015 se atestă dreptul de proprietate asupra unor imobile-construcții și teren (30.358 mp) care fac parte astăzi din baza materială a UAIC. Tot în 2015 a avut loc cadastrarea, înscrierea în cartea funciară și s-a intabulat dreptul de proprietate în favoarea UAIC.
Începând cu anul 2018, stațiunea a intrat direct în subordinea rectorului universității, prof. univ. dr. Tudorel Toader, iar din anul 2019 s-a demarat un amplu proces de evaluare cu scopul realizării de noi investiții, tocmai pentru a răspunde scopului acesteia, de asigurare a stagiilor de practică studențească de specialitate. Astfel, s-a montat un nou totem care indică drumul spre stațiune și au fost începute lucrări de modernizare a infrastructurii existente (reparația ambarcațiunii „Răzvan”, pentru utilizarea acesteia în scop didactic și de cercetare).
La Observatorul Astronomic al Universității „Cuza”, lucrările de reabilitare și restaurare au fost finalizate!
De asemenea, pentru o celebră clădire din orașul Iași vor fi achiziționate instalații ultramoderne! Deja au fost investite peste 5 milioane de lei. Este vorba de lucrările la Observatorul Astronomic al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, care au fost finalizate! Acum se definitivează finisajele.
Aici, instalația de iluminat a fost schimbată la interior, dotarea cu stâlpi de iluminat la exterior, pe aleea de acces și zona împrejmuitoare. De asemenea, imobilul va fi dotat și cu aparatură de ultimă oră. S-au păstrat funcțiunile inițiale ale clădirii, cele de cercetare atmosferică și spațială, fiind amenajate noi spații de laboratoare, unde vor fi instalate, în etapa a doua a proiectului, echipamente laser și de cercetare astronomică dintre cele mai moderne existente la această dată în lume! Totodată, imobilul va putea fi accesat parțial de către publicul ieșean în timpul unor evenimente astronomice importante.
Observatorul a fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare
Observatorul Astronomic face parte din categoria monumentelor istorice. A fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare. După 50 de ani, Universitatea „Cuza” a demarat etapa de consolidare și refuncționalizare. Licitația a fost derulată de Compania Națională de Investiții. Firma care a câștigat marele pot a fost Iasicon SA Iași. Observatorul Astronomic va fi redat cercetării științifice în domeniul astronomic și spațial. Dotările moderne vor permite efectuarea de cercetări în domeniul meteorologiei și mediului, cu specială referire la dinamica stratului de ozon și calitatea radiațiilor.
Accesul publicului va fi permis cu ocazia evenimentelor atmosferice. Observatorul, ridicat între anii 1912-1913, l-a avut ca fondator pe Constantin Popovici, șef al catedrei de Astronomie, Geodezie și Mecanică a marii universități din Iași. De asemenea, cadrul didactic a fost și primul director al Observatorului, în perioada 1913-1937. Din păcate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în mare parte, aparatura de aici a dispărut. De precizat că din 1966, la Observator au existat un atelier de mecanică fină și un laborator electronic. După 1989, acesta a fost inclus pe lista obiectivelor aflate în Patrimoniul Național al Monumentelor. Mai mult, telescopul existent la Observatorul Astronomic din Iași datează din 1960, fiind realizat tocmai în Germania.
Așadar, două noi investiții fabuloase, la Iași! Peste 15 milioane de euro pentru realizarea unor construcții spectaculoase, amplasate în zone superbe.