Diete si regimuri

Consumul de nuci, benefic pentru diabet și boli cardiovasculare

Publicat: 03 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consumul de nuci benefic pentru diabet și boli cardiovasculare
Consumul de nuci lasă o semnătură certă în organism în ceea ce privește metaboliții.

Cercetătorii au efectuat un studiu la scară largă ale cărui rezultate arată că consumul de nuci lasă o semnătură certă în organism în ceea ce privește metaboliții, fiind legată de un risc mai mic de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Considerate o adevărată comoară pentru sănătate, nucile au multe beneficii. Sunt, de exemplu, bogate în acizi grași polinesaturați, o familie de acizi grași esențiali pentru dezvoltarea și buna funcționare a organismului. Studiile anterioare au arătat un efect benefic în reducerea diabetului de tip 2 și a bolilor cardiovasculare. Acesta este scopul noii analize efectuate de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Rovira i Virgili și Universitatea din Navarra.

Acest studiu, publicat în Journal of Nutrition, a constat în utilizarea, datorită inteligenței artificiale, a unui model de învățare automată, pentru a identifica 19 metaboliți, atunci când bacteriile intestinale produc compuși organici care pot avea un impact asupra sănătății, asociat cu consumul de nuci. Acestea pot lua forma unor acizi grași, aminoacizi, zaharuri, peptide sau chiar vitamine. Cercetătorii au fost interesați de diabetul de tip 2 și de bolile cardiovasculare, deoarece acestea sunt două cauze principale de deces în lume: respectiv prima și a șaptea cauză de deces conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), noteaza Sante Magazine.

Nucile sunt bune pentru sănătatea noastră: benefice pentru diabet și boli cardiovasculare

Cercetătorii au descoperit că profilul metabolitului nucii a fost asociat cu un risc cu 17% mai mic de diabet de tip 2 și cu 29% de boli cardiovasculare. O constatare importantă, deoarece este, potrivit lor, primul studiu care examinează asocierea dintre metaboliții produși din consumul de nuci și riscul de boli cardiometabolice.

„Suntem capabili să ne îmbunătățim înțelegerea relației dintre dietă și boală și să adoptăm o abordare personalizată care va conduce la o mai bună prevenire și gestionare a diferitelor probleme de sănătate. În acest studiu, am dezvăluit semnătura metabolomică unică a nucilor, ceea ce ne aduce și mai aproape de a înțelege cum nucile sunt bune pentru sănătatea noastră. Aceste tehnologii de vârf modelează viitorul recomandărilor nutriționale”, spune dr. Marta Guasch-Ferré.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat datele de la 1.833 de participanți la studiul PREvención con DIETA MEDiterránea (PREDIMED), un studiu la scară largă care a avut loc în Spania și a avut ca scop examinarea efectelor unei diete mediteraneene asupra prevenirii bolilor cardiovasculare la persoanele considerate cu risc de boli de inimă.

O mână de nuci pe zi

Participanții aveau între 55 și 80 de ani și urmau trei diete diferite: o dietă mediteraneană suplimentată cu un amestec de nuci (50% nuci, 25% migdale, 25% alune), o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline extravirgin sau o dieta grasa. Prin teste de sânge, echipa științifică a căutat asocieri între 385 de metaboliți cunoscuți și consumul de nuci. Un total de 19 metaboliți au fost semnificativ asociați, inclusiv lipide și aminoacizi. Întregul „profil de metaboliti” ar fi asociat cu un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Cercetătorii consideră că aceste rezultate subliniază, prin urmare, legătura dintre consumul de nuci ca parte a unei diete sănătoase și sănătatea cardiometabolică. Dar sunt necesare mai multe studii pe acest subiect în alte tipuri de populații, deoarece acest studiu s-a concentrat doar pe adulții de vârstă mijlocie până la cei in varsta.

„În plus, pe măsură ce domeniul metabolomicii evoluează rapid, vor fi necesare studii viitoare pentru a identifica biomarkeri suplimentari legați de ingestia de nuci care nu au fost studiați în acesta, precum și pentru a înțelege răspunsurile metabolice la indivizi după ce au mâncat nuci”, concluzionează cercetătorii.

Se recomandă să consumați o mână de nuci nesărate pe zi pentru persoanele fără alergii (migdale, nuci, alune, fistic etc.), având în vedere interesul lor nutrițional: sunt bogate în omega 3.

Adauga un comentariu