Consumul de pește gras, dar nu și de pește non-gras, este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2, potrivit unui studiu publicat online pe 11 ianuarie în Diabetes Care.
Guo-Chong Chen, de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York City, și colegii săi au folosit date de la 392.287 de participanți de vârstă mijlocie (55% femei) din Marea Britanie pentru a evalua asocierile dintre consumul de pește gras și non-gras și uleiului de pește si incidenta diabetului de tip 2.
De ce consumul de pește gras, legat de un risc mai mic de diabet de tip 2?
Cercetătorii au descoperit că pe parcursul unei perioade mediane de 10,1 ani de urmărire, au existat 7.262 de cazuri incidente de diabet de tip 2. Pentru cei care au raportat mai puțin de o porție/săptămână, o porție/săptămână și două sau mai multe porții/săptămână de consum de pește gras, raporturile de risc ajustate multivariabil au fost de 0,84, 0,78, respectiv 0,78, comparativ cu participanții care a raportat că nu au consumat niciodată pește gras. Nu a existat nicio asociere între consumul de pește non-gras și riscul pentru diabet de tip 2. A existat un risc cu 9% mai mic pentru diabet de tip 2 în rândul participanților care au raportat utilizarea regulată a uleiului de pește la momentul inițial față de neutilizatori și un risc cu 18% mai mic în rândul utilizatorilor obișnuiți de ulei de pește, care au raportat, de asemenea, utilizarea uleiului de pește la cel puțin una din mese, in 24 de ore.
„În prezent, este prudent să recomandăm peștele gras proaspăt ca parte a unui model alimentar sănătos în loc de suplimente de ulei de pește pentru prevenirea diabetului”, scriu autorii, potrivit Medical Xpress.