Boli si tratamente

Consumul zilnic de ceai verde și cafea, legat de un risc mai mic de deces la persoanele cu diabet

Publicat: 22 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Consumul zilnic de ceai verde și cafea legat de un risc mai mic de deces la persoanele cu diabet
Ceaiul verde conține mai mulți compuși antioxidanți și antiinflamatori, inclusiv fenoli și teanină

Consumul zilnic de ceai verde și cafea este legat de un risc mai mic de a muri din orice cauză în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, sugerează o cercetare publicată în revista online BMJ Open Diabetes Research & Care.

Consumul de 4 sau mai multor căni zilnice de ceai verde plus doua sau mai multe cafele a fost asociat cu un risc de deces cu 63% mai mic, într-o perioadă de aproximativ 5 ani, arată rezultatele.

Persoanele cu diabet de tip 2 sunt mai predispuse la boli circulatorii, demență, cancer și fracturi osoase. Și, în ciuda unui număr tot mai mare de medicamente eficiente, modificările stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice și dieta, rămân o piatră de temelie a tratamentului.

Cercetările publicate anterior sugerează că consumul regulat de ceai verde și cafea poate fi benefic pentru sănătate din cauza diferiților compuși bioactivi pe care aceste băuturi le conțin.

Impactul potențial al ceaiului verde și al cafelei

Dar puține dintre aceste studii au fost efectuate la persoanele cu diabet. Prin urmare, cercetătorii au decis să exploreze impactul potențial al ceaiului verde și al cafelei, separat și combinat, asupra riscului de deces în rândul persoanelor cu această afecțiune.

Au urmărit starea de sănătate a 4923 de japonezi (2790 de bărbați, 2133 de femei) cu diabet de tip 2 (vârsta medie de 66 de ani) pentru o perioada de circa 5 ani.

Toți au fost înscriși în Registrul diabetului Fukuoka, un studiu prospectiv multicentric care analizează efectul tratamentelor medicamentoase și al stilului de viață asupra duratei de viață a pacienților cu diabet zaharat de tip 2.

Fiecare a completat un chestionar cu 58 de puncte despre alimente și băuturi, care a inclus întrebări despre cantitatea de ceai verde și cafea pe care au consumat-o în fiecare zi. Și au furnizat informații generale despre factorii stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate, fumatul, consumul de alcool și orele de somn din fiecare noapte.

Au fost luate, de asemenea, măsurători ale înălțimii, greutății și tensiunii arteriale, dar si probe de sânge și urină pentru a verifica potențialii factori de risc subiacenți.

Consumul zilnic de ceai verde și cafea, legat de un risc mai mic de deces la persoanele cu diabet

Aproximativ 607 dintre participanți nu au băut ceai verde; 1143 consumau până la o ceașcă pe zi; 1384 a băut 2-3 căni; iar 1784 au băut 4 sau mai multe. Aproape 1000 (994) dintre participanți nu au băut cafea; 1306 a băut până la o cană pe zi; 963 a băut o ceașcă în fiecare zi; în timp ce 1660 a băut doua sau mai multe căni.

În perioada de monitorizare au murit 309 de persoane (218 bărbați si 91 femei). Principalele cauze ale decesului au fost cancerul (114) și bolile cardiovasculare (76), potrivit MedicalXpress.

Comparativ cu cei care nu au băut nici o băutură, cei care au băut una sau pe ambele au avut șanse mai mici de a muri din orice cauză, cu cele mai mici cote asociate cu consumul unor cantități mai mari de ceai verde și cafea.

Consumul de până la o ceașcă de ceai verde în fiecare zi a fost asociat cu șanse de deces cu 15% mai mici; în timp ce 2-3 căni a fost asociate cu cote cu 27% mai mici. Trecerea la 4 sau mai multe cupe zilnice a fost asociată cu cote cu 40% mai mici.

Risc de moarte mult mai mic

Dintre consumatorii de cafea, până la o ceașcă zilnică a fost asociată cu șanse cu 12% mai mici; în timp ce o cană pe zi a fost asociată cu cote cu 19% mai mici. Și 2 sau mai multe cani au fost asociate cu cote cu 41% mai mici.

Riscul de deces a fost chiar mai mic pentru cei care au băut atât ceai verde, cât și cafea în fiecare zi: 51% mai mic pentru 2-3 căni de ceai verde plus 2 sau mai multe cafele; cu 58% mai mic pentru 4 sau mai multe cești de ceai verde plus o ceașcă de cafea în fiecare zi; și cu 63% mai mic pentru o combinație de 4 sau mai multe căni de ceai verde și 2 sau mai multe căni de cafea în fiecare zi.

Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu poate stabili cauza. Ceaiul verde conține mai mulți compuși antioxidanți și antiinflamatori, inclusiv fenoli și teanină, precum și cofeină.

Cafeaua conține, de asemenea, numeroase componente bioactive, inclusiv fenoli. Pe lângă efectele sale potențial dăunătoare asupra sistemului circulator, se crede că cofeina modifică producția și sensibilitatea insulinei.

Comments are closed.

Adauga un comentariu