Eveniment-Social

Continuă controalele în tot județul! Polițiștii au verificat aproape 100 de societăți comerciale

Publicat: 08 oct. 2020
polițști cu spatele
Cinci poliţişti de la IPJ Satu Mare au fost depistaţi cu COVID-19

Polițiștii din Iași au desfășurat mai multe controale în tot județul. Astfel, sub autoritatea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat noi acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, dar și în mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului COVID-19

Sub autoritatea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat noi acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar și în mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului COVID-19. La activitățile desfășurate în cele două zile au participat peste 300 de politiști, jandarmi, polițiști de frontieră, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Direcției de Sănătate Publică și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

Astfel, au fost verificate 94 de societăți comerciale și au fost verificate 523 de mijloace de transport, fiind legitimate 380 de persoane. În urma neregulilor constatate pe parcursul acțiunilor au fost aplicate 59 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 13.650 de lei, dintre care 37 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, iar 18 conform Legii nr. 61/1991. Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur.

Au fost împărțite amenzi pe bandă rulantă

Spre exemplu, a fost sancționat cu amendă în cuantum de 500 lei, conform Legii nr. 55/2020, un tânăr de 20 ani, care a fost identificat în piața agroalimentară de pe str. Eugen Stamate din mun. Pașcani. A fost sancționat contravențional, conform Legii nr. 55/2020, cu amendă în cuantum de 500 lei, un bărbat, de 38 ani, care a fost depistat în incinta unei săli de jocuri, din mun. Iași, fără a purta masca de protecție. A fost sancționat contravențional, conform Legii nr. 55/2020, un bărbat de 47 de ani, deoarece în timp ce se afla în incinta unei săli de jocuri, din municipiul Iași, nu purta masca de protecție în mod corespunzător.

Ținând cont de contextul epidemiologic actual și de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, trebuie respectate câteva măsuri de bază: purtarea măștii atât în spațiile închise, cât și în spațiile publice deschise, păstrarea distanțării fizice, igienizarea frecventă a mâinilor și evitarea aglomerațiilor, în vederea limitării răspândirii infecției cu noul coronavirus și a prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-COV-2.

Polițiștii au transmis câteva recomandări

Polițiștii au trimis câteva recomandări cetățenilor.

„Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că forțele de ordine vor desfășura permanent în această perioadă activități de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetățenii și pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

În continuare trebuie respectate măsurile de distanțare socială

În urma pandemiei de coronavirus, cetățenii trebuie să respecte mai multe reguli, printre care și distanțarea socială. În Iași terasele sunt deschise, iar, în unele cazuri, aceste măsuri nu sunt respectate. De aceea, oamenii legii continuă să desfășoare acțiuni de control și în următoarea perioadă. Cei care sunt prinși încălcând legea pot primi sancțiuni contravenționale, iar în unele cazuri se poate ajunge până la deschiderea unui dosar penal. Până în acest moment, cele mai bune metode de a evita infectarea sunt distanțarea socială și igiena.

Adauga un comentariu