Actualitate

Control masiv al autorităţilor într-un mall din Iaşi. Zeci de angajatori, luaţi la puricat

Publicat: 10 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Control masiv al autorităţilor într-un mall din Iaşi. Zeci de angajatori luaţi la puricat
Control masiv al ITM intr-un mall din Iasi

Control masiv al ITM într-unul dintre cele mai mari malluri din Iaşi. Zeci de angajatori au fost nevoiţi să ofere Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi documentele cerute. În data de 10 octombrie 2020. ITM A întreprins o acţiune de control la angajatorii care desfasora activităţi comerciale în cel mai mare Mall din Iaşi. La această acţiune au participat Costel Grojdea– Inspector şef al ITM Iaşi şi George Tanasievici-inspector şef adjunct în cadrul ITM Iaşi.

Care au fost obiectivele acţiunii

Obiectivele acţiunii au fost:

-Verificarea modului în care angajatorii înţeleg să respecte măsurile impuse de dispoziţiile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cât şi asigurarea unui mediu sigur pentru sănătatea lucrătorilor.
identificarea şi combaterea muncii nedeclarate;

-verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul relaţiilor de muncă în contextul legislaţiei specifice stării de alertă.

ITM Iaşi anunţa controale în toate zilele, indiferent de oră sau dacă este sărbătoare legală

În perioada stării de alertă acţiunile de control ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi se desfăşoară şi după-amiază, pe timpul nopţii, în zilele de sărbătoare legală, sau la sfârşit de săptămână.

Pe lângă aspectele obişnuite pe care le controlam, inspectorii de muncă verifică şi îndruma angajatorii pentru aplicarea corectă a reglementărilor speciale, aplicabile în această perioadă: situaţiile de suspendare a contractelor de muncă, reducerea programului de muncă şi timpul de muncă pentru contractele de muncă cu timp parţial, plata indemnizaţiilor pentru perioadele de inactivitate, activitatea de telemunca şi decalarea programului de muncă în unităţile cu un număr mare de angajaţi.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi va continua acţiunile de control inclusiv în mediul rural, pentru a ne asigura că măsurile specifice acestei perioade sunt aplicate corect şi de angajatorii la care informaţia ajunge mai greu şi că drepturile salariaţilor sunt respectate chiar dacă lucrează în zone mai izolate.

Patronii de terase, firme de catering şi construcţii din Iaşi, reclamaţi de angajaţi după ce nu le-au plătit salariile timp de câteva luni

Patronii de terase, firme de catering şi construcţii din Iaşi care nu au plătit salariile angajaţilor au fost sancţionaţi cu 58 de amenzi contravenţionale în valoare de 800.000 de lei. Inspectorii în munca au efectuat mai multe verificări la firmele reclamate de angajaţii nemulţumiţi că nu au mai încasat drepturile salariale. De asemenea, ITM Iaşi a găsit 16 angajaţi care munceau pe terase fără forme legale, o parte din angajatori fiind din mediul rural

Patronii de terase, firme de catering şi construcţii din Iaşi care nu au plătit salariile angajaţilor au fost sancţionaţi cu 58 de amenzi contravenţionale în valoare de 800.000 de lei. În urma verificărilor efectuate de către inspectorii în munca din Iaşi au fost întocmite 153 de procese-verbale, fiind aplicate 58 de amenzi contravenţionale în valoare de 815.100 de lei. De asemenea, inspectorii în munca au aplicat 134 de avertismente pentru nerespectarea legislaţiei în acest domeniu. Specialiştii în munca susţin că au primit reclamaţii din partea angajaţilor care nu au mai primit salariile pentru perioada muncită.

Adauga un comentariu