National

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19: „Toate trei vaccinurile sunt bune, toate trei ne protejeaza de formele severe”

Publicat: 21 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 Toate trei vaccinurile sunt bune toate trei ne protejeaza de formele severe
Vaccin

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a vorbit despre momentul în care el consideră că se va renunța la purtarea măștilor de protecție.

„Toate trei vaccinurile sunt bune, toate trei ne protejeaza de formele severe. Vom putea ridica mare parte a masurilor de protectie dupa ce vom depasi gradul de imunizare de 70% din populatie. Daca nu constatam emergenta unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranta atunci se poate renunta si la utilizarea mastii de protectie”, a declarat Valeriu Gheorghita.

Conform informațiilor lansate în mediul public de către medicul Valeriu Gheorghiță tulpina africană a noului coronavirus se pare că nu ar avea aceeași rapiditate de răspândire precum tulpina britanică.

„Ieri a fost o zi in care am simtiti ca putem castiga aceasta cursa impotriva pandemiei. Avem peste 800.000 persoane vaccinate, din care majoritatea vaccinate si cu doza a doua. Avem o rata mare de peste 90% de utilizare a dozelor receptionate. In martie putem deschide noi locuri pentru programare.

Cu cat ne vaccinam mai multi reducem probabilitate ca virusul sa acumuleze noi mutatatii. Spre deosebire de tulpina britanica, nu anticipam ca tulpina africana este o tulpina care se va extinde rapid. Peste 200.000 de doze din vaccinul Pfizer ar urma sa ajunga maine in Romania”, a declarat Valeriu Gheorghita.

Vaccinul Moderna nu se mai găsește momentan în România

Conform informațiilor furnizate de coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național, medicului Valeriu Gheorghiță, România a rămas fără doze din vaccinul de la Moderna.

În săptămâna următoare sunt programate să ajungă în țară 79.000 de doze care ar fi dedicate rapelului. De asemenea medicul a vorbit despre reacțiile adverse și eficiența vaccinului de la Astra Zeneca.

”În acest moment, din dozele recepţionate de la Moderna, circa 78.000 de doze, peste 77.000 deja au fost administrate persoanelor care s-au programat la vaccinare. Pot să vă spun că în stocuri nu mai avem nicio doză de la Moderna. Urmează săptămâna viitoare să primim următoarea tranşă pe luna februarie şi ultima, de la compania Moderna, de aproximativ 79.000 de doze ceea ce înseamnă că nu le vom da pentru utilizare, ci vor fi stocate pentru a asigura rapelul.

Vorbesc de luna februarie. În luna martie urmează să primim probabil în două tranşe diferite aproximativ 230.000 – 240.000 de doze, dar nu avem încă un calendar confirmat”, a declarat Valeriu Gheorghiţă în cursul serii de vineri.

Adauga un comentariu